Judetul Sibiu a ajuns sa depinde de banii altor judete din tara, dupa transferul marilor contribuabili sibieni la Bucuresti. Bugetul judetului Sibiu trebuie sa primeasca 47 milioane lei noi prin redistribuirea bugetului de Stat, potrivit unui raport al Directiei de Finante Publice Sibiu.

Situatia s-ar putea regla din vara, cand o parte din marii contribuabili transferati la Bucuresti vor varsa din banii la bugetul judetului.

Anuntat cu mare regret, transferul a 24 de societati comerciale sibiene la noua Directie de administrare a marilor contribuabili si-a aratat efectele negative asupra bugetului judetului. Cele 24 de societati sibiene aveau o pondere de peste 60 la suta din veniturile Sibiului.

Dupa plecarea acestora, in loc sa dea bani altor judete, Sibiul a ajuns in situatia in care are nevoie de o parte din Bugetul de Stat pentru a acoperi cheltuielile. Potrivit raportului DGFP Sibiu, in primul trimestru al acestui an, veniturile bugetului consolidat al judetului au fost de circa 267,8 milioane de lei noi.

Pe de alta parte, cheltuielile bugetului consolidat au atins suma de 313,9 milioane lei noi, cu 17,2 la suta mai mult decat valoarea veniturilor. Diferenta va fi acoperita prin redistribuirea bugetului de Stat. Aceasta este o premiera pentru judetul Sibiu, aflat mereu in fruntea clasamentului in ceea ce priveste contributia la visteria Statului.

Din veniturile primului trimestru al anului, incasarile brute au cantarit 153,6 milioane lei noi, restul reprezentand contributiile firmelor la bugetul asigurarilor sociale, de sanatate si pentru somaj. Cheltuieli mai mari au fost inregistrate la capitolul asigurari sociale, acestea fiind cu 37 la suta mai mari decat incasarile.

Se intorc bogatii fii risipitori

Solutia pentru remedierea situatiei mai putin onorante in care se gaseste in acest moment judetul Sibiu este asteptata in iulie.

Grigore Popescu, directorul general al DGFP Sibiu, a anuntat ca exista mai multe discutii si variante pentru ca o parte din cele 24 de societati sibiene transferat la Directia marilor contribuabili sa se intoarca.

Mai precis, exista varianta infiintarii unei directii administrative a contribuabililor mijlocii, care va functiona tot in cadrul Directiilor judetene. De asemenea, este posibila ridicarea plafonului minim pentru contribuabilii mari.

Acest lucru inseamna ca o buna parte din cei 24 de mari contribuabili care nu mai varsa bani in judet vor reveni sub administrarea directiei de la Sibiu. "Noi avem 34 de mari contribuabili, 24 dintre acestia au plecat, dar 10 au ramas la serviciul marilor contribuabili, din cadrul directiei noastre.

Aici ar urma sa fie repartizati si contribuabilii care se vor afla sub noul plafon pentru mari contribuabili", spune Grigore Popescu. Acesta precizeaza ca, in variantele actuale, 15 din cei 24 de mari contribuabili sibieni transferati, s-ar putea intoarce cu banii la bugetul sibian.

Sosirea acestora va aduce un plus de circa 20 la suta pentru bugetul judetului. Deocamdata, nimic nu este inca stabilit, nici infiintarea unei directii a contribuabililor mijlocii, nici plafonul maxim pentru acestia (noul plafonul minim pentru marii contribuabili).

Incasarile reale scad cu 27 la suta

Cu toate ca 60 la suta din bugetul Sibiului a luat cale Bucurestiului, veniturile inregistrate de DGFPS sunt in crestere. Astfel, conform datelor Directiei de Finante, veniturile din 31 martie anul acesta sunt cu 60 de milioane de lei noi mai mari decat cele inregistrate la aceeasi data a anului trecut (+29 la suta).

Cresterea este valabila atata timp cat nu se iau in calcul incasarile de la marii contribuabili sibieni, care la sfarsitul lui martie 2005 inca varsau bani la bugetul sibian. Situatia reala arata astfel ca de fapt incasarile judetului Sibiu au scazut comparativ cu 31 martie 2005, cu peste 30 la suta.

Incasarile bugetului public al Sibiului la sfarsitul lui martie au fost de 267,8 milioane lei noi.

Greii au plecat

In luna martie 2005, fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a emis Ordinul nr. 343 / 25 martie 2005, in care se specifica ca pentru cresterea eficientei administrarii marilor contribuabili si in scopul imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare. La Sibiu 24 de societati au fost "mutate" fiscal la Bucuresti.

Printre acestea au fost Moara Cibin, Compa, Poliflex, Bilstein, Scandia, Carpatica, Dafora, Transgaz si Romgaz.