Ion Iliescu este asteptat astazi la Cluj, pentru a participa la lansarea cartii “Planul B” de Lester Brown si la Forumul pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului, eveniment ce se va desfasura in cursul zilei de azi. Cel putin din punct de vedere oficial, programul fostului presedinte al Romaniei nu are nicio legatura cu interesele politice. Implicatiile sunt insa mai mari.

Potrivit informatiilor noastre, Iliescu va profita de ocazia acestei vizite pentru a comunica direct cu liderii grupului de la Cluj, care au fost principalii oponenti ai sai in ceea ce priveste crearea unui Pol Social.

Chiar daca intalnirea dintre liderul grupului PSD Cluj, Ioan Rus, si Ion Iliescu a fost anuntata ca fiind doar protocolara, exista posibilitatea ca acesta din urma sa incerce o reconciliere cu liderul clujean, mai ales acum cand se pare ca ideea crearii unui Pol Social a ramas doar in forma de proiect datorita protestelor ce au existat in interiorul partidului.

Senatorul PSD Cluj Vasile Dancu sustine ca vizita lui Iliescu nu are implicatii politice, iar intalnirile vor fi doar protocolare. “Domnul Iliescu vine la Cluj pentru forumul ce se va organiza si pentru lansarea cartii. Sunt ocupatii pe care le avea si pe cand era presedinte. Ne vom intalni si la partid cu dansul, avand in vedere faptul ca vine in vizita in orasul nostru.

Dar nu avem anumite proiecte comune pe care sa le discutam”, ne-a declarat Dancu. Acest lucru a fost confirmat si de catre purtatorul de cuvant al PSD Cluj, Ancuta Abrudan, care ne-a declarat ca filiala clujeana nu s-a ocupat cu organizarea programului lui Ion Iliescu care se afla la Cluj.

Cu toate acestea, surse din interiorul partidului sustin faptul ca aceasta vizita a fost programata cu mult timp inainte, cand inca mai existau premizele formarii unui Pol Social. De asemenea, se pare ca deocamdata Ion Iliescu a renuntat la planurile crearii unui asemenea pol ce avea toate caracteristicile unui partid care sa coopteze electoratul PSD.

Dupa toate contradictiile pe aceasta tema dintre grupul de la Cluj si Ion Iliescu, se pare ca acum se va incerca reconcilierea partilor, Iliescu profitand de acest moment. Membrii grupului de la Cluj au fost principala forta care s-a opus crearii unui Pol Social in forma dorita de Iliescu.

Acestia au privit suspicios propunerea fostului presedinte al Romaniei, considerand ca modul in care se pregatea crearea Polului Social se apropia foarte mult de granita politicului.

Asa zisul “Grup de la Cluj” a luat o pozitie ferma impotriva crearii acestei structuri, alaturi de alti membri din cadrul organizatiilor din teritoriu, obligandu-l in final pe Iliescu sa isi amane proiectele politice.

La lucrarile Forumului pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului au fost invitati sa participe, alaturi de Ion Iliescu si Petre Roman, prim-ministru al Romaniei in perioada 1990-1991, si Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Dijmarescu, Viceguvernator, Ion Haiduc, presedintele Academiei Romane, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti,ambasadorii Norvegiei, Olandei, Suediei, Republicii Moldova si Israel, reprezentantii consulatelor regionale, Octavian Paler si alti reprezentanti de marca ai vietii economico-sociale din Romania.