Desi exista chiar si o Hotarare de Consiliu Local prin care se interzice construirea de blocuri in zone de case, ”Eosan” a inceput lucrarile la un astfel de imobil exact langa curtile unor case, ai caror proprietari sunt in pragul exasperarii.

Santierul este pe locul unei foste gradini aflate la granita dintre un cartier de case si fabricile de pe strada Campina, lucru ce se anunta ”imbucurator” pentru viitorii locatari.

La aproape un an de la instalarea Aliantei DA la carma Primariei Cluj-Napoca, un afacerist ne arata ca se poate construi in orasul de pe Somes - cu autorizatie - chiar daca incalci o Hotarare de Consiliu Local (HCL). Hotararea nu este incalcata de constructor, ci de cel care i-a emis autorizatia.

Si, astfel, ajungem la seful Directiei de Urbanism a Primariei, arhitectul Adrian Iancu, de numele caruia se leaga multe alte autorizatii de constructie dubioase.

O astfel de autorizatie este cea cu numarul 2052 din 9 noiembrie 2005, prin care i se permite societatii Eosan Comconstruct, patronata de Daniel Bondor si tatal sau, sa construiasca imobile de locuinte cu demisol, parter, doua etaje si mansarda intr-un cartier de case. HCL la care faceam referire mai sus, emisa in vara anului trecut, interzice tocmai acest gen de constructii.

Viceprimarul Adrian Popa spunea, acum doua zile, intr-o emisiune televizata, ca, in ciuda unor cazuri izolate, se respecta acea hotarare. Popa a precizat ca va verifica toate cazurile semnalate de presa, deoarece nu e posibil ca un functionar sa nu respecte o hotarare de Consiliu Local.

Functionarul care are cuvantul decisiv in privinta emiterii unei autorizatii de constructie este Adrian Iancu, prin urmare, daca se constata nereguli, capul sau trebuie sa pice.

Desi ZIUA de Cluj a aratat in mai multe randuri ca exista anumite grupuri de interese care obtin usor autorizatii pe filiera Iancu, acesta este mentinut in functie de edilul-sef, Emil Boc, care se declarase impotriva constructiilor ce nu cadreaza cu zona in care sunt ridicate.

Insa cand reporterii ZIUA de Cluj l-au intrebat pe patronul firmei Eosan, Daniel Bondor, cum a obtinut autorizatia de constructie pentru viitorul imobil de pe strada Garoafelor nr. 24, acesta a raspuns simplu: ”Intrebati-l pe primarul Boc!”

Bloc indesat cu forta

Societatea Eosan a demarat, anul acesta, construirea unui imobil de locuinte la intersectia strazilor Garoafelor si Ghioceilor. Eosan este si constructor, si beneficiar al proiectului. Panoul de santier, care este scris de mana, nu contine - asa cum ar trebui in mod normal - datele referitoare la regimul de inaltime al viitoarei cladiri.

Lucrul acesta il nedumireste si pe vecinul imediat al santierului, Alexandru Kuszegi, care spune ca nu este contra constructiei, daca aceasta are un etaj si acoperis. Cand reporterii ZIUA de Cluj i-au spus barbatului cati vecini va avea, acesta a replicat: ”ma mir cum a reusit sa obtina autorizatie”.

Kuszegi spune ca va fi deranjat, din mai multe motive, daca blocul va avea geamuri spre curtea lui si nu vede cum ar putea fi construit fara sa n-aiba. Faptul ca blocul pe care vrea sa-l ridice Bondor este in totala neconcordanta cu zona, o demonstreaza si istoricul terenului de aproximativ 850 de metri patrati pe care il detine societatea comerciala.

Acel teren a fost o gradina ce a apartinut fostilor proprietari ai casei lui Kuszegi. Dupa ce fostii proprietari au decedat, mostenitorii lor si-au impartit avutia si au vandut-o.

Sursele noastre spun ca Bondor ar fi cumparat, in 2003, terenul cu mai putin de 10.000 de euro, poate pentru ca nimeni nu se gandea ca poti sa construiesti un bloc langa case si langa un drum neasfaltat, ce face trecerea in zona fabricilor (Arta jucariilor, Napoart, Munca Invalizilor) de pe strada Campina.

Kuszegi, care a cumparat casa si terenul ce a ramas cu 65.000 euro, in 2004, spune ca, inca dinainte sa se mute, a fost sunat de Bondor pentru a-i vinde acestuia din urma un metru sau doi din proprietate. ”Am refuzat. Inca nu erau ale mele (casa si terenul - n. red.). El (Bondor - n. red.) nu are latime destula si de aia construieste asa ingust”, a adaugat Kuszegi.

In mediile de afaceri circula informatia ca Bondor ar avea relatii la Inspectoratul Judetean in Constructii si nu va fi deranjat cu controale.

”Lozul castigator”

Patronul firmei Eosan a fost primul care a ochit afacerea, fiind ajutat de faptul ca tatal sau locuieste chiar pe strada Garoafelor, la cateva case departare de santierul Eosan, unde isi are adresa si societatea. Pe cei 850 de metri patrati pe care ii detine, Bondor nu se multumeste cu un singur imobil ”aerisit”, ci va inghesui doua blocuri identice.

Aflam cu stupoare de la Primarie ca societatea Eosan are autorizatie pentru amandoua cladirile, cu toate ca procentul de ocupare a terenului va fi peste limitele normale. Asadar, pe langa faptul ca primul imobil le va umbri vecinilor curtea si casa, al doilea va face ca gradina lui Kuszegi sa nu mai beneficieze de soarele de care are nevoie, fiind compromisa.

Culmea este ca familia Kuszegi s-a mutat in acea zona marginasa tocmai pentru ca voia sa aiba gradina, in care sa cultive flori si zarzavaturi. Mai grav este ca, daca Eosan isi duce la capat proiectul, se creeaza un precedent in zona si, astfel, poate se vor gandi si alti afaceristi sa cumpere o casa si sa faca din ea bloc cu cate etaje cad la invoiala cu Iancu.

Sau cu Emil Boc? Un caz similar, in care o casa cu un etaj este, in acest moment, transformata intr-un bloc cu 3 etaje si mansarda, este pe strada Bacovia (construit de SIT Management), in cartierul Europa, dar despre acest subiect vom reveni pe larg intr-o editie viitoare.

Deranjeaza orasul, dar il deranjeaza intrebarile incomode

Aceeasi firma Eosan construieste si in zona strazii Campului, pe care viceprimarul Adrian Popa a dat-o exemplu la capitolul ”nu se construiesc blocuri intre case”.

Contactat de ZIUA de Cluj, patronul societatii, Daniel Bondor, a afirmat, initial, despre constructia de pe Campului ca va fi un P+1E, iar intrebat a doua oara despre inaltimea viitorului imobil, a spus ca poate va avea doua etaje, in functie de cum merge lucrarea. Se pare ca nu se pune problema in functie de autorizatie.

Bondor s-a aratat extrem de enervat de intrebarile reporterilor ZIUA, proferand amenintari si inchizand la scurt timp telefonul, cu mentiunea sa nu-l mai contactam niciodata.