Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan, a fost dat in judecata de 12 membri PSD, care il acuza de abuz in serviciu, intrucat acesta a atacat in contencios-administrativ hotararile Consiliului Judetean prin care ei erau validati ca si alesi pe locurile ramase vacante in urma demisiei unor liberali si democrati.

Presedintele CJ, social-democratul Gheorghe Marinescu, a spus ca cei 12 au inaintat actiunea in Justitie deoarece, in opinia lor, seful Prefecturii nu a avut nici un motiv sa atace hotararile respective, avand in vedere ca acestea sunt legale.

Consiliul Judetean a cerut stramutarea judecarii cauzei de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta in legatura cu aceasta solicitare la inceputul lunii iunie.

In cele doua sedinte ale CJ contestate de prefect, un numar de 12 consilieri PD si PNL au demisionat din functii cu tot cu supleantii de pe listele partidelor pentru a forta dizolvarea forului si organizarea de alegeri anticipate. Uzand de o alta lege, cea a alegerilor locale, PSD a numit imediat in locul acestora 12 supleanti de pe listele sale.

Prefectul de Bistrita-Nasaud a atacat in contencios administrativ toate hotararile adoptate, astfel incat in prezent, in CJ sunt doar 19 alesi cu mandate valide, dintre care 15 sunt membri PSD, unul UDMR si trei independenti. Szilagyi Ioan a adaugat ca nu comenteaza demersul social-democratilor, intrucat nu vrea sa se antreneze in dispute politice.

"Eu am atacat in contencios-administrativ niste hotarari ale CJ despre care juristii institutiei mi-au spus ca sunt ilegale. Astept sa se pronunte instanta", a spus seful Prefecturii.

In prezent, Consiliul Judetean este implicat in trei procese, toate intentate dupa demisia celor 12 consilieri PD si PNL. Una dintre cauze a fost dechisa in instanta de consilierii judeteni demisionari, a doua de potentialii alesi ai PSD, ale caror mandate nu au fost validate, iar al treilea proces este intre CJ si Prefectura.

Gheorghe Marinescu crede, insa, ca toate cele trei dosare ar trebui comasate, intrucat au acelasi obiect.