Pedagogii Complexului de Servicii Agnita, fostul Centru de Plasament nr. 7, au facut pana acum nenumarate sesizari Primariei Agnita, Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Consiliului Judetean, prin care aratau ca micutii internati aici sar constant peste mese. Nimeni nu a luat nici o masura.

Pana duminica, atunci cand bucatareasa Viorica Aftion a fost filmata plecand acasa cu o sacosa plina cu alimente luate de la Centru. Bucatareasa a fost urmarita pana aproape de casa de Marcel Calugar, un fost angajat al Centrului din Agnita. „Toata lumea stie ca fura din hrana copiilor, dar toti au inchis ochii pana acum.

Ne-am hotarat sa o prindem in flagrant, pentru a nu mai fi nici o indoiala”, a spus Marcel Calugar. Politistii din Agnita au gasit in sacosa bucataresei paine, faina, morcovi, zahar, alimente luate din camara institutiei. „Femeia angajata a Complexului de Servicii Agnita a fost prinsa in flagrant. In total produsele furate se ridica la suma de 70.000 de lei.

In continuare, ea va fi cercetata pentru furt calificat si este cercetata in stare de libertate”, a declarat seful Politiei Agnita, subcomisar Dumitru Matei.

„Fura si agresa copiii”

Psihopedagogul copiilor, Ancuta Calugar stia si ea de neregulile din camin. „Noi am facut mai multe sesizari, insa niciodata nu s-a facut nimic. A avut comportament neadecvat fata de copii si stiam ca ia din alimentele destinate micutilor. A agresat copii si nu s-a luat nici o masura.

Am decis sa ii facem acest flagrant, pentru ca probele sa vorbeasca in locul nostru”, a spus psihopedagogul Ancuta Calugar. Nimeni din conducerea Centrului nu a vrut sa comenteze nimic. Seful institutiei, Emil Barsan nu a raspuns la mobil, iar dupa mai multe insistente din partea noastra a si-a inchis aparatul.

Surse din cadrul institutiei spun ca directorul a anuntat ca-i va rezilia contractul de munca bucataresei. Reactie de soc si uimire la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Purtatorul de cuvant al institutiei nu stia nimic de caz, iar directoarea Anca Dragan nu a putut fi gasita.

Primarul Agnitei, Radu Curcean a declarat insa ca stia de mai multa vreme de situatia de la fostul Centru de Plasament. „Eu din interior nu stiu ce se intampla acolo, insa si la primarie ne-au trimis in mai multe randuri memorii. Noi nu avem insa nici o autoritate asupra Centrului si le-am trimis la Consiliul Judetean, de care ei apartin”, a spus primarul.

ZIARUL de Sibiu va continua sa scrie despre Complexul de la Agnita si in editiile urmatoare, pana cand autoritatile vor avea un cuvant de spus in aceasta problema. Pe site-ul www.ziaruldesibiu.ro puteti urmari imaginile cu bucatareasa urmarita pe strazile Agnitei si perchezitia efectuata de politisti.

„O sa-l dau in judecata”

Bucatareasa nu vrea sa comenteze nimic de flagrant, insa spune ca-l va da in judecata pe Marcel Calugar. „Am fost la politie, eu acolo vorbesc. Mi-am scos certificat medico-legal, pentru ca acest om m-a lovit si am sa-l dau in judecata. Si eu am dovezi”, a spus femeia.

„Toti suntem la scoala, iar cei din Directie si din conducerea din Agnita ne fac vagabonzi. Cum isi permit cand ei sunt angajati tocmai pentru a ne ajuta sa devenim oameni? Cine sa ne mai educe si sa ne invete? Spalatoreasa, bucataresele care ne fura mancarea de pe masa cu conducerea impreuna! Noi suferim de foame in Agnita.

In 15 mai nu am mancat masa de seara de la ora 19, am mancat in jur de 22, stand flamanzi de la ora 13, pentru ca nimeni nu s-a obosit sa ne faca de mancare si nu a fost pentru proima data...”, semneaza Gelu Grozav, 19 ani, Lucian Magat 17 ani, Aurel Floca 16 ani, Mihai Nicolae 19 ani si lista continua.

Aceasta scrisoare semnata de 28 de copii a fost trimisa catre Institutia Prefecxtului, Consiliul Judetean si Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului.