O delegatie guvernamentala condusa de vicepremierul Gheorghe Pogea, ministru de stat, s-a aflat ieri in judetul Alba. Scopul vizitei a fost de a vedea la fata locului investitiile pe care primarii oraselor Zlatna, Abrud si Baia de Aries doresc sa le realizeze in cadrul proiectului pentru reconstructia si dezvoltarea acestor zone miniere puternic afectate de restructurarea sectorului minier.

Este vorba despre proiectul de imprumut "Minerit III" pentru asistarea zonelor miniere grav afectate de restructurare miniera cu proiecte de infrastructura si dezvoltarea mediului de afaceri, in valoare de 200 de milioane de dolari pentru 20 de localitati miniere din tara.

Numai proiectele celor 3 orase din judetul Alba insumeaza insa 232 de milioane de dolari: Abrud-58,44 milioane de dolari, Baia de Aries-52,18 milioane de dolari si Zlatna-122 milioane de dolari.

Membrii delegatiei, insotiti de subprefectul Clement Negrut, presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel si deputatul PD, Stefan Bardan, s-au deplasat la Zlatna. Ei au renuntat insa sa viziteze sediul fostei companii miniere care ar urma sa fie reabilitat sau funicularul, care ar trebui sa fie transformat in obiectiv turistic.

In schimb, aici, vicepremierul Pogea a primit titlul de cetatean de onoare al orasului Zlatna, la propunerea primarului Silviu Ponoran.

De asemenea, la Abrud vicepremierul a avut intrevederi la sediul primariei, discutandu-se despre proiectul de reabilitare a infrastructurii. Sederea ministrului Gheorghe Pogea in judetul Alba s-a incheiat la Baia de Aries.

El le-a cerut autoritatilor cu care a purtat discutii sa fie pragmatice si sa faca proiecte, amintind de componentele programului, dar fara sa scoata o vorba despre existenta surselor de finantare concrete.

De altfel, liderul sindical Viorel Hutuleac s-a aratat revoltat de faptul ca o delegatie de la Bucuresti vine sa spuna autoritatilor lucruri deja stiute, cum este elaborarea de proiecte.

Din pacate, vicepremierul Gheorghe Pogea si-a anulat in ultimul moment si conferinta de presa programata sa aiba loc la Alba Iulia la intoarcerea din Muntii Apuseni, probabil ca sa nu raspunda unor intrebari incomode ale jurnalistilor.

De exemplu, de ce a fost lansata componenta de stimulente financiare pentru infiintarea la nivel national a 10.000 de noi locuri de munca, daca ANDPZM nu are alocate fonduri din imprumutul de la Banca Mondiala pentru anul 2006? Ce le spuneti celor peste 3.000 de oameni care au depus demult cererile de angajare si ale caror familii isi pun sperantele in salariile pe care le-ar fi primit de la antreprenorii respectivi?

Pana acum, Guvernul a alocat impreuna cu Banca Mondiala suma de 20 de milioane de dolari pentru "Minerit I", n-a lansat toate componentele pentru "Minerit II", in valoare de 60 de milioane de dolari pentru perioada 2005-2009 si inca spera sa gaseasca un finantator pentru "Minerit III", desi nici Ministerul Economiei si Comertului, nici Ministerul de Finante nu au facut nici un pas pentru identificarea creditorului.

Cand vor exista toate cele 2,2 miliarde de dolari prevazute pana in anul 2011, daca acum se imprumuta doar 200 de milioane de dolari, desi numai bugetul proiectelor solicitate de cele 3 orase din judetul Alba depaseste cu mult aceasta suma? In afara celor 20 de localitati incluse in acest proiect mai sunt peste 300 de foste comunitati miniere care asteapta banii pentru revigorare.

Cine se face vinovat de stagnarea regenerarii economice si sociale a mineritului romanesc si ce masuri se iau impotriva lor?