Dizidenta Doina Cornea dovedeste o vitalitate de invidiat si o cunoastere detaliata a realitatilor cu care se confrunta tara noastra, acum, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Ea asteapta cu nerabdare ca vocea cea mai autorizata a Romaniei, presedintele Traian Basescu, sa proclame in fata natiunii faptul ca sistemul comunist s-a dovedit a fi criminal.

Reporter: Care este in momentul de fata starea dumneavoastra de sanatate - din punct de vedere fizic, dar si spiritual?

Doina Cornea: Asta e o problema absolut intima! Mai ales starea fizica. Cealalta stare rezulta din ceea ce vedeti in jurul meu (n.r. este vorba de atmosfera speciala care domneste in cele doua camere tapitate cu carti si tablouri).

Spiritual, daca vrei sa te mentii la un anumit nivel este o chestiune de exercitiu spre ceva mai mare, mai inalt! Eu nu sunt ferita de neplaceri! Sunt un om care face fata problemelor de diferite naturi! Dar le accept si ma bucur ca mi se ofera astfel prilejul sa fac un exercitiu spiritual. Le depasesc, si in acest mod surmontez un nivel superior al constiintei mele.

Nu trebuie sa ne lasam inghititi de “gaura neagra” care ne infunda si ne reduce la micile probleme.

Rep.: Ce impresie va face noua guvernare?

D.C.: De guvern, care este format din ministri ai aliantei, sunt multumita. Romania nu a mai trecut niciodata prin atatea dificultati si calamitati, cum a trecut de doi ani incoace. Acest guvern a fost si este greu incercat. In Parlament nu se prea inteleg... Acolo este mereu o lupta politica, un haos total, datorita lipsei de pregatire si de calitate umana a parlamentarilor.

Imi pare rau sa constat acest lucru, dar asa este! Presedintele a facut lucruri bune, dar nu stiu de ce se incapataneaza in anumite directii. Mai vad ca, in ultimul timp, si-a facut un obicei in a sparge toate oalele in capul premierului Tariceanu!

Rep.: Sunteti multumita de progresele reformei demarate de presedintele Traian Basescu in problema Legii lustratiei?

D.C.: Comitetul investit de Basescu... Trebuie sa i se aduca aminte lui Basescu despre toate acestea?! A uitat sau n-a stiut niciodata? Nu prea inteleg... Sa fim seriosi! Eu, prin luna decembrie, am inceput prin a-i scrie lui Basescu o scrisoare privata. Intre timp, Consiliul Europei a venit cu recomandarea ca sefii statelor din fostul bloc sovietic sa condamne comunismul.

Pentru ca este important sa se ceara condamnarea comunismului! In cele din urma, i-am scris, acum vreo luna, o scrisoare deschisa care a si fost data publicitatii. In scrisoare ceream acelasi lucru. Prima sa reactie a fost ca are nevoier de probe judiciare. Dar presedintele nu este o institutie abilitata sa se foloseasca de probe juridice, nefiind procuror.

El trebuie sa condamne, in fata Parlamentului, in numele Statului Roman, comunismul si crimele pe care le-a provocat! Trebuie sa ceara iertare fata de poporul roman si fata de aceia care au avut de suferit din cauza acestor crime. Statul comunist a gresit atat de profund fata de noi, romanii.

Asa ca seful statului roman, de aceasta data democratic, ar trebui sa incerce sa repare aceasta greseala si crima! Cetatenii trebuie sa primeasca satisfactie! Al doilea argument folosit de Basescu este ca ar avea nevoie de dovezi stiintifice, dar noi nu facem stiinta! Erau vizibile numai pretexte ca sa se eschiveze de la aceasta declaratie. Acum a venit cu o alta gaselnita: Comisia!

Rep.: Ati fost invitata sa faceti parte din aceasta comisi

D.C.: Am fost si eu invitata sa fac parte din ea.

Dar n-am acceptat! Cu toate acestea, in intrevederea televizata, pe care am avut-o in emisiunea domnului Nistorescu, a reiesit ca eu as face parte din comisia instituita de Basescu! Dar nu este adevarat! In principiu, comisia urmareste un scop: daca presedintele a uitat sau nu are habar despre ceea ce a fost comunismul, comisia ii va pune la dispozitie un raport scurt pe baza caruia Basescu va condamna comunismul.

Rep.: Sunteti de acord cu investirea politologului Vladimir Tismaneanu in fruntea comisiei prezidentiale de condamnare a comunismului?

D.C.: Chiar si eu puteam sa fiu presedintele acelui comitet! Acest lucru nu are nici o importanta pentru ca toti stiu ca regimul comunist a provocat pe vremea lui Dej un genocid fizic, iar pe vremea lui Ceausescu a predominat un genocid spiritual.

Cu toate acestea, sunt cazuri de oprimare fizica si in timpul lui Ceausescu: asasinarea lui Gheorghe Ursu, muncitorii din Valea Jiului, in t77, care au fost oprimati in mod brutal de catre comunisti. Tismaneanu mi-a spus ca ei pot termina raportul respectiv in cel mult 2 luni de zile.

Asa ca am ramas stupefiata cand Pippidi, dintr-o vanitate personala, a spus ca trebuie sa se lucreze la acest proiect cel putin doi ani! Pe banii statului! Daca Pippidi are chef sa faca asemenea studiu, de ce nu il face dumnealui personal. Ce nevoie are de acest comitet?

Rep.: Sunteti de acord cu numirea de catre premierul Tariceanu a liberalului Marius Oprea la conducerea comisiei de Cercetare a Crimelor Regimului Comunist?

D.C.: Tariceanu, in luna decembrie, a facut un institut de investigare a crimelor comunismului. Din acest institut fac parte Marius Oprea, Stejerel Olaru si alti oameni care nu sunt istorici, dar sunt persoane de incredere.

Rep.: Ati fost invitata sa faceti parte din aceasta comisie?

D.C.: Da! Am acceptat sa fac parte din acel institut si m-am simtit chiar onorata sa iau parte la acest comitet decizional. Am avut un var care a fost impuscat, un alt var a fost trimis la Canal, iar altul incarcerat pe masuri administrative. Acesta din urma nici nu stia de ce a fost inchis dupa ce i-au dat drumul! Institutul acesta si-a propus sa investigheze crimele comunismului.

Desigur ca nu incep de la zero. Ana Blandiana va pune la dispozitia cercetatorilor materialele de la Sighet, Lucia Hosu Longin, care face parte din comisia respectiva, va pune la dispozia acestui comitet un material urias cu sute de mii de cazuri.

Rep.: Ce parere aveti despre jocurile PRM si PSD, care l-au impiedicat pe Ticu Dumitrescu sa ajunga presedintele CNSAS?

D.C.: Spuneti de PSD si PRM? Eu cred ca si PD, impreuna cu presedintele Basescu, s-a amestecat in luarea acestei decizii. Acolo au fost niste tertipuri... A fost o incalcare a unor intelegeri facute in sanul aliantei. Ei stabilisera sa fie un singur candidat: Ticu Dumitrescu.

Cu o zi inainte de alegerea lui, apare inca un candidat! Unde este vizibil amestecul PRM in aceasta schema? PD il propune pe Turianu in ciuda intelegerii cu PNL.

Rep.: Credeti ca aceasta alegere apartine presedintelui PD, Emil Boc?

D.C.: Aparitia lui Turianu nu cred ca apartine unei initiative a lui Boc. Promovarea lui Turianu tine mai mult de Basescu! S-a votat si a iesit Turianu! A iesit Turianu, dar a fost acel protest al angajatilor CNSAS! Au participat Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana si altii care-l sustineau pe Ticu Dumitrescu. A intervenit Basescu, care a mediat conflictul, si asa a iesit Secasiu.

Nici Ticu, nici Turianu! Dar mie imi place de acesta. Este tanar si-mi da sperante!

Rep.: Trei dintre ofiterii superiori de securitate care au condus operatiunea de filaj si supraveghere la locuinta dumneavoastra din Cluj-Napoca au decedat. Este vorba de Eugen Belea, Florian Oprea si Liviu Herta. Ce aveti sa le reprosati securistilor care mai sunt in viata si au fost legati de instrumentarea dosarului dumneavoastra de urmarire?

D.C.: Numai de Herta stiam ca a murit! Acum sunt in posesia a sapte dosare intocmite mie de catre securitate, dar eu aveam 32 de dosare! Dar nu le-am putut citi. Ca sa le citesc pe toate m-ar costa milione de lei. O singura pagina costa 0.45 RON! si in aceste sapte volume am gasit 101 nume de securisti! Personal am cunoscut vreo 10-15 dintre acestia. Nu am ce sa le reprosez.

Suferintele mele nu conteaza. Am invatat sa fac exercitii de spiritualitate! Suferintele poporului roman sunt mai importante.

Asta-i cea mai mare pierdere! Le-am spus-o si anchetatorilor mei! Le-am dus o poza cu Ceausescu care arata ca un om liber si voios, iar cei din jurul lui aratau dezumanizati si palizi de frica, cu niste carnetele in maini in care notau fiecare cuvintel de-al “Carmaciului” ca niste roboti! De aceea este foarte important ca presedintele Basescu sa condamne comunismul.

Rep.: Sunteti de acord cu autonomia tinutului Secuiesc?

D.C.: Nu sunt de acord! Acum, cand frontierele se spiritualizeaza, ei vor autonomie! Dupa mine acesta tendinta a lor contravine in mod flagrant cu valul evolutiv pe care se sprijina noua mentalitate europeana. Ei vor sa devina un nucleu tare, dar vor ajunge sa devina casanti!

Rep.: Sunteti de acord cu Legea lustratiei care ii va inlatura din viata publica pe fostii activisti Ion Iliescu, George Copos si altii?

D.C.: Legea lustratiei trebuie sa functioneze astfel pentru a ne purifica! Dar pe langa Iliescu si Copos eu i-as include si pe capii bisericii ortodoxe! BOR este responsabil de ceea ce s-a intamplat cu sufletele noastre timp de 50 de ani! Daca ne-ar fi ajutat sa pretuim adevarul, nu am fi ajuns in aceasta situatie.

Mai nou, BOR foloseste metoda “colivie” pentru a demola biserici catolice si a reconstrui, in acelasi loc, biserici ortodoxe! Sunt cazuri concrete si recente la Ungheni sau la "aga!

Rep.: Militati pentru scoaterea din viata publica a tuturor securistilor si activistilor. Sunteti de acord cu recompensarea materiala a securistilor M. Pacepa, D. Mazilu si L. Turcu?

D.C.: Nu sunt pentru recompensarea lor. Legea lustratiei nu trebuie sa se atinga de tinerii care au facut parte din UTC sau UTM. Ei sunt mai maleabili si se pot schimba. Interesul nostru ar trebui sa fie recuperarea lor. Si nu ma refer la activistii UTC care au sprijinit constient regimul comunist, ci la membrii de rand.

Rep.: Ati fost urmarita de politia politica si in timpul regimului Iliescu?

D.C.: Intr-un dosar de la CNSAS am gasit date care spun ca urmarirea a durat pana in 1991. Negru pe alb, acolo scrie ca dosarul a fost inchis in t91. Chiar am avut si o intamplare care imi sprijina aceasta teorie. Prin anii t91 au venit la mine acasa niste reporteri de la o televiziune din Germania.

In timp ce imi luau interviul, a sosit fiul meu si mi-a spus ca la poarta sunt doua masini ale Securitatii. Atunci reporterii germani au iesit afara cu camerele de luat vederi. La vederea aparatelor de filmat cele doua masini negre au zbughit-o. Deci am toate motivele sa cred ca am mai fost urmarita.

Rep.: Ce legaturi mai aveti cu fostii dizidenti politici care au aparut in lista CFSN, Laszlo Tokes, Smaranda Enache, Suto Andras, av. Vasilescu Gheorghe, Mircea Dinescu, Ion Caramitru?

D.C.: Avocatul Gheorghe Vasilescu a murit acum vreo opt ani. Cu Tokes mai pastrez legaturi prin intermediul felicitarilor de Paste, de Craciun. In t95 m-a invitat la un congres care se tinea in Timisoara. Atunci l-am vazut ultima oara. Atunci Tokes sustinea ca maghiarii sunt tratati de catre romani cu o “discriminare pozitiva”.

Eu i-am spus lui Tokes, in cadrul congresului, ca maghiarii ar trebui sa tina cont de sensibilitatea romaneasca. Nici noua, romanilor greco-catolici, nu ni s-au restituit bunurile confiscate. Nu ar trebui sa apara intre romani si maghiari un sentiment de frustare. Cu Mircea Dinescu sunt in relatii bune, dar nu ne-am mai vazut de prin t91. Cu Ion Caramitru m-am vazut ceva mai des, pentru ca este regalist, ca si mine.

Rep.: Ce recompense materiale ati dobandit pana acum pentru suferinta indurata in anii comunismului?

D.C.: Bunuri materiale nu am primit. Unele personalitati publice au incercat sa ma ajute in fel si chip. Dar am refuzat de fiecare data, pentru ca nu este normal ca eu sa beneficiez de ceva si altii nu, in conditiile faptului ca toti am indurat aceeasi suferinta. Am primit, in schimb, recunostinta spirituala.

Steaua Romaniei In Grad De Mare Cruce, aceasta medalie fiind distinctia cea mai mare pe care o poate primi un cetatean roman. Legiunea de Onoare, distinctie primita din partea presedintelui Jacques Chirac prin intermediul Ambasadei Frantei la Bucuresti. Steaua de Merit a Ungariei din partea fostului presedinte ungur Madl si, nu in ultimul rand, Diploma de Golan nr.1, primita in timpul evenimentelor din Piata Universitatii. Pe vremea comunismului am mai primit premiul Thorol Rafto din partea Norvegiei. Dar am auzit de acest lucru la postul de radio Europa Libera, pe care-l ascultam cu religiozitate.

Rep.: Sunteti increzatoare ca vom accede in UE in anul 2007?

D.C.: Depinde de guvern si de Parlament. Dar intr-o mai mai mare masura depinde de Parlament, pentru ca guvernul isi da toata silinta. Depinde si de fiecare dintre noi! Trebuie sa ne familiarizam cu termeni cum ar fi: ordine, disciplina, punctualitate si cinste.

Si nu cu ideile antagonice acestor termeni! Trebuie sa ne desprindem cumva de trecut si din aceasta cauza este atat de importanta declaratia lui Traian Basescu!