Cei patru functionari sint acuzati ca au taraganat timp de doi, respectiv trei ani si jumatate sanctionarea firmelor NH International Service si CIDU SRL, care au prejudiciat statul cu aproape un miliard de lei. Toate cele patru persoane vizate de reprezentantii Casei Patrate neaga acuzatiile care li se aduc, afirmind ca nici macar nu au auzit de numele firmelor respective.

Prefectura tulbura insa apele la Garda Financiara Iasi si la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi. Considerind ca o parte dintre angajatii cu functii de conducere nu si-au facut treaba cum trebuie, seful Corpului de Control al Prefecturii a decis ieri sa ceara conducerii Ministerului Finantelor Publice si Garzii Financiare Bucuresti demiterea acestora.

Pe lista neagra a Casei Patrate au fost inclusi atit Marian Bosianu, comisarul-sef al Garzii Financiare Iasi, cit si Dumitru Axinte, directorul executiv adjunct al Administratiei Finantelor Publice Municipale (AFPM), precum si Viorica Onofrei si Anca Rotaru, directori executivi adjuncti ai DGFPJ Iasi.

Acuzati de incompetenta, dezinformare, pasivitate si, usor voalat, de coruptie, cei patru functionari au fost pusi ieri in fata faptului implinit. „Voi inainta la Directia Nationala Anticoruptie o sesizare privind favorizarea vadita a firmelor CIDU SRL si NH International Service SRL si totodata voi cere demiterea lor.

Am fost sesizati de o persoana care lucreaza in cadrul Garzii Financiare de aceste nereguli si am mers pe fir, descoperindu-le.

Practic, inalti functionari de la Garda si de la Finante scot basma curata firme gasite cu grave nereguli si, in acest fel, actiuni de control facute foarte bine initial nu sint valorificate ulterior“, a declarat Valerian Salavastru, seful Corpului de Control al Prefecturii.

Artificii care au prejudiciat statul cu sute de milioane

In primul caz, cel al societatii CIDU SRL, Salavastru acuza faptul ca statul nu si-a recuperat nici acum, dupa doi ani si jumatate, prejudiciul de 621 milioane de lei, stabilit in urma controalelor efectuate de comisarii Garzii Financiare si de inspectorii DGFPJ.

Seful Corpului de Control spune ca ambele institutii au pus bete in roate pentru ca banii sa nu mai fie recuperati ulterior controalelor care au avut loc in 2003. Practic, cele 621 milioane s-au „inecat“ in birocratie, dupa cum afirma acesta.

„Garda Financiara, dupa cum spune chiar Bosianu, nu avea calitate procesuala, asa ca nu avea motiv sa depuna sesizare penala la Parchet, blocind astfel recuperarea banilor de la CIDU SRL.

Mai mult, si AFPM, dupa mai bine de doua luni de cind primise documentatia de la Directia de Control Fiscal, returneaza fisele de control, motivind ca lipsesc doua anexe, cea a reglarii evidentei contabile a societatii cu evidenta din fisa platitorului si cea a sumelor stabilite suplimentar de organul de control.

E ciudat ca tocmai acum au luat o astfel de decizie, pentru prima data in istoria institutiei. De ce au fost atit de rigurosi tocmai acum, cind puteau sa primeasca fisele si fara aceste anexe?“, se intreaba Valerian Salavastru.

Procese pierdute deliberat

O alta societate la care statul a iesit principalul perdant este NH International Service SRL, administrata de Paul Enache, supranumit si „regele valutei“. Aici vistieria statului a fost vaduvita de aproape 130 de milioane de lei.

Mai mult, desi Garda Financiara a confiscat in octombrie 2002 peste 2,5 tone de tabla, bunurile nu au mai ajuns niciodata la biroul de valorificari din cadrul DGFPJ, fiind cumparate in final tot de firma gasita in neregula, la pretul unei facturi false.

„Tabla fusese deja vinduta, dar in 2004, la doi ani dupa ce fusese confiscata, DGFPJ a primit o adresa din partea societatii NH International Service prin care se declara intentia de a cumpara tabla la pretul din factura.

Tabla fusese vinduta demult, dar a fost «cumparata» la un pret declarat pe o factura emisa de o firma furnizoare care nici nu exista“, afirma reprezentantii Casei Patrate.

Acuzatiile nu se opresc insa aici, Florin Gavril, juristul Garzii Financiare, fiind acuzat ca schimba dupa bunul plac intimpinarile pe care le intocmesc alti juristi in instanta si Garda Financiara pierde procese tocmai pentru ca juristii sint nevoiti sa se documenteze cu o ora inainte sa inceapa procesele.

„Trebuie dovedite aceste acuzatii“

Sintem nevinovati, declara in cor trei dintre persoanele incriminate de Prefectura. „De gripa aviara nu sint acuzat? Nu pot decit sa rid de acuzatiile care mi se aduc. Nu mi s-a spus nimic, asa incit acum aflu de la dumneavoastra ca mi se cere demisia.

Nici nu am auzit de cele doua firme de care vorbiti“, a declarat Dumitru Axinte, directorul adjunct al Administratiei Finantelor Publice Municipale Iasi. La fel de nedumerita a fost si Anca Rotaru, directorul executiv adjunct al DDFPJ. „Eu nu am putere de decizie, ocupindu-ma doar de metodologie.

Poate ca am avut tangenta doar cu faptul ca ACF a solicitat AMVS un punct de vedere in cazul societatii CIDU SRL. Eu am avut atunci un punct de vedere neutru si impartial, strict pe procedura. Oricum, daca sint acuzata, trebuie dovedite aceste acuzatii“, spune Anca Rotaru. Si celalalt director executiv al DGFPJ, Viorica Onofrei, se declara nevinovata.

„Este vorba de o confiscare facuta de domnul Durdureanu, iar produsele nu au ajuns niciodata la Finante. Eu nu sint implicata in nici un fel in aceasta poveste si nici macar nu am fost informata ca sint acuzata de ceva“, afima Viorica Onofrei. Comisarul-sef Marian Bosianu nu a putut fi contactat fiindca se afla in concediu de la inceputul acestei saptamini. La telefonul mobil raspundea doar mesageria vocala.