Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) din acest an este de departe editia cu cel mai bun start. Numarul de bilete si abonamente vandute este unul record, pana in dimineata celei de-a treia zile fiind achizitionate 212 abonamente de 8 filme, 326 de abonamente pentru 5 filme si 56 de carduri TIFF, cu bilete pentru 30 de filme.

Cei mai multi spectatori au fost pana acum la filmul de la deschiderea oficiala, pelicula "A fost sau n-a fost?" a regizorului Corneliu Porumboiu, premiata anul acesta la Cannes. 1.000 de cinefili au umplut pana la refuz sala cinema de la Republica.

Filmul "Va, vis et deviens Ð Traieste", al regizorului Radu Mihaileanu, prezent si el la Cluj, membru al juriului TIFF, a avut sambata seara un succes la public, sala aplaudand, in picioare, timp de mai bine de zece minute, acest film apreciat cu un valoros premiu Cesar pentru scenariu.

"A fost si va fi Cluj!", spunea Emil Boc la deschiderea festivalului, despre TIFF, catalogat un veritabil brand al Clujului ce va primi in continuare sprijinul autoritatilor locale. Singurele lucruri bune care se intampla in ultima vreme sunt in domeniul cinematografiei.

Juriile si criticii de la festivalurile internationale sunt uimiti de filmele romanilor, dupa cum avea sa remarce Tudor Giurgiu, directorul Societatii Romane de Televiziune, cel care a condus TIFF-ul pana anul trecut.

"TIFF-ul este un festival cu adevarat profesionist, singurul de talie europeana. Selectia filmelor este excelenta, sunt cele mai bune productii din 2005 si 2006. In plus, am gasit idei originale, cum n-am mai vazut la nici un festival, de exemplu, seminarul "Let's go digital". Exista si la Cannes astfel de stagii, dar nu asa bine facute...

TIFF contribuie enorm la educarea publicului, pe de o parte si la pregatirea unei noi generatii de cineasti", a spus regizorul Radu Mihaileanu la Cluj.