Stefan Vuza a preluat combinatul de celuloza si hartie Somes SA in anul 2004. Totodata, presedintele grupului SCR si-a asumat responsabilitatea ca, pana in anul 2014, sa faca investitii in proiectul de mediu, in valoare de 16,6 milioane de USD, printre care un electrofiltru de aer (3 milioane USD) si un filtru impotriva poluarii apei.

Combinatul Somes este, si in prezent, conform clasificarii Garzii Nationale de Mediu, o unitate de categoria A, adica unul dintre marii poluatori ai judetului Cluj. In cursul anului 2005, capitalul social al Somes SA a fost majorat. Pentru a face aceasta miscare, Stefan Vuza a angajat SC Darian Rom Suiss SRL din Cluj-Napoca pentru a reevalua activele societatii.

Potrivit surselor noastre, valoarea acestora a fost mult supraevaluata pentru a da “frumos” in documentele pe care ulterior Somes SA le-a inaintat sucursalei BCR Dej in vederea contractarii unor credite. Vuza a stiut sa-si creeze parghii in mai toate institutiile statului, cum ar fi Consiliul Concurentei si AVAS - caz exemplificat recent de BZA.

Aceeasi situatie o intalnim si la BCR, sucursala Dej, unde directorul Mihai Petric a fost deosebit de prompt in acordarea creditelor pentru Somes SA. Despre parcursul celor 200 de miliarde de lei si 3,25 milioane euro accesati drept capital de lucru, si cele inca 7 milioane euro pentru investitii, cititi in articolul de azi.

Somes SA Dej este unul dintre cei mai mari poluatori ai Clujului. Din cauza nivelului extrem de ridicat al poluarii produse de acest combinat, dejenii care locuiesc in zona sustin ca aerul a devenit practic irespirabil. Asta in ciuda investitiilor in mediu asumate de conducerea combinatului, la preluarea societatii in 2004.

Mai mult, Somes Dej isi poate dovedi oricand si “calitatile” de bomba sociala, cu atat mai mult cu cat, angajatii societatii sunt extrem de nemultumiti de deciziile “micului dictator” moldovean, Stefan Vuza.

Patronul societatii din Dej este considerat de angajati nici pe departe un manager atat de bun pe cat se reclama a fi, daca luam in considerare numarul mare de sefi de sectii (cu experienta) care au pararsit institutia de la preluarea Serviciilor Comerciale Romane (SCR).

Mai mult, “baronul industriei romanesti” ar putea fi acuzat de evaziune fiscala din moment ce, potrivit unor informatii, declara in scripte investitii in utilaje la preturi ce nu concorda cu realitatea.

Stefan Vuza a preluat combinatul de celuloza si hartie Somes SA Dej de la compania austriaca MFC Commodities Gmbh in iunie 2004. Schimbarea actionariatului s-a facut in baza unui contract de novatie cu schimbare de debitor cu acordul AVAS. Pe langa achitarea datoriilor catre bugetul de stat, Vuza si-a asumat si un plan de mediu pentru Somes SA.

Investitiile pe linie de mediu s-au lasat asteptate, iar pragul de poluare nu s-a modificat semnificativ nici in 2006.

Seful Garzii de Mediu, Mihaela Beu, a recunoscut, recent, pentru “Buna ziua, Ardeal” ca Somes SA intampina mari probleme sub aspectul protectiei mediului, intrucat societatea reprezinta in continuare unul dintre cei mai mari poluatori ai judetului. “Atmosfera in jurul fabricii nu e ceea ce ar trebui sa fie din cauza emisiilor de mercaptan, dar si a evacuarilor reziduurilor.

Ei si-au negociat direct cu Uniunea Europeana valoarea investitiilor pana in 2005. Aceasta valoare e astronomica, se ridica la cateva zeci de milioane de dolari. In continuare au mari probleme, de exemplu cu cazanul de ardere, cu cazanul de regenerare si cu cuptorul de vapori”, ne-a declarat seful Garzii de Mediu.

Pe de alta parte, o alta nemultumire a sefului Garzii de Mediu Cluj, privind combinatul de la Dej, vizeaza scurgerile din statia de epurare a societatii (invechita) si scurgerea apei reziduale in raul Somes. Una peste alta, situatia de la Dej este mult mai grava decat la Copsa Mica, localitate unde functioneaza fabrica de negru de fum Sometra.

Doar investitiile serioase si nu pe hartie (modalitate la care Vuza recurge fara probleme) in instalatii eficiente de retinere a noxelor ar salva sanatatea populatiei din zona. Insa, asa cum am aratat in repetate randuri, printre obiectivele lui Vuza nu se inscriu nicidecum sanatatea populatiei din zona si proprii-i angajati.

Sub aspectul investitiilor in tehnologie trambitate de Vuza lucrurile sunt alarmante. Si asta pentru ca, de cele mai multe ori, investitiile apar mai mult pe hartie, in actele contabile, pentru a “pusca” cu obiectivele asumate in momentul preluarii combinatului.

Astfel, cu titlu de exemplu, un utilaj prezentat de catre magnatul cartonului drept “modernizat”, prin inlocuirea unor piese cu altele noi, este de fapt o dezinformare a autoritatilor.

Un angajat al societatii a relatat cotidianului nostru ca Vuza a cumparat din Portugalia un utilaj vechi pentru sectia de Hartie a Somes SA, l-a dus in Italia unde a beneficiat de o cosmetizare sau altfel spus o operatie estetica, pentru a putea fi prezentat reprezentantilor Garzii de Mediu drept un utilaj nou.

Ceea ce ne-a declarat sursa noastra e mai mult decat alarmant si ar trebui sa faca obiectul unei autosesizari a Garzii Financiare. “Au luat bani de la banca si au facut “investitii”. Adica au cumparat utilaje pentru Sectia de Hartie, toate la mana a doua, din Portugalia, le-au dus direct in Italia, la firma Fereira, le-au vopsit si le-au pus alt pret.

Noi le-am montat si merg mai rau decat cele din 1963, pe care le-am dat jos. Dar nu este nimic, ca totul pare frumos, este vopsit, arata ca nou. S-au scos prin acest procedeu bani negri pentru Vuza. Si se rapoarteaza la mediu realizari marete.

Ba mai mult, in data de 20 octombrie a fost in fabrica o delegatie formata din reprezentanti ai Garzii de Mediu, din tara si strainatate si au vazut fabrica si "investitia" de la Sectia Hartie.

Vizita s-a terminat intr-un cadru cat se poate de balcanic, cu o masa din a carei mancare au mancat inginerii fabricii tot restul saptamanii”, ne-a mai povestit sub rezerva anonimatului sursa noastra.

Vizita “delegatiei de la Mediu” ne-a fost confirmata de insusi seful Garzii de Mediu, Mihaela Beu. “Noi nu am facut un control acolo. De fapt scopul vizitei a fost tocmai masina de hartie care ni s-a spus ca a fost modernizata. I s-a schimbat partea de automatizari. Cred ca orice investitie este binevenita. Rezultatele le vom vedea peste cateva luni.

Iar in ce priveste declaratia ca utilajele sunt noi, in timp ce sunt cumparate la mana a doua, noi nu avem nici o autoritate sa verificam. E de competenta Garzii Financiare”, a mai spus Mihaela Beu, comisar-sef al Garzii de Mediu.

Intrebat fiind in legatura cu “investitiile” realizate la Sectia de Hartie, presedintele SCR si patronul Somes-Dej, Stefan Vuza, a “raportat” noile sale achizitii& “masina de hartie care a costat aproximativ 100 de miliarde de lei si o cutie de hartie, in total o investitie de 4 milioane de euro”.

“Evident ca sunt noi toate, le-am cumparat din Italia, iar piesele sunt din Franta parca”. Pe de alta parte, Vuza si-a iesit din minti cand i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile din partea angajatilor sai, conform carora aceste utilaje ar fi fost cumparate la mana a doua, sustinand ca nu sunt adevarate.

“Puteti latra cat vreti la mine, eu nu ma intorc sa latru la voi!”, a explodat Vuza.

In cursul anului 2005, Vuza a decis realizarea unei majorari de capital la Somes SA, cu ajutorul unor credite de la BCR, sucursala Dej. Insa, pentru a obtine fondurile necesare, se cerea o reevaluare a activelor societatii. Vuza a apelat la SC Darian Rom Suiss SRL, o companie de evaluari care are sucursala si la Cluj-Napoca.

Trebuie mentionat faptul ca SC Darian Rom Suiss, firma romano-elvetiana infiintata inca din 1990, are o relatie privilegiata cu mai multe institutii ale statului, printre care si AVAS.

Mai mult, in portofoliul impresionant al companiei de evaluare se afla si Terapia SA, Sanex SA, Consiliile Locale din Dej, Oradea, Timisoara, Satu Mare, RAPAPS Victoria, Ministerul Transporturilor si multi alti clienti importanti. Surse din ograda lui Vuza sustin ca activele societatii dejene au fost supraevaluate, astfel incat Vuza a reusit sa acceseze credite pe masura.

Urmatorul pas pentru a servi mingea la fileul lui Vuza a fost facut de directorul BCR Dej, Mihai Petric, cunoscut in localitate ca bun prieten cu patronul Somes SA.

“Am mai aflat ca, fara sa efectueze un minim de verificari necesare pentru a stabili cat de veridica este situatia reflectata in documentele inaintate de SC Somes SA, Petric Mihai s-a repezit sa rezolve solicitarea creditelor - destinate zice-se unor investitii, dar si pentru capital de lucru -si a acordat Somes SA 200 de miliarde de lei si 3,25 milioane euro pentru capital de lucru, iar pentru investitii i-a mai bagat micului imperator inca 7 milioane euro”, relateaza unul dintre apropiatii SCR sub protectia anonimatului.

In continuare, sursa noastra arata ca o buna parte din banii imprumutati de la BCR Dej nu au avut destinatia declarata, ci prin artificii contabile au ajuns, scriptic, sub forma de majorare de capital social la SC A 4 Impex SRL Borzesti, via SC Chimcomplex SA din aceeasi localitate (asociat unic la SRL-ul mentionat).

In realitate, banii ar fi ajuns undeva in Austria, la un oarecare Cristoph Heine, reprezentant al MFC Commodities GmbH, adica societatea de la care Vuza a preluat Somes SA. O parte din credit, adica 17 miliarde de lei, a fost folosit pentru achizitionarea utilajului de producere a hartiei de la Pehart SA Alba.

Aceste aspecte semnalate de BZA ar trebui verificate de Garda Financiara si de alte organe de control ale statului.

In incheiere, mentionam ca un studiu realizat de Somes SA, inainte de preluarea acesteia de Vuza prin SCR, arata faptul ca retehnologizarea completa a combinatului ar costa 30 de milioane de USD. Insa, pe lista prioritatilor lui Stefan Vuza sunt achizitiile de combinate si fabrici.