In ciuda deselor schimbari care au loc in domeniul sanitar, multi oameni ignora, inca, sistemul asigurarilor sociale obligatorii de sanatate, netinand seama de faptul ca nu beneficiaza de ingrijiri medicale, nici macar in unitatile de stat, decat contra-cost.

Sute de clujeni apeleaza in ultima instanta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Cluj (CJAS Cluj) in speranta ca problemele li se vor rezolva peste noapte atunci cand se imbolnavesc. Se trezesc insa, ca pentru a primi ingrijiri medicale, din cauza ignorantei, trebuie sa scoata destul de multi bani din buzunar.

Conform Legii 95, care a intrat in vigoare la inceputul acestei luni, perioada de contributie obligatorie la fondul de asigurari de sanatate a crescut de la 3 la 5 ani.

Cu alte cuvinte, vor beneficia de spitalizare gratuita, analize, tratament ambulatoriu si medicamente compensate si gratuite doar aceia care timp de 5 ani au contribuit cu o cotizatie de 6,5% din salariul mediu pe economie (2.500.000 lei vechi) pe luna la sistemul de asigurari de sanatate.

Cei care nu au realizat aceasta contributie sau au inceput sa plateasca de mai putin de 5 ani vor beneficia gratuit doar de tratarea urgentelor si acelor boli care pun in pericol sanatatea celor din jur.

"Exista un pachet minim de servicii medicale pe care statul il asigura gratuit pentru toti cetatenii, dar acesta se refera la tratarea urgentelor si a unor boli care-i pot imbolnavi pe cei de langa ei. Pentru restul serviciilor, bolnavul va trebui sa plateasca", a declarat Daniel Horvath, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

Cei care nu si-au achitat contributia obligatorie la asigurarile sociale de sanatate o pot face si esalonat, dar nu vor beneficia de servicii gratuite decat in momentul in care este achitata toata perioada in discutie, adica 5 ani. Cu toate ca aceste schimbari sunt facute imediat publice, unii clujeni le ignora si nu se intereseaza de statutul de asigurat decat cand le ajunge cutitul la os.

"Multi vin sa intrebe, cand sunt deja bolnavi sau pe punctul de a se interna, ce trebuie sa faca pentru a beneficia de asigurarile sociale de sanatate si se trezesc ca trebuie sa achite retroactiv sume destul de mari. Oamenii sunt inca obisnuiti ca altcineva sa se ocupe de acest lucru in locul lor.

De obicei, angajatorul o facea, din acest an sunt chiar obligati sa se prezinte la CJAS pentru aceasta plata, dar se intampla ca oamenii sa intre in somaj sau in alta clasa sociala care presupune ca altcineva decat angajatorul sa plateasca aceasta contributie, asa ca e indicat ca ei sa se ocupe din timp de acest aspect.

Altfel nu vor beneficia decat de pachetul minim de servicii sociale gratuite", a precizat Horvath.

"Sistemul nu e bun"

Pe langa clujenii care "sufera de ignoranta" in ce priveste asigurarile de sanatate, mai este o categorie care refuza, cu buna stiinta, sa-si plateasca asigurarea obligatorie, pe motiv ca oricum, nu trag nici un folos de aici. "Recunosc ca nu am mai platit asigurarea de cativa ani buni si ca nici nu am de gand sa o fac.

Suma lunara nu e mare deloc, dar nici nu vreau sa platesc ca sa beneficiez doar pe hartie de anumite avantaje. Hai sa fim seriosi, cu asigurare, fara asigurare, spaga in spitale tot trebuie sa dai, ca altfel nu se uita nimeni la tine. Ba mai mult, ti se cere cu nonsalanta sa iti aduci de acasa me-dicamente, leocoplast sau pansament, care ar trebui sa ti le dea ei.

La fel, daca ai nevoie de o proteza, ti se spune ca se deruleaza un program la nivel national, dar ca nu sunt aparate, asa ca ori scoti mii de euro din buzunar, ori intri pe o lista extrem de lunga de asteptare, de mori pana iti vine randul. De compensate si gratuite, ce sa mai povestesc: platesti asigurarea ca sa stai ore in sir la coada la farmacii si tot nu apuci sa-ti iei.

Asa ca, mai bine pleci cu ideea ca oricum nimic nu e gratis si ca trebuie sa fii burdusit tot timpul cu bani si macar esti linistit, decat sa stii ca esti asigurat la stat si tot degeaba", a explicat Sorin Pascu, un clujean extrem de revoltat pe sistemul sanitar romanesc.

Asigurari private

In acelasi timp, asigurarile complementare de sanatate, adica cele private, nu sunt agreate de clujeni, care prefera sa-si faca alte tipuri de asigurari, ca cele de viata, care insa nu acopera spitalizari sau tratamente medicale.

Putini stiu ca societatile private de asigurari ofera posibilitatea oamenilor de a-si asigura sanatatea, de la zile de spitalizare integral platite pana la asigurari de accidente. "Avem mai multe pachete de acest fel pe care le oferim oamenilor, insa putini inteleg ca asigurandu-se privat beneficiaza de servicii de calitate, chiar daca nu in spitale private, ci in cele de stat.

Oamenii astfel asigurati nu vor mai trebui, in momentul in care sunt internati, sa isi faca griji deloc, nici in ce priveste materialele necesare ingrijirii lor si nici in ce priveste costul eventualelor operatii, pentru ca ne vom ocupa noi de aceste aspecte.

E adevarat ca este vorba de mai multi bani decat la asigurarile de sanatate la stat, dar si de mai putine griji", explica un reprezentant al unei firme private de asigurari. In prezent, cei mai multi dintre clujenii care apeleaza la acest gen de asigurari le aleg pe cele de accidente.