Casa Judeteana de Asigurari Timis (CJAS) si Garda Financiara pornesc intr-un control masiv la farmaciile din judet, in urma sesizarilor unor posibile ilegalitati, care genereaza cozi de la fiecare inceput de luna.

Un control efectuat in data de 1 iunie de catre Directia de Sanatate Publica si CJAS la mai multe unitati farmaceutice a scos la iveala ca, uneori, in centrul orasului, retetele se elibereaza din minut in minut, in miez de noapte si in afara orelor de functionare.

In farmacii e "Tara lui Papura Voda"

Numai in noaptea de 31 mai spre 1 iunie, la una din cele mai solicitate farmacii din buricul targului, s-au onorat 213 retete, intre orele 1 si 5 dimineata, in conditiile in care pe timpul zilei s-au eliberat doar 69. A doua unitate, din acelasi lant farmaceutic, a trecut prin casa de marcat alte 63 de retete, de la ora 5.30 pana la ora 8, cand orarul de functionare a inceput.

"Multe din retete erau pentru bolnavii de Alzheimer, cu o valoare de peste 100 de milioane de lei. Asa se explica de ce nu mai erau bani in prima zi de la primirea plafonului", a declarat directorul delegat al CJAS Timis, Dana Vlad.

O alta sesizare a ajuns la CJAS dupa ce 18 asigurati au reclamat ca nu se eliberau retete la o farmacie. Controlul care a urmat imediat dupa sesizare a relevat faptul ca angajatii tineau usa inchisa pentru a onora retete, insa pe ele era trecuta data de 2 iunie, iar controlul se efectua in 1 iunie. "E un fenomen pe care il suspectam de multa vreme, dar adunam acum dovezi.

Facem periodic controale, dar nici unul de amploarea acestuia", a adaugat Dana Vlad. Autoritatile explica modalitatea de lucru prin faptul ca la inceput de luna, farmacistii au deja sute de retete primite din timp, pe care le onoreaza pe timpul noptii sau printre alte 2-3 retete ale celor care stau ore intregi la coada.

In ancheta s-a implicat si prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, care a profitat de ocazie pentru a-l scoate basma curata pe ministrul Sanatatii. "Sa nu-l mai acuzam pe ministru, pentru ca nu el este de vina pentru cozile de la farmacii. O sa vedem care este realitatea si a cui e vina. Se va dovedi ca Timisul este un judet corupt si in acest domeniu, asa cum am zis ca e cu Justitia de aici. Si la farmacii e Tara lui Papura-Voda", a declarat Draganescu.

Nici prefectul, nici reprezentanta CJAS nu garanteaza ca acest control va insemna sfarsitul cozilor din fata farmaciilor, dar va ajuta la o exprimare corecta a necesarului judetului.

Doua variante sunt posibile: ori se elibereaza nejustificat retete, si atunci se va ajunge la un control la medicii care le prescriu, ori Timisul are extrem de multi asigurati bolnavi, iar necesarul fondurilor este dublu decat crede CJAS.

Liste cu plafoanele farmaciilor

Implicarea autoritatilor financiare inseamna eliminarea scuzelor pe care precedentul control le-a scos la iveala. Atunci cand farmacistilor li s-au cerut borderourile, acestia au refuzat sa le dea, motivand ca solicitantul nu este reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, pentru a putea vedea datele fiscale. "Daca fac pierdute bonurile fiscale, este caz penal", a spus prefectul.

Prefectul va cere Casei de Asigurari sa puna pe fiecare farmacie cu care este in relatii anunturi cu numele fiecarei farmacii si cu plafonul care i-a fost repartizat. In acest fel, asiguratii pot vedea unde sa se duca daca in fata unei unitati este coada prea mare.