Sapaturile care sunt efectuate in aceasta perioada in zona istorica a municipiului Timisoara au dus la o descoperire arheologica de exceptie. Un tezaur format din 300 de monede de argint, datand din veacul al XV-lea, inceputul secolului al XVI-lea, a fost scos la lumina de echipele de arheologi care fac sapaturi si cercetari in zona, pentru conservarea vechii Cetati.

Comoara a fost descoperita intr-o groapa facuta sub podeaua unei case din secolul al XVI-lea, intr-un saculet de panza din care s-au pastrat doar cateva fragmente.

Profesorul Florin Drasovean, coordonatorul cercetarii arheologice, a declarat ca descoperirea realizata este una deosebita, menita sa evidentieze orientarea preponderent central-europeana a schimburilor comerciale ce au avut loc odinioara in cetatea Timisoara, in ciuda dominatiei otomane.

"Tezaurul s-ar fi pierdut cu siguranta daca nu ar fi fost descoperit in cadrul acestor cercetari initiate de Muzeul Banatului", a mai explicat aceeasi sursa. Comoara a fost depozitata la loc sigur, fiind apoi sigilata.

Aceeasi echipa de arheologi au descoperit, ieri, si doua schelete datand, cel mai probabil, din veacul al XVIII-lea.

In ciuda unor opinii nefavorabile privind sapaturile care au loc in prezent in centrul istoric al orasului de pe Bega, care inevitabil vor intarzia finalizarea lucrarilor de refacere a infrastructurii stradale, arheologii Muzeului Banatului au reusit sa demonstreze ca demersul lor este din plin justificat.

Cimitir franciscan

Luna trecuta, istoricii au reusit sa opreasca lucrarile de modernizare a liniei de tramvai din centrul urbei, dupa ce sapaturile santierului au scos la iveala vestigii din veacul al XVIII-lea. Din pacate, o parte din zidurile vechii cetati a fost distrusa accidental de lamele buldozerelor care s-au apucat sa lucreze in acel perimetru (Piata Libertatii), dupa care lucrarile au fost intrerupte.

Arheologii au luat locul echipei de muncitori, reusind sa scoata la suprafata importante vestigii si obiecte din perioada medievala.

Cu ocazia lucrarilor de arheologie din Piata Libertatii, ieri au fost descoperite si doua schelete umane. Acestea sunt orientate est-vest, fiind pozitionate cu capul in partea de apus. Arheologii au mai gasit si resturi ale unui sicriu din lemn.

Desi nu s-a descoperit un inventar funerar, interesant este ca unul dintre oasele provenind de la un brat prezinta pe o portiune culoarea verde, specialistii fiind de parere ca aceasta ar fi fost determinata de oxizii unui obiect de arama sau bronz.

S-a avansat ideea ca scheletele apartin de vechiul cimitir al manastirii franciscanilor, demolata la cumpana dintre secolele XIX si XX.

Intre descoperirile importante realizate in ultima saptamana se numara si una mai putin obisnuita. Este vorba despre doua ghete de piele, datand din Evul Mediu, conservate atat de bine incat s-au pastrat inclusiv sireturile.