Gravele nereguli constatate in activitatea firmei Keviep SRL si intarzierea nejustificata a finalizarii lucrarilor pe care aceasta le executa in Oradea au ramas „nepedepsite”

Cu toate ca ar fi trebuit sa solicite stoparea executiei lucrarilor „pana cand proiectele vor fi intocmite in concordanta cu prevederile tehnice in vigoare”, Compania de Apa nu a luat nici o masura

Municipiul arata tot ca dupa razboi si va ramane asa mult si bine pentru ca, datorita contractului, firma maghiara nici macar nu poate fi penalizata pentru intarzieri

Fara penalizari…

Keviep deruleaza in Oradea un program pentru refacerea sistemului de canalizare, de 8 milioane de euro, si altul pentru reabilitarea retelei de apa, de 22 de miliarde lei. Anul trecut, exasperati de superficialitatea si indolenta firmei maghiare, reprezentantii municipalitatii au decis sa puna piciorul in prag.

Adica, au angajat, pe bani grei, 0,8% din valoarea lucrarilor, supervizori pentru lucarile executate.

Edilii locali nu au reusit sa grabeasca ritmul lucarilor de reabilitare a retelei de canalizare si alimentare cu apa incredintate firmei maghiare. Si nici nu au cum. Conform contractului, penalitatile in cazul nerespectarii termenelor de executie ar urma sa fie aplicate abia din ianuarie 2008, dupa data stabilita pentru finalizarea lucrarilor din intregul oras.

Cu alte cuvinte, daca „mesterii” de la Keviep nu vor termina termina lucrarile la strada Republicii in 2007, beneficiarii nu pot sa faca nimic pana in 2008, chiar daca in caietul de sarcini a celor de la Keviep este specificat faptul ca finalizarea lucrarilor pe Republicii-pietonal era stabilita pentru data de 30 septembrie 2005.

„Daca nu va respecta termenul de executie, firma maghiara va fi penalizata cu unu la suta pentru fiecare zi de intarziere” - ameninta, anul trecut, Dumitru Fildan, seful Directiei Tehnice al Primariei. Cat de mult s-au speriat de aceste amenintari „baietii” de la Keviep, se poate vedea pe zecile de strazi ale orasului lasate de izbeliste.

Noroaie peste noroaie…

„Keviep KFT realizeaza canalizarea pe strada Izvorului. Lucrul merge binisor. Trist este ca doar pe strada Republicii s-a compactat materialul de umplutura cu maiuri compactoare. Pe strazile Izvorului si H. Ibsen nu a fost folosit maiul compactor” - spune oradeanul Liviu Dan, intr-o sesizare postata pe site-ul www.domnuleprimar.ro.

In raspunsul primit de la Primarie se spune ca firma maghiara a fost somata sa execute umpluturile si compactarile conform caietului de sarcini.

Faptul ca firma Keviep nu a executat lucrarile conform contractului si angajamentelor asumate este confirmat si de catre Inspectoratul Judetean in Constructii Bihor. Inspectorul sef, Lucian Chindlea, confirma existenta deficientelor calitative.

„Sunt multe probleme la lucrarile efectuate de catre firma Keviep! Acestea au fost constatate la verificarile efectuate de catre inspectorii nostri. Am descoperit mai multe tipuri de nereguli, iar constatarile le-am inaintat beneficiarului, Compania de Apa Oradea” - a declarat Chindlea.

Acesta mai sustine ca Inspectoratul si-a facut treaba, sanctionand firma maghiara, si ca acum e randul celor de la Apa Canal sa ia masuri.

Beneficiarul lucrarilor executate de Keviep SRL, Compania de Apa, nu neaga existenta problemelor la lucrarile efectuat la retelele de apa si canalizare. „S-a efectuat o expertiza si unde s-au constatat deficiente s-a cerut remedierea acestora” - explica Ioan Ciursas, directorul Companiei de Apa Oradea.

El incearca sa ii linisteasca pe oradeni, dintre care multi au ajuns la disperare datorita nesimtirii angajatilor de la Keviep, ca „pana cand lucrurile nu sunt executate cum trebuie, nu se plateste lucrarea la care se constata nereguli!”

La lucrarile efectuate pe strazile Izvorului, Ecaterina Teodoroiu, Aviatorilor si Marin Preda, reprezentantii Companiei de Apa au recunoscut proasta calitate a muncii „marca” Keviep”.

„Umplutura turnata de catre cei de la Keviep nu a respectat cerintele, fiind facuta cu pamant si cu mocirla, iar asa ceva nu se face! La astfel de lucrari, se foloseste balast si nu pamant”! - se arata revoltat directorul Ciursas, care ezita inca sa-i penalizeze pe cei ce-si bat joc de oradeni.

Ioan Ciursas ne-a dat asigurari ca fiecare tronson este inspectat, controalele fiind inregistrate video, iar daca inspectorii trimisi sunt multumiti de calitatea lucrarilor, atunci Keviep isi va primi banii pe lucrarea cu deficiente. Contractul cu firma Keviep prevede ca maghiarii sa efectueze lucrari pe un tronson de 60 de kilometri de retea de canalizare.

Din aceasta lucrare, pana acum au fost incheiate lucrarile pe o portiune de circa 32 de kilometri. Exista insa serioase indoieli ca termenul prevazut in contract va fi respectat.

O batjocura platita cu 8 milioane de euro

Totusi, Ciuras nu s-a putut stapani sa nu aduca si laude la adresa „mesterilor” de la Keviep.

„Lucrarile merg mai repede si exista eficienta la lucrarile efectuate de firma maghiara! Unde era mai greu, acestea au fost deja finalizate, astfel ca azi pot va spun ca se va respecta programul de predare a lucrarii! La 30 septembrie, va fi pusa in functiune noua retea de canalizare” - risca Ioan Ciursas o anticipare.

El uita ca, recent, au fost sesizate, din nou, probleme cu umpluturile realizate de catre firma Keviep pe strazile unde au fost efectuate lucrari, realizate tot cu pamantul care il scosesera cand au sapat. Cum era de asteptat, vina pentru aceasta batjocura a fost aruncata de cei cu musca pe caciula pe… ploile cazute in acele zile.

„Daca vom constata alte nereguli, cum ar fi intarzierile, se vor aplica penalitati, mai ales daca nu se respecta data de punere in functiune a retelei de canalizare, care este 30 septembrie 2006” - ameninta Ioan Ciursas.

Indiferent cine si ce spune, Oradea continua sa arate ca dupa razboi; strazile au fost transformate in transee, santuri sau drumuri noroioase si avem toate motivele sa ne indoim ca vor mai arata vreodata ca inainte de a fi sparte de vandalii de la Keviep. Iar pentru faptul ca o firma venetica isi bate joc de noi pe banii nostri, nu este nimeni raspunzator si nu se poate face nimic!