Laszko Csaba se inscrie in expresia romaneasca „Om cu scaun la cap”.

Incadrarea nu i-o da nicidecum faptul ca de opt ani administreaza o afacere cu scaune, ci cumpatarea, maiestria si modestia cu care a reusit sa claseze firma Antares Romania pe locul sapte in topul national realizat de Camera de Comert si Industrie, pentru intreprinderile mici si mijlocii care activeaza in domeniul mobilei, fiind cea mai bine clasata firma cu obiectul de activitate focusat pe

scaune. Dupa ce a absolvit Facultatea de autovehicule rutiere la Brasov, directorul general Antares Romania, Laszko Csaba, a primit repartitie la Intreprinderea de transport local din orasul Gheorgheni, langa satul natal (judetul Harghita). In 1987 a obtinut primul sau post de conducere, urmand ca imediat dupa Revolutie, la 29 de ani, sa devina primar interimar in satul natal.

La primele alegeri democratice organizate in Romania a refuzat insa sa candideze. In 1992 s-a lansat in afaceri, intr-o formula nu tocmai reusita, nici profitabila, de intermediere pentru niste oameni de afaceri italieni.

Pentru ca niciodata nu i-au placut compromisurile, a renuntat la aceasta afacere si s-a reintors la domeniul sau de activitate, infiintand un magazin de piese auto pentru camioane si tractoare. A mai urmat un mic business cu produse de papetarie si, odata cu cresterea celor doua afaceri, au venit si numeroase responsabilitati.

“Aveam angajati de care trebuia sa ma ocup, cu familii pentru care deveneam practic responsabil. Mi s-a parut o pozitie foarte dificila. Pe de alta parte, intrasem din 1996 in legatura cu proprietarii Antares pentru care realizam studii de piata.

Cand am vazut ca activitatea pentru Antares imi ocupa tot mai mult timp si ca se preconiza extinderea firmei si in Romania, nu am ezitat si am renuntat la afacerile mele”, motiveaza alegerea facuta, Laczko Csaba.

Reporter: Cum a fost prima experienta intr-o functie de conducere?

Laczko Csaba: Eram inginer la Intreprinderea de transport local din Gheorgheni. De Gheorgheni apartinea si transportul local din Toplita, intreprindere care ramasese fara conducere. Eu si colegii mei din Gheorgheni administram unitatea prin rotatie, pentru ca nimeni nu dorea sa-si asume aceasta responsabilitate in mod permanent.

Colegii mei erau de parere ca nu se inteleg cu echipa de acolo, insa eu mi-am dat seama ca nu exista incompatibilitati de nerezolvat si am acceptat detasarea. In decurs de un an si jumatate cat a durat detasarea, Toplita a ajuns cea mai buna subunitate din judet. In momentul venirii mele la conducerea intreprinderii, Toplita avea cele mai slabe rezultate.

Performanta am realizat-o fara sa schimb nici un om din echipa. Rezultatele unei echipe incep de la lider. Daca acesta are o atitudine serioasa si bazata pe respect fata de angajatii sai, atunci trezeste o reciprocitate, pentru ca oamenii sunt receptivi si mizeaza pe reactiile liderului lor.

Cum a pornit Antares Romania

Antares Romania a fost infiintata in 1998, la Cluj, ca membru al Grupului Antares International, dupa Cehia, Slovacia si Ungaria. Firma si-a inceput activitatea comercializand produse de grup, dezvoltand cu timpul o activitate de productie. In 2000, Antares Romania a deschis o filiala la Bucuresti, prevazuta cu un showroom. In prezent, firma din Romania produce 30.000 de scaune lunar.

Cifra de afaceri pentru 2005 s-a ridicat la 4.687.000 euro, cu 211.256 de scaune vandute, Antares Romania fiind pe pozitia secunda in grup, dupa Cehia.

Rep.: Cum a fost inceputul relatiei dumneavoastra cu proprietarii Antares?

L.C.: Am inceput prin studierea pietei romanesti pentru afacerea celor doi proprietari italieni ai Antares. Primele 3 luni am lucrat fara sa cer, ori sa negociez un salariu. Dupa aceasta perioada m-au contactat, mirati, intrebandu-ma din ce traiesc. Salariul oferit a fost mult peste ce ma gandeam eu sa le cer. Proprietarii sunt persoane foarte prudente.

Investitia initiala a fost intr-un stoc de marfa, adica aproximativ 70.000 de dolari. Au trimis primul tir cu marfa, cand deja aveam comenzile. Dupa ce am incasat banii pe marfa, am primit cel de-al doilea stoc. Dupa ce am platit jumatate din al doilea tir, ne-au trimis al treilea.

Apoi, totul a curs normal, a fost insa nevoie de aceasta perioada de testari pentru a cladi relatia bazata pe respect si incredere reciproca dintre mine si proprietari. In timp am ajuns sa detin si eu 10% din actiunile Antares Romania.

Rep.: Mi-ati aratat ca ati avut mereu o retinere pentru posturile care presupun sa fiti responsabil pentru activitatea, ori chiar viata mai multor oameni. Totusi, la Antares Romania, activitatea de inceput a mizat pe 3 angajati, ajungand astazi la 105.

L.C.: (Rade) Asa este. Am o responsabilitate foarte mare, insa nu a fost un boom, totul a venit treptat, acomodarea a fost usor de facut in aceste conditii.

Rep.: Ce strategie ati avut in ceea ce priveste activitatea de comert a firmei?

L.C.: Am mers cativa ani buni pe revanzatori clasici, magazine si producatori de mobilier. Apoi, am decis sa intram si in hypermarket-uri, cand au inceput sa se infiinteze in Romania. Suntem prezenti in Carrefour, Cora, Ambient, Big Ploiesti. Insa, ca manager, nu vreau sa depind prea mult de hypermarket-uri, pentru ca sunt duri si “mananca” furnizorii daca nu sunt atenti.

In fiecare an, pun conditii mai dure, pentru ca furnizorii stau la usa si au de unde alege. Ar fi riscant sa am 50-60% din cifra de afaceri in hypermarket-uri. Tin foarte mult sa vindem prin ei, dar urmaresc ca nici hypermarket-urile sa nu distribuie mai mult de 10%-15% din totalul productiei noastre.

Cifra de afaceri mai mare cu 50%

Rep: Cum ati caracteriza 2005, din punct de vedere al rezultatelor firmei?

L.C.: 2005 a fost cel mai bun an al Antares Romania, de pana acum. 2006, chiar daca este abia la jumatate, se anunta un an si mai bun. Desi am bugetat o crestere de 25% a cifrei de afaceri, aceasta va fi probabil de 50%, realizata cu o majorare a numarului de angajati de 23%.

Camera de Comert si Industrie Cluj ne-a pozitionat, in ultimii trei, doar pe prima pozitie in randul producatorilor de mobila din judet. Acest lucru ar trebui sa insemne ceva.

Rep.: Ce prioritati aveti stabilite pentru urmatoarele luni ale acestui an?

L.C.: Urmarim sa schimbam locatia, sa ne mutam intr-o zona industriala a Clujului, pentru ca avem nevoie de suprafata mai mare. Vrem sa diversificam produsele si sa abordam amenajarile interioare mai pretentioase.

Rep.: Reorientarea ofertei e o tendinta generala in grup?

L.C.: Nu. Suntem un grup, dar avem flexibilitate, pentru ca fiecare piata are alte caracteristici. Din grup ne foloseste experienta, de exemplu am preluat know-how-ul colegilor din Cehia si Slovacia din ’95-’96, cand au intrat in hypermarket-uri.

Rep.: Concurenta…

L.C.: Concurenta din Occident nu o vad ca pe o amenintare, chiar daca industria producatoare de mobila din Germania, Franta, ori Italia e un sector in scadere usoara de 2-3%, iar occidentalii devin competitori mai agresivi. Am pornit cu mentalitatea firmei inferioare, insa ne-am dat seama ca suntem mai valorosi decat puteam sa apreciem noi.

Daca ne-am permite sa ne purtam cu clientii din Romania, asa cum se comporta unii furnizorii straini, cred ca am avea probleme serioase, ma refer mai exact la nerespectarea termenelor de livrare. In schimb, o concurenta serioasa o reprezinta Orientul. China si India vin cu produse ieftine. In mintea noastra s-a inradacinat ideea ca produsele chinezesti sunt de proasta calitate.

Trebuie precizat ca au inceput sa apara si produse de calitate buna. Un punct slab al Chinei este ca marfa nu lasa posibilitatea alegerii intre tapiterii, culori, modele, iar piata din Romania a devenit tot mai exigenta, incepe sa ceara calitate.

Pentru cererea de lux, China nu va putea concura, de aceea si noi incepem sa ne orientam serios spre o oferta mai pretentioasa, venind cu servicii si produse deosebite.

O afacere cu suflet

Rep.: Antares Romania este o firma cu responsabilitate sociala. O demonstreaza proiectele unor organizatii de tineret pe care le sprijiniti sau colaborarea pe care ati avut-o cu Facultatea de Arhitectura si Design. De ce credeti ca e important sa va implicati si in alte activitati decat cele strict care tin de firma?

L.C.: Viata de afaceri nu este totul. Pana la urma, bani poti avea oricum, puteam fi bisnitar daca vroiam doar sa castig bani. Satisfactia vine si din relatiile pe care ti le construiesti cu clientii, cu angajatii, inclusiv cu concurenta. Relatiile, pana la urma, creeaza un capital, care poate aduce si profit (rade).

Cand intalnesc tineri cu initiative, care vor sa faca multe, mi se pare normal sa ii ajut. Eu castig mai mult decat ei, cand vad ca pot sa schimb ceva. In mass-media, afacerile sunt mereu promovate ca o jungla de interese. Lucrurile nu stau chiar asa. Pana la urma, trebuie sa stii sa si dai, nu numai sa primesti.

Rep.: Cum va petreceti timpul liber?

L.C.: Nu vreau sa ma gandesc in aceste doua categorii: munca si timp liber. Incerc ca viata sa fie intr-un echilibru, unde fiecare aspect are aceeasi importanta. Cand muncesc o fac 100%, cand sunt cu familia, ma implic total, incerc sa uit de toate.

Laczko Csaba este tatal a 3 baieti. Cel mai mandru s-a simtit cand fiul sau mijlociu a lucrat la Antares pentru o luna, pe perioada de vara. Laczko Csaba spune ca efortul fiului sau a fost dublu, pentru ca incerca sa arate ca nu e favorizat ca „fiul sefului”.

Si dupa ce si-a incheiat activitatea la Antares, fiul lui Laczko Csaba a continuat sa se intereseze despre problemele firmei, spre satisfactia tatalui sau.

“La finalul unei zile de munca, nu cifra de afaceri conteaza, ci echipa cu care am ajuns la acest rezultat.”

Laczko Csaba