Cinci banci centrale, care au sucursale si in judetul Constanta, fac obiectul unei verificari realizate de Consiliul de Concurenta. Sesizarea in cazul acestora a fost facuta de catre Inspectoratul de Concurenta Constanta, care a remarcat o abatere grava a bancilor de la legile concurentei.

Potrivit inspectorului sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta, Ioan Badica, acestea s-au inteles asupra practicarii unor comisioane. Daca in urma finalizarii investigatiei Consiliului de Concurenta se va constata ca aceasta intelegere a afectat mediul concurential, atunci respectivele banci risca o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri.

Inspectoratul de Concurenta Constanta a sesizat la sfarsitul lunii martie Consiliul de Concurenta cu privire la o abatere grava de la legile concurentei, realizata de cinci banci centrale, care au sucursale si in judetul Constanta.

Potrivit inspectorului sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica, cele cinci banci sunt Alpha Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank Romania, Volks Bank Romania si Banca Transilvania.

„Cele cinci banci s-au inteles asupra practicarii unor comisioane, iar aceasta este una dintre cele mai grave incalcari a legilor concurentei”, a mai declarat inspectorul sef Ioan Badica. Consiliul de Concurenta a primit deja o solicitare din partea respectivelor banci, prin care se cerea acordarea beneficiului exceptarii individuale in cazul acestei intelegeri.

Ca urmare a acestei solicitari, dar si a sesizarii facute de Inspectoratul de Concurenta Constanta, Consiliul de Concurenta a demarat o investigatie pentru a se stabili daca prezinta o intelegere de cartel sau daca nu afecteaza mediul concurential si i se poate acorda beneficiul exceptarii individuale.

Daca se constata ca aceasta intelegere intre cele cinci banci incalca legile concurentei, atunci vor fi aplicate amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri, in functie de contributia fiecareia la intelegere.

„Noi vom continua sa monitorizam mediul afacerilor din judetul Constanta, iar in cazul in care vom constata incalcari ale legilor concurentei, vom sesiza Consiliul de Concurenta”, a afirmat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta, Ioan Badica.

O alta problema grava care da batai de cap Inspectoratului de Concurenta este legata de raportarile privind ajutoarele de stat primite si acordate, pe care primariile din judetul Constanta trebuie sa le faca la sfarsitul fiecarui trimestru. „Din cate stim noi, sunt unele primarii care nu au depus aceste raportari nici macar pe primul trimestru.

Spun din cate stim, deoarece aceste raportari sunt trimise direct la Bucuresti, iar acestia nu au o lista a tuturor primariilor din judet. Bucurestiul ne sesizeaza pe noi doar in cazul in care dosarele primite nu sunt complete sau sunt incorecte.

Cel mai probabil va trebui sa facem un inventar pentru a avea o situatie clara a primariilor care au trimis sau nu aceste raportari”, a mai adaugat inspectorul sef Ioan Badica. Acesta a mai afirmat ca unele primarii au acordat deja ajutoare de stat avand caracter social si, acolo unde a fost cazul, pentru eliminarea calamitatilor naturale.

Pana la sfarsitul acestei luni sunt asteptate raportarile pe trimestrul al doilea al anului 2006. In ceea ce priveste primariile care nu au depus sau nu vor depune aceste raportari, amenzile pe care risca sa le primeasca sunt intre 100 de milioane de lei si 500 de milioane de lei.

„Fereasca Dumnezeu sa se declanseze o investigatie care sa urmareasca primariile ce nu au depus aceasta documentatie, pentru ca in acest caz va trebui sa munceasca pana la pensie pentru a putea plati amenda.

Singurul lucru pe care-l pot spune despre acesti oameni este ca sunt de-a dreptul inconstienti”, a afirmat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica.