In timpul crizei generate de aparitia gripei aviare, un cetatean din Alba Iulia a intrat in panica intr-o dimineata, observand la doi pasi de gardul lui (o distanta de un metru), pe salariatii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba, imbracati in combinezoane si cu masti pe figura, cum manipulau saci intregi cu lesuri de pasari.

Situatia respectiva a durat cateva zile in sir, pana cand situatia s-a lamurit. Oricum, cetateanul nostru, Alexandru Antonescu (str. Lalelelor, nr. 7), a inceput sa se intereseze mai serios despre ce se intampla dincolo de gardul sau (adica in curtea DSVSA) si a aflat ca acolo se intentioneaza realizarea unei "extinderi si modernizari a laboratorului sanitar veterinar de stat".

De fapt dansul stia de mai multa vreme ca acolo se realiza o extindere, ca aceasta incalca legile cu privire la distantele fata de vecinatati, dar nu stia exact ce se va construi.

Si iata ce module va cuprinde noua constructie, care va aparea in mijlocul unui cartier de locuinte (case particulare): control contaminare radioactiva; laborator virusologie; zone primire cadavre; probe sange; probe coprologie (excremente); sala necropsie; sala depozitare cadavre; filtre pentru reducerea contaminarii incrucisate; spatii de decontaminare; spatii incinerator (crematoriu).

Interesant este faptul ca noua constructie a DSVSA va fi amplasata la o distanta de 1,40 m. de limita de proprietate cu dl. Antonescu si la 4 m. de drumul public din zona, in timp ce Ordinul nr.53/1997 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, la anexa 2., privind "conditiile pentru autorizarea sanitara veterinara a laboratorului sanitar veterinar de stat judetean", Capitolul I (Conditii de amplasare), prevede: distanta fata de cladirile de locuit sa fie de minim 10 m., iar fata de drumurile publice de 20 m.; sa aiba cai de acces adecvate pentru animale si probe de laborator, caile de acces sa fie asfaltate, prevazute cu mijloace de dezinfectie auto si cu posibilitati de legatura directa cu principalele cai de comunicatie; proiectarea unui spatiu de rezerva pentru a permite extinderea sectiilor de lucru; spatiile pentru primirea probelor si necropsie, frigorifice pentru probe si cadavre, containere si pubele se amplaseaza in spatele cladirii.

Ei bine, de cand functioneaza acest laborator sanitar veterinar de stat la Alba Iulia, nici una dintre prevederile de mai sus nu au fost respectate. Iar acum, odata cu o investitie SAPARD (de vreo 4 milioane de euro), lucrurile se vor inrautati pentru oamenii din vecinatate.

Astfel, daca vechiul incinerator (crematoriu), care functioneaza din anul 1983, era amplasat la o distanta rezonabila fata de vecinatati (si tot imprastia mirosuri de cadavre si pene arse), ce se va intampla acum, cand noul incinerator se va situa la 1,40 m. de gardul d-lui Antonescu.

Desigur, acesta respecta distanta legala de 10 m. pana la cladirea de locuit, dar PE TERENUL PROPRIETATE PRIVATA A FAMILIEI ANTONESCU, pentru ca DSVSA Alba nu a prevazut, conform legii, spatiul de rezerva pentru extinderea sectiilor de lucru.

Si, daca e sa o spunem pe sleau, exista un ordin al ministrului Sanatatii (537/1997), care a fost total ignorat, deoarece acesta prevede pentru spitale veterinare o distanta de 30 m. fata de cladirile de locuit, pentru depozite de colectare si pastrare a produselor animale o distanta de 300 m., iar pentru cimitire de animale si crematorii o distanta de 200 m.!

Ca sa nu mai adaugam faptul ca noua cladire, de mari dimensiuni, nu respecta nici un principiu urbanistic (insorire, regim de inaltime), ba mai e prevazuta si cu ferestre pe toata fatada dinspre vecini.

Revoltati, mai multi dintre cetatenii din vecinatate (101 persoane) au depus o plangere la Primaria Alba Iulia, la care nu s-a primit inca raspuns (dar inca nu a trecut termenul legal pentru raspuns).

De asemenea, la autoritatile centrale si locale, guvernamentale. Raspunsurile insa nu au fost in masura sa-i multumeasca. De pilda Prefectura Alba a raspuns ca avizele solicitate de Primaria Alba Iulia, pentru eliberarea Certificatului de urbanism, au fost obtinute de catre DSVSA: de la Agentia de Protectie a Mediului, de la Directia de Sanatate Publica, de la Autoritatea Sanitar Veterinara ("mamica" DSVSA), Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu etc, cu exceptia avizului ISUJ- Serviciul Aparare Civila. Iar cu avizul din partea Centrului Meteorologic Transilvania Sud a fost o intreaga tevatura.

Initial CMR nu si-a dat avizul pentru extinderea laboratorului (comunicand oficial acest refuz). Ba chiar mai mult, directorul CMR a comunicat prefectului Covaciu si primarului Hava ca refuzul sau a fost intampinat de catre conducerea DSVSA cu cuvintele urmatoare: "vom construi cu sau fara avizul dvs."!

Ulterior CMR si-a dar avizul, totusi, dupa incheierea unui Protocol de colaborare cu Primaria Alba Iulia, privind un schimb de terenuri in vederea amplasarii unei statii meteorologice noi (doarece aceasta veche nu va mai functiona la parametrii optimi, langa un crematoriu).

Nu mai intram in detalii cu privire la situatia data. Este suficient sa stiti ca acolo, unde se vor manipula substante radioactive, "antraxuri", "aviare" si "vaci nebune", exista oameni care nu vor mai putea construi nimic pe proprietatea lor, nu vor mai putea sta in gradinile lor, nu vor mai cultiva legume si zarzavaturi ca sa le vanda la piata (iar pentru unii aceasta este o sursa serioasa de venit), dar mai exista si copii de 5-6 ani, care se vor juca frumusel pe langa gardul dincolo de care se umbla cu saci de mortaciuni!

Cu toate acestea, cetatenii nu se opun investitiei cu fonduri SAPARD, cu conditia sa se respecte distantele fata de vecini si celelalte prevederi legale.