Suparat ca a fost destituit din functia de decan al Facultatii de Medicina din Oradea, Mircea Ifrim a inceput sa ameninte pe toata lumea. Alti doi medici destituiti din functiile de sefi de sectie in cadrul Spitalului Judetean sustin ca respectiva decizie este ilegala. Initiatorii "revolutiei” raman insa fermi pe pozitie si sustin ca "epurarea” este in conformitate cu legile tarii.

Ifrim la ministru?

Imediat dupa sedinta in care membrii Senatului Universitatii din Oradea au votat pentru pensionarea colegilor care au 65 de ani, decanul Mircea Ifrim a trecut la amenintari. Mai intai, a sunat la toti managerii de spital pe care ii suspecta ca ar fi complotat la mazilirea lui. Intre acestia se numara directorul Spitalului Judetean, dr.

Tiberiu Bondar, si directorul general al Autoritatii de Sanatate Publica Bihor, dr. Ritli Ladislau, amenintati telefonic de „marele” Ifrim. Acesta sustinea ar fi avut pretentia sa fie instiintat din vreme ca i se pregateste ceva, ca sa poata sa contracareze orice incercare de detronare a sa.

Intre timp, cu studentii straini, Ifrim a dus, subtil si indirect, munca de lamurire pentru a-i muta din toamna la Arad, proiect menit sa saraceasca intentionat facultatea. Cert este ca studentii romani care au absolvit Facultatea de Medicina din Oradea incep sa se intrebe daca diploma le va fi recunoscuta, din moment Ifrim nu a fost decan cu acte in regula. Ei se tem ca au pierdut timpul sase ani si ca nu le va fi recunoscuta truda.

Nu in ultimul rand, Ifrim incearca sa faca presiuni chiar asupra ministrului Sanatatii. O sursa din sistem ne-a declarat ca deputatul de Bacau ar face lobby pe langa colegii din Comisia de Sanatate a Camerei Deputatior sa „il puna la respect” pe Nicolaescu.

Parlamentarul Ifrim crede ca daca reuseste sa il intimideze sau sa il santajeze intr-un fel pe ministrul PNL isi va recapata functia de decan la Medicina, functie pe care, de fapt, nici nu a detinut-o prea legal.

Este cunoscut faptul ca „mazilirea” l-a gasit pe Ifrim „lucrand” intens la separarea „facultatii sale” de „universitatea lui Maghiar”. Daca tatal, Teodor Maghiar, l-a adus pe Ifirm la Oradea si „l-a facut om”, fiii sai nu au mai fost dispusi sa inghita magariile decanului.

Asteapta sa revina

Unul din medicii care a si gasit o „chichita” cu care sa revina la conducere este dr. Aurel Babes. Acesta ne-a declarat ca, probabil din greseala, el si inca un coleg (ortopedul Matiuta) au fost imbatraniti inainte de vreme.

Diabetologul oradean ne-a explicat ca el va implini in curand 63 de ani, si prin urmare, nu ar fi trebuit sa fie destituit, fiindca nu are varsta de pensionare, de 65 de ani, ca alti colegi. El a subliniat ca, fiind profesor universitar, nu intra sub incidenta actului normativ dat de ministrul Nicolaescu, care pensioneaza medicii neuniversitari la varsta de 62 de ani si 10 luni.

Medicul ne-a prezentat ca dovezi niste articole din Legea 95, data tot de Nicolaescu, in care se stipuleaza clar (art. 184, p. 11) ca „in spitalele clinice, profesorii universitari pot ocupa functia de sef de sectie pana la varsta de 70 de ani, cu avizul Colegiului Medicilor din Romania si cu aprobarea ministrului sanatatii publice”. Dr.

Babes sustine ca si paragraful 10 din acelasi articol al legii 95 ii da dreptate: „medicii care implinesc varsta de pensionare dupa dobandirea functiei de manager de spital director medical sau sef de sectie pot fi pensionati conform legii...”

Dr. Babes sustine insa ca procedura prin care va fi repus in functie nu va incepe la Senatul Unversitatii ci la spital, acolo de unde ar fi pornit intentia de mazilire a lui. Diabetologul spune ca „spitalul”, mai exact directorii acestuia, i-ar fi copt-o tocmai fiindca el ar fi decis cine sa se pensioneze si cine nu. In scenariul dr.

Babes, traiectoria e usor complicata: directorul Bondar ar fi facut, cica, toate hartogariile, si pentru medicii din sectiile neclinice si pentru medicii din sectile clinice, si le-a trimis expres si la Ministrul Sanatatii si la Senat. Asa incat, acum, dr. Bondar ar trebui sa refaca hartiile si sa le trimita la Senat sub forma de propunere de repunere in functie a unor doctori.

"Fabulatii!”

Miscarea de contraatac a celor care au operat pensionarile medicilor lui Ifrim se pare ca a fost gandita cu cap. Dovada sunt doua acte normative care reglementeaza si situatia dr. Babes. Primaul este o hartie trimisa de Ministerul Sanatatii, semnata de Mircea Bourceanu, director la Resurse Umane, care precizeaza ca Ministerul aproba doar prelungirea contractului de munca a dr.

Ninulescu de la hematologie. „In ceea ce priveste prelungirea numirii ca sef de sectie pe functiile pentru care nu s-a primit aprobarea conducerii Ministerului Sanatatii Publice, este necesar ca Senatul Universitatii sa faca alte propuneri”.

Celalalt act este chiar contractul care trebuie semnat de sefii de sectii cu conducerea spitalului. Exact cum declara intr-una din vizitele sale la Oradea, ministrul Sanatatii a introdus in acesta faptul medicii care implinesc varsta de pensionare nu pot accede la mandatul de trei ani pentru fucntia de sef de sectie.

Acelasi lucru il sustine si decanul interimar al Facultatii de Medicina Oradea, chirurgul Adrian Maghiar. El a declarat ca acest contract cu sefii de sectii se face pe trei ani si, prin urmare, un medic care implineste varsta de pensionare in acest timp nu mai poate beneficia de functie.

Pe aceeasi pozitie se situeaza si prefectul de Bihor, care sustine ca in spitale nu vor mai intra cadre medicale decat prin concurs. Doar in cazuri exceptionale si mai mult la spitalele de la tara se vor accepta profesori universitari fara concurs pentru post.

Cu toate ca decanul interimar Adrian Maghiar a recunoscut ca sunt si alti medici care fac presiuni mai mari ca dr. Babes, deciziile cu pensionarile nu se vor schimba.

Nici nu ar fi de mirare, din moment ce lumea medicala s-a impartit deja in doua: directori si medici care il sustin pe prefect si reforma sanitara si medici care nu se pot dezlipi de vechile metehne si de beneficiile unei functii cat de mici in spitale sau Medicina.