Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel (PD), l-a acuzat, ieri, pe ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, ca promite demolarea salii de sport, construite la cativa metri de mormantul de la Lancram al lui Lucian Blaga, dar in schimb institutia pe care o conduce nu se implica serios in organizarea festivalului care poarta numele filosofului si nici in reabilitarea casei memoriale a acestuia.

"Dansul, ca si altii, a vazut ca este la moda problema salii de sport de la Lancram. Poate au dreptate. Toti uita, insa, ca exista un festival Blaga, unde le-am cerut sa vina parteneri adevarati", a spus Dumitrel.

Presedintele CJ a facut referire la o declaratie a ministrului prin care acesta promitea demolarea salii de sport construite in aria de protectie a mormantului lui Lucian Blaga, declarat monument istoric. De asemenea, Dumitrel i-a trimis o scrisoare deschisa lui Iorgulescu, in care i-a prezentat, printre altele, problema casei memoriale de la Lancram.

"Casa memoriala a marelui Blaga se afla in pericol de prabusire, iar interventia pentru salvarea sa depaseste puterile noastre. Am facut pana acum numeroase demersuri la Ministerul Culturii si la Guvern, dar nimeni nu are bani...

De aceea imi permit sa intreb, domnule ministru, casa marelui Blaga nu este cel putin la fel de importanta pentru noi, precum este si mormantul sau? (...) Daca nu se intervine rapid, in cativa ani nu ne va mai ramane decat mormantul lui Blaga", se arata in scrisoare.

Sala de sport a scolii din Lancram a fost construita in vecinatatea cimitirului din sat si obtureaza vizibilitatea spre Rapa Rosie, un monument al naturii unic in Europa, amintit in testamentul neoficial al filosofului, atunci cand, in cartea sa "Luntrea lui Caron" acesta si-a imaginat inmormantarea.

Dupa ce a inceput constructia, un mare numar de intelectuali s-au declarat scandalizati de amplasarea acesteia in perimetrul de protectie a mormantului.