Doi politicieni au fost in centrul atentiei pentru declaratiile lor in saptamana care tocmai s-a incheiat. Dinu Patriciu pentru ca a declarat ca vede mai sigura si mai confortabila o alianta PNL-PSD, iar deputatul PD Ioan Oltean, pentru ca a sustinut ca PD se va retrage de la guvernare dupa 1 ianuarie 2007.

Politicienii clujeni nu sunt ingrijorati de aceste declaratii, deoarece sunt facute de membri de partid care nu au functii de conducere in cadrul acestor formatiuni politice si ca atare expun doar opiniile lor personale si nu pozitia oficiala a partidelor din care fac parte.

PSD nu considera prioritara o alianta cu PNL. Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj-Napoca, nu vede posibila, acum, o alianta cu PNL, asa cum a declarat recent Dinu Patriciu. Cea mai importanta orientare a PSD este in prezent spre electorat si nu este momentul sa se gandeasca la aceasta propunere.

Pe viitor, dupa o eventuala castigare a alegerilor de catre actualul partid din opozitie, se va putea vorbi despre o alianta cu PNL, pana atunci insa, nu, a conchis Remus Lapusan. Presedintele PSD Cluj-Napoca nu crede ca este posibila excluderea lui Dinu Patriciu din PNL: “Teoretic, da, practic, nu. Trebuie sa ne gandim doar ca el vine din organizatia PNL Prahova. “

Referitor la declaratia deputatului PD Ioan Oltean, conform careia democratii vor iesi de la guvernare, incepand cu 1 ianuarie 2007, Lapusan a fost foarte transant: “Oltean spune multe in ultima perioada, dar nu cred ca PD isi permite acest lucru pentru ca Romania are nevoie de stabilitate in guvernare dupa aderarea din 1 ianuarie 2007. “

Adrian Popa, presedintele PNL Cluj-Napoca, nu considera prea importanta declaratia lui Dinu Patriciu privind o posibila alianta PNL - PSD deoarece este opinia unui singur membru si nu poate reprezenta intregul partid.

In opinia lui Popa, excluderea lui Patriciu din partid este o chestiune relativa, in sensul ca doar organizatia din care face parte poate propune acest lucru, iar propunerea sa fie acceptata si de organizatia centrala.

Liberalul clujean nu vede cu ochi buni discutiile despre ruperea Aliantei si considera ca au aparut prea devreme astfel de idei. Adrian Popa a mai opinat ca discutiile referitoare la ruperea Aliantei PNL - PD dupa 1 ianuarie 2007 sunt generate de anumiti membri de partid care doresc cu orice pret acest lucru.

Uioreanu stie mai bine

Deputatul PNL Horea Uioreanu ne-a comunicat ca Dinu Patriciu nu a spus ca isi doreste o alianta PNL-PSD, ci doar ca o asemenea alianta ar fi linistitoare pentru ca ar asigura o majoritate confortabila guvernarii respective.

Oricum legat de excluderea lui Dinu Patriciu din partid, deputatul clujean a precizat ca acest lucru este posibil doar daca organizatia de baza a lui Patriciu si anume organizatia Prahova va cere Delegatiei Permamante acest lucru.

In ce priveste declaratia deputatului PD Ioan Oltean, potrivit careia PD se va retrage de la guvernare dupa aderarea Romaniei la UE, Horea Uioreanu ne-a declarat ca: “Ioan Oltean a stat prea mult la soare fara palarie pe cap si asa se explica declaratia sa. Oricum e opinia unui membru de partid si nu opinia oficiala a PD.

O iesire de la guvernare in pragul aderarii la UE ar fi un act de sabotaj din partea PD“.

Consilierul local PNL Ciprian Paun sustine legat de acest subiect ca PD nu poate iesi de la guvernare pentru ca protocolul a fost semnat pana in 2008 si acolo sunt trecute termene si clauze care trebuie luate in serios. De asemenea el sustine ca nu trebuie luate in seama declaratiile membrilor simpli ai PD atata vreme cat PD nu a comunicat un punct de vedere oficial in acest sens.

Legat de situatia lui Dinu Patriciu in partid, Ciprian Paun a precizat ca organizatia Prahova va lua o decizie in acest sens si pana atunci nu se poate pronunta nimeni referitor la excluderea celui mai bogat om din partid.

Nici faptul ca Dinu Patriciu doreste o alianta PNL-PSD nu-l ingrijoreaza pe consilierul clujean, deoarece acesta a vorbit in calitate de simplu membru de partid, Dinu Patriciu neavand nici o functie marcanta in cadrul acestei formatiuni politice.

Partidul democrat considera, prin vocea lui Florin Stamatian, ca cele afirmate de Ioan Oltean sunt o pura speculatie si e prematur sa vorbim de o rupere a aliantei. In ce il priveste pe Dinu Patriciu acesta e liber sa aiba vise si sa spere ca PNL va face o coalitie cu PSD, dar la modul concret acest lucru nu e posibil, precizeaza secretarul PD Cluj, Florin Stamatian.