Prezent la Alba Iulia cu ocazia simpozionului dedicat memoriei lui Iancu de Hunedoara, secretarul de stat pe probleme de patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, a declarat ca lucrarile de restaurare la Cetatea Alba Iuliei constituie o prioritate nationala pe durata lunga.

Nitulescu a spus ca nu exista multe prioritati nationale in domeniul restaurarii monumentelor istorice, fie ele de durata lunga, scurta sau permanenta.

"Exista cateva prioritati care sunt pe durata scurta cum e de exemplu Sibiul, lucrarile de restaurare in Cetetea Sibiului vor mai fi finantate pentru 2005, 2006 si 2007 dupa care vor inceta sa mai fie o prioritate", a spus Nitulescu potrivit caruia Sibiul a atras in 2006 un sfert din suma totala alocata de MCC restaurarilor, aceasta fiind o explicatie pentru fondurile relativ putine destinate altor obiective.

Cat priveste Cetatea din Alba Iulia secretarul de stat Nitulescu a dat asigurari ca MCC se va concentra asupra lucrarilor de restaurare a monumentelor atat timp cat va fi necesar, urmarindu-se ca proportia lor sa fie cat mai mare.

In 2006 judetul Alba a primit finantari pentru lucrari de finantare din mai multe surse si prin mai multe programe. De exemplu de la Inspectoratul de Stat in Constructii cu care MCC are incheiat un protocol au venit 300.000 RON pentru Catedrala Unirii din Alba Iulia, 150.000 RON pentru Biserica ortodoxa din Cenade si 140.000 RON pentru Biserica Ortodoxa din Rimetea.

Si prin Programul "O Romanie Frumoasa" judetul nostru a primit o suma importanta - 400.000 RON pentru restaurarea Portii a IV-a Cetatii. Pentru Cetate au mai venit bani in acest an si prin Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice, si anume 913.000 RON.

Din aceeasi sursa au fost alocati 127.000 RON pentru Cetatea Calnic, pentru Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia - 185.000 RON, 188.000 RON pentru Biserica din Cenade, 4196 RON pentru Biserica "Cuvioasa Paraschiva" Mesentea si 8000 RON pentru cea din Lunca Muresului.

Din cele 30.000 de monumente istorice existente la nivel national doar 183 au primit finantare in acest an. Totodata judetul Alba se afla printre putinele din tara unde MCC finanteaza doua santiere arheologice - cel de la Izvorul Imparatului si cel de la Piatra Craivii pentru care au fost alocati 8400 RON, respectiv 10.000 RON.

Alba este si singurul judet din tara unde MCC a aprobat un Proiect de inventariere situri arheologice, finantat cu 50.000 RON.