Prezent ieri la Alba Iulia Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, a declarat ca, in viziunea institutiei pe care o reprezinta, sala de sport de la Lancram, construita in apropierea mormantului lui Lucian Blaga, continua sa fie ilegala si la dimensiunile actuale si la cele reduse.

Desi in urma cu putin timp ministrul Culturii Adrian Iorgulescu vorbea despre mutarea salii din actuala locatie, Nitulescu a admis ieri ca "intentia ministrului Iorgulescu de a demola integral sala nu mai e realizabila pentru ca nu mai exista nici o cale legala de atac la care ministerul sa mai poata apela".

Singura solutie realizabila, propusa de ministrul delegat pentru lucari publice Laszlo Borbely si votata in Consiliul Local Sebes, este reducerea inaltimii salii si nicidecum mutarea ei.

Desi au trecut luni bune de la adoptarea acestei solutii nici pana in momentul de fata nu au inceput lucrarile de reducere in inaltime a constructiei.

Nitulescu a explicat ca Ministerul Culturii nu a avut practic cum sa intervina pentru a stopa lucrarile la ridicarea salii de sport intrucat aceasta era administrata de Compania Nationala de Investitii, construita cu bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

"MCC a trebuit sa astepte ca ea sa fie finalizata si predata in administrarea Consiliului Local Sebes pentru ca sa se poata pune problema unei modificari. Din pacate CL Sebes s-a opus ulterior cu incapatanare oricarui fel de modificare, asta pana la interventia ministrului Laszlo Borbely care i-a convins pe consilieri sa voteze o reducere in inaltime a constructiei", a mai spus Nitulescu.

El a reafirmat ca vinovat de intreaga situatie se face arhitectul sef al municipiului Sebes Virgil Olteanu care atunci cand a intocmit certificatul de urbanism nu a avut in vedere obtinerea avizului din partea Comisiei Monumentelor Istorice.