Broker a declansat demersurile pentru obtinerea sediului acum trei ani, mai precis in noiembrie 2004. Modernizarea cladirii era necesara, data fiind nevoia de extindere a firmei clujene.

Intre timp, societatea de intermediere a achizitionat peste trei sferturi din imobil, o parte a cladirii fiind scoasa la vanzare din cauza falimentului Sorex Cluj, care ocupa unul dintre cele doua apartamente din care este compus imobilul.

Departamentul juridic al Broker a solicitat proprietarului, Consiliul Local, vanzarea celor 30 mp dintr-o suprafata totala de 180 mp, cat are cladirea, obtinand, in cele din urma, o sentinta definitiva si irevocabila din partea Tribunalului Cluj.

‘‘Nu avem motiv sa ne opunem sistarii indiviziunii apartamentului 1 de pe strada Einstein nr. 8’‘, a precizat instanta.

Conducerea Broker sustine ca, de un an si jumatate, Primaria Cluj-Napoca tergiverseaza punerea in aplicare a hotararii judecatoresti, sustinand, in prima faza, ca va reanaliza cererea pentru vanzarea spatiului respectiv societatii de intermediere, dar institutia nu s-a prezentat la ultimele doua infatisari in instanta.

Pe de alta parte, departamentul juridic al Broker a precizat ca municipalitatea a solicitat, pentru eliberarea certificatului de urbanism, ca SSIF sa prevada locuri de parcare pentru sediul pe care vrea sa il ridice. ‘‘Cei de la Primarie trag de timp.

Au facut recurs pentru ca vor ca pretul de vanzare sa fie cel stabilit de municipalitate, si nu de instanta, cum am solicitat noi’‘, spun reprezentantii Broker.

‘‘Hotararea justitiei se refera la un pret minim de negociere. Broker nu a depus la termenul prevazut toata documentatia necesara si, astfel, cei din comisia de vanzare nu si-au permis sa isi puna semnatura pe ceva care contravine legislatiei’‘, ne-a declarat Raimonda Boian, director de comunicare in Primaria Cluj-Napoca.

''Cat priveste certificatul de urbanism, cei care il solicita trebuie sa inteleaga ca toti se plang ca nu exista parcari in Cluj, ca orasul e inghesuit, dar, cand e vorba sa construiasca parcari, se fac ca ploua. Daca legea zice ca trebuie sa construiasca parcari, atunci sa le faca!’‘, a spus reprezentantul Primariei.

Investitie de 1,8 milioane de lei

Proiectul Broker prevede ca noul sediul al SSIF sa fie construit pe patru niveluri.

La subsol va functiona arhiva, impusa de reglementarile de tranzactionare pe piata de capital, la parter intrarea in sediu, curtea si o parcare de 8-11 locuri, ambele acoperite, primul etaj este destinat sucursalei si activitatii cu clienti, la etajul doi vor fi amplasate serviciul financiar-contabil si conducerea, la trei va functiona o incapere pentru cei care tranzactioneaza (brokerii), iar la patru va fi amenajata o sala de consiliu. Investitia totala e estimata la 1,8 milioane de lei, respectiv la 500.000 de euro. Lucrarile de constructie urmeaza sa se deruleze in decurs de un an, timp in care societatea intentioneaza sa inchirieze un sediu provizoriu cu doua numere mai incolo, intr-o cladire care apartine producatorului de incaltaminte Clujana, folosita acum pentru arhive.

Broker dispune de 33 de sedii in Romania, urmand sa mai infiinteze, in acest an, inca doua, la Brasov si la Turnu Severin.

In Cluj-Napoca, societatea de intermediere dispune de o agentie in Piata Avram Iancu si de un sediu inchiriat pe str. Einstein, peste drum de sucursala, si are 7000 de clienti, majoritatea persoane fizice. SSIF Broker a fost infiintata, ca societate pe actiuni, in 1994.

Aceasta are acum 2400 de actionari persoane fizice si juridice, cei mai importanti fiind Rominex Timisoara, Azomures Targu Mures, Sinteza Oradea, Silcotub Zalau, Comelf Bistrita, Intervalco Baia Mare, Prodpan Zalau, Banatim Timisoara, Casirom Turda, Condor Deva, Maralact Baia Mare, Apulum Alba Iulia, Apsa Cluj. Capitalul social este de 54,6 milioane de lei. Dintre actionari, 40 sunt din afara tarii.

Cei mai importanti sunt Ioan Cartis - 8,7%, Intervalco - 6,7%, Anton Ionescu - 4,6%, Sanda Istrate - 3,5%, Petru Prunea - 3,5%, Traian Sabau - 2,6%, Citibank Romania - 2%, Ioan Erhan - 1,8%, Valentin Cristea - 1,6% 10, Teofil Ghirasim - 1,5%, Mihail Iovu - 1,4%, Vasile Pop - 1,3% Rominex Timisoara (Teofil Ghirasim) - 1,3%, Marin Dinu - 1,2% 15, FDI Intercapital - 1,2%, Ilie Pantelimon Ionescu - 1,1%, Petru Berce - 1%. Compania de brokeraj Broker Cluj a raportat, pentru primul semestru, un profit net de 5,8 milioane lei, in scadere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.