Biroul Executiv al PC Arad a decis, miercuri seara, ruperea protocolului de colaborare la nivel judetean in cadrul coalitiei de guvernare, dupa ce, in urma cu doua saptamani, cinci primari, trei viceprimari si 12 consilieri locali au parasit formatiunea pentru a se inscrie in PD.

Presedintele filialei conservatorilor, Cornelia Ardelean, considera ca prevederile protocolului nu au fost respectate la nivel local inca de la semnare, pentru ca "nu se organizau intalniri ale liderilor celor patru partide din coalitie pentru a dezbate problemele de interes judetean.

"Desi organizatia judeteana a PC a facut multiple demersuri in acest sens, ne-am izbit de lipsa de receptivitate din partea celor care ar fi trebuit sa fie partenerii nostri.

Ostilitatea manifestata de conducerea filialei PD fata de PC, manifestata inclusiv prin incalcarea in mod voit a prevederilor protocolului de colaborare prin racolarea unor alesi locali ai partidului nostru, este un alt motiv constatat.

De asemenea, din cauza lipsei de interes, manifestata de partenerii de coalitie, nu au putut fi prezentate si rezolvate propunerile filialei noastre privind problemele de administratie si infrastructura a comunitatilor locale, sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, precum si rezolvarea unor probleme sociale", a declarat Cornelia Ardelean.

Liderii PD Arad sustin, insa, ca iesirea conservatorilor din coalitia locala nu va avea nici un efect. "Nu are cu ce sa ne afecteze, intelegerile cu PNL si UDMR raman valabile, chiar si fara PC.

Legat de acuzatiile aduse de conservatori Partidului Democrat, cum ca le-am racolat primarii, i-as sfatui pe acestia sa faca o analiza asupra cauzelor pentru care au fost abandonati in ultima vreme de multi membri importanti.

Poate problema e in ograda lor, ca nu si-au sprijinit primarii, nu in coalitie", a declarat presedintele executiv al filialei democratilor, Gheorghe Falca, primar al municipiului Arad.

Liderii liberali din judet s-au aratat, insa, surprinsi de decizia luata de PC si sustin ca nu stiau despre problemele acestei formatiuni politice. "Niciodata nu mi-au solicitat o intalnire si nu stiam despre aceste nemultumiri. Renuntarea la protocol a fost o decizie pripita care poate este doar o actiune de imagine.

Se pune totusi problema daca la Arad mai avem in acest moment coalitie", a spus presedintele interimar al filialei PNL, Gheorghe Florea.

In schimb, conducerea organizatiei judetene a UDMR sustine ca decizia luata de conservatori "este de inteles". Presedintele filialei, deputatul Kiraly Andras, a declarat ca protocolul incheiat intre cele patru partide care formeaza coalitia guvernamentala nu a functionat niciodata in judet.

"Aveam doar o intelegere verbala, in timp ce noi am cerut in repetate randuri sa semnam un protocol care sa stipuleze actiunile pe care le vom avea in urmatorii ani si sustinerea reciproca a unor proiecte in judet. Nu s-a vrut, iar intalniri periodice nu au existat. Noi consideram ca nici nu avem un protocol", a spus Kiraly.

Dupa ce au anuntat ruperea protocolului, conservatorii au mentionat ca se considera lipsiti de orice obligatii stipulate in protocolul de colaborare la nivel judetean, deciziile ulterioare urmand a fi luate doar in interesul cetatenilor si a membrilor partidului.