Stand de vorba cu d-l Valerian Sorin Chirila, directorul institutiei, l-am intrebat cum s-a intamplat de s-a ajuns in aceasta situatie. D-l Chirila ne-a raspuns ca inca din 2005 specialistii institutiei au facut, asa cum era normal, o fundamentare de buget pe serviciile existente si solicitate care era in suma de 407 miliarde ROL.

Au depus fundamentarea de buget, dupa care nu li s-au acordat decat 262 de miliarde ROL.

N-au crezut ca se vor descurca doar cu acesti bani, asa ca, inca din februarie 2006 au trimis fundamentarea de buget la institutiile care-i monitorizeaza, adica Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, au explicat cum sta situatia, au cerut monitorizare, chiar auditare eventual, sa se vada daca se mai pot reduce de undeva cheltuieli sau, eventual, renuntarea la unele servicii care nu sunt strict necesare.

Sigur ca fundamentarea s-a facut exact dupa standardele de functionare. „Lumea crede ca „noi dorim sa umflam schemele de personal... nu!”, a comentat d-l Chirila, insa exista aceste standarde de functionare care sunt date prin ordin al secretarului de stat, deci nu-i vorba de doctrine sau de carti facute de Academie, ci este vorba de norme si „unde-i norma, nu-i tocmeala”.

Ei, si atunci a fost nevoie de niste economii la sange, de unele reduceri de personal (pentru bunul mers al activitatii acestei directii ar fi necesari 1200 de oameni, dar acum directia numara doar 960 de angajati) tocmai in incercarea de a se incadra cat mai bine in suma primita.

Au avut parte de ajutor din partea Consiliului judetean Alba, care a trimis la Ministerul Muncii fundamentarea lor de buget cu toate actele necesare.

Presedintele CJ Alba, superiorul directiei, si-a luat misiunea in serios si chiar a angajat o firma care sa faca auditarea acesteia. Concluzia auditului a fost ca intr-adevar mai multe economii decat se fac nu se pot face si personalul este cu adevarat „la minimum” fata de prevederile normative.

In aceste conditii s-au adresat in fiecare luna peste tot pe unde trebuia, la cele 4 institutii amintite: Consiliul judetean Alba, ANPH, ANPDC si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, si, in august, chiar si primului-ministru, cu toata documentatia necesara atasata, fiindca 400 de miliarde sunt o suma mare, insa cand iei fiecare serviciu in parte, fiecare avand bugetul sau...

Altfel directorul nu poate face altceva decat sa reduca drepturile oamenilor: mancare, medicamente, haine, incaltari, detergenti etc. Cum nimic nu s-a rezolvat inca, d-l Chirila a spus ca poate garanta facturi, salarii etc. pana in 12 septembrie. „Incepand cu 12 septembrie, nu mai am nici un ban: nici pentru cheltuieli, nici pentru reparatii, nici pentru salarii. Nimic!”

Pana la rectificarea bugetara, care de obicei vine mai spre iarna, d-l Chirila se intreaba cu ce vor trai oamenii, fiindca trebuie sa manance, sa se spele si sa se imbrace si pana atunci.