La nivel national se desfasoara proiectul "Transparenta si etica in administratia publica locala", initiat de Asociatia "Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21", Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Televiziunea Romana.

Proiectul pilot are ca scop formarea unor comisii de etica in cadrul primariilor municipale si comunale, care trebuie sa supravegheze modul in care functionarii publici din primarii raspund solicitarilor populatiei, daca iau mita si daca respecta, in general, deontologia profesionala.

Pentru inceput, au intrat in acest proiect primariile din Bucuresti, Bacau, Ploiesti si Timisoara si urmeaza sa mai fie cooptate inca zece primarii, printre care este posibil sa isi gaseasca locul si Cluj-Napoca.

In cadrul proiectului "Transparenta si etica in administratia publica locala" vor fi organizate cursuri de pregatire a consilierilor etici, care se vor desfasura in trei etape.

In proiect vor fi inclusi 36 de functionari publici din cadrul departamentelor de comunicare si, respectiv, relatii publice de la nivelul structurilor administratiei publice locale& Prefectura, Consiliu Judetean, Consiliu Municipal, Consiliu Comunal si Primarii, din efectivele celor patru primarii cooptate in proiect.

La proiect mai participa 70 de persoane, reprezentanti ai judetelor implicate in proiect si ai celor zece judete in care se preconizeaza extinderea proiectului& autoritati centrale, ONG-uri, mass- media, reprezentanti ai grupurilor de monitori.

Monica Dimitriu, responsabil de proiect in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, spune ca temele de discutie abordate in cadrul cursurilor de pregatire a consilierilor etici vor fi selectate dupa criteriul utilitatii si al posibilitatii implementarii ulterioare a solutiilor identificate& conduita functionarilor publici, conduita cetatenilor, raporturile dintre cetateni si functionarii publici, metode de comunicare cu cetatenii, standardele de performanta ale functionarului public, sanctionarea functionarilor publici.

Biroul de integritate urmareste cresterea neutralitatii functiei publice, imbunatatirea imaginii functionarului public si optimizarea relatiei functionar public - cetatean.

Pentru atingerea acestor obiective, Biroul de integritate va desfasura o serie de activitati printre care monitorizarea functiei publice, din punct de vedere al respectarii prevederilor Codului de conduita, consilierea salariatilor cu privire la normele de conduita si integritate, precum si consilierea conducerii institutiei pe probleme de integritate si etica si organizarea Zilei Portilor Deschise.