Societatea "Conversmin" SA Bucuresti, aflata sub autoritatea Ministerului Economiei si Comertului, a reziliat contractul incheiat cu o firma din Deva care a castigat licitatia pentru ecologizarea perimetrului cuprins in halda de steril a Putului Ileana 1, care a apartinut de Exploatarea Miniera Lupeni (judetul Hunedoara), din cauza nerespectarii clauzelor contractuale.

Pentru ecologizarea haldei de langa Lacul Verde, societatea va organiza o noua licitatie in vederea atribuirii lucrarii.

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, care a asigurat asistenta tehnica la acest proiect si este beneficiarul final al lucrarii, a solicitat in repetate randuri conducerii SC "Conversmin" SA inlocuirea executantului pentru ecologizarea haldei de steril.

Lucrarea a fost contractata in anul 2001 de o firma din Deva, SC "Almo Construct" SRL, care nu a respectat, insa, clauzele contractuale privind termenele de finalizare si cele referitoare la calitatea lucrarilor efectuate.

In anul 2002, societatea deveana a reusit "performanta" de a inunda un cartier intreg din orasul Lupeni, din cauza unei greseli de executie, in urma carora malurile Lacului Verde s-au rupt. Muncitorii firmei au sapat cu un excavator peste un tub de drenaj, care traversa lacul, ducand la colmatarea lui.

In acest mod, apele din Lacul Verde nu si-au mai urmat cursul firesc, au parasit "matca", s-au revarsat peste drumurile de acces si au intrat cu putere in casele oamenilor.

La vremea respectiva, SC "Almo Construct" SRL a fost amendata de Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara cu 75 de milioane de lei vechi si, potrivit autoritatilor, a fost obligata sa finalizeze lucrarile de ecologizare conform contractelor.

Numai ca acest lucru nu s-a intamplat, iar la ora actuala exista un rest de lucrare neexecutata in valoare de 6 miliarde lei vechi, desi termenul de finalizare a fost cu mult depasit.

In aceste conditii, conducerea CNH a solicitat insistent inlocuirea executantului de catre societatea de stat care se ocupa de inchiderea si ecologizarea perimetrelor miniere, "Conversmin" SA, dar anularea contractului s-a produs doar dupa schimbarea directorului firmei din Capitala. "Deocamdata nu lucreaza nimeni in acel perimetru.

Exista intentia ca lucrarile de inchidere pentru Ileana 1 sa fie licitate impreuna cu cele pentru Ileana 2", a afirmat directorul general al CNH, Daniel Surulescu.