Conducerea celei mai mari fabrici de mobila din Arad, SC "IMAR" SA, a decis sa renunte la vanzarea mobilierului care trebuia sa ajunga in biroul lui Nicolae Ceausescu in 1990, cand acesta si-ar fi sarbatorit ziua de nastere.

Potrivit directorului general al societatii, Mauro Frola, desi au existat numeroase oferte de a prelua mobilierul prezidential, s-a luat decizia ca acesta sa ramana in patrimoniul societatii.

"Am primit chiar si o oferta de la una dintre casele de licitatii din Londra, insa am decis ca mobila destinata lui Ceausescu face parte din istoria fabricii si trebuie sa ramana in fabrica. Pe viitor intentionam sa construim un pavilion expozitional, unde vom expune mobilierul pentru a putea fi vazut de toata lumea", a spus Mauro Frola.

Piesele destinate cabinetului fostului presedinte Nicolae Ceausescu trebuiau sa ajunga in biroul sau chiar de ziua sa de nastere. Dupa evenimentele din 1989, mobila a ramas, insa, in depozitele societatii aradene timp de 16 ani, perioada in care s-a interesat de ea foarte multa lume, inclusiv vedeta pop Elton John.

Anii trecuti, fosta conducere a fabricii a incercat sa vanda mobilierul la licitatie, insa pretul cerut, de 300.000 de euro, a facut ca aceasta sa nu fie atractiva pentru eventualii cumparatori. Este vorba de o biblioteca, un birou si un scaun, toate acestea cantarind mai bine de trei tone.

Pentru ca totul sa fie pe placul fostului presedinte s-a ales lemnul de paltin, iar la "cabinetul Nicolae Ceausescu" au lucrat trei arhitecti, patru proiectanti si 18 sculptori.

Administratia Casei Poporului comandase mobilierul in 1989 si trebuia terminat in luna octombrie a aceluiasi an. Pentru realizarea sa s-a lucrat jumatate de an, iar in tot acest timp mai multi trimisi ai fostului presedinte au supravegheat lucrarile.