Batalia intre cei doi brokeri nu se duce, insa, doar pe frontul Transgaz. Atat Broker SA, cat si BT Securities vizeaza schimbari majore la nivelul dotarilor si al personalului in speranta de a-si depasi competitorul si a fi declarat societatea de servicii de investitii financiare numarul 1 a Clujului.

Cei doi competitori, Broker si BT Securities, abordeaza diferit participarea, alaturi de alte trei consortii, la licitatia pentru Transgaz. BT Securities afiseaza o nota optimista, pe cand presedintele Broker este mai degraba pesimist in privinta sanselor ca societatea pe care o conduce sa castige licitatia.

Inca de anul trecut ne gandeam sa participam la oferta publica pentru Transelectrica, insa conjunctura nu era prea buna. Intre timp, am crescut si noi, indicatorii macroeconomici arata mai bine in Romania, iar dobanzile au intrat pe un fagas favorabil.

Avem un CV valoros acum si o pozitionare buna pe piata pentru a emite pretentii pentru castigarea licitatiei la Transgaz, crede Rares Nilas - director general al BT Securities. Am creat un sindicat impreuna cu doua societati, HTI Valori Mobiliare si Delta Valori Mobiliare, cu experienta in astfel de operatiuni.

Totusi, sansele noastre de castig sunt mici, pentru ca oferta financiara reprezinta 40%, restul de 60% fiind elemente cu grad relativ de obiectivitate. Aceasta nu inseamna ca nu merita sa incercam, sustine, la randul sau, Petru Prunea, presedintele SSIF Broker.

Se bat si in investitii

BT Securities s-a mutat, in aceasta vara, in proaspat inaugurata cladire de birouri de clasa A din complexul Maestro Business Center, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, unde s-a instalat la primul etaj. Este un spatiu de 680 mp, care permite sa ne desfasuram activitatea asa cum trebuie.

In plus, beneficiem si de un restaurant la care putem sa apelam, iar spatiul se pliaza pe directia noastra de business, ne-a declarat directorul general al BT Securities, Rares Nilas.

Vom urma o dezvoltare in paralel cu cea a Grupului Financiar Banca Transilvania (BT), din care facem parte. Am ajuns deja la 71 de angajati si continuam extinderea unitatilor noastre in tara, in functie de politica stabilita de Consiliul de Administratie (CA), a spus directorul BT Securities. Societatea si-a separat partea administrativa de cea executiva.

Ca presedinte al CA figureaza Ionut Patrahau, iar Rares Nilas ocupa acum functia de director general.

BT s-a extins si la etajul cinci al sediului sau pe strada George Baritiu, ocupat initial de BT Securities, in timp ce BT Asigurari s-a extins si in cladirea de vizavi, unde isi are sediul o casa de moda. Subsidiarele BT se vor muta in fostul sediu al Romtelecom, de pe strada Baritiu, atunci cand lucrarile la cladire vor fi finalizate.

Imobilul va functiona ca sediu central al BT al celor patru subsidiare si al cafenelei bancare BT Cafe. Nu stim daca BT Securities se va muta, la randul sau, in sediul Romtelecom, spun surse din BT.

Societatea de intermediere si-a creat si un portal pe Internet, unde pot fi urmarite, in timp real, cotatiile de pe piata romaneasca de capital. Ieri am inaugurat si sistemul nostru de tranzactionare online, BT-Trade. Deocamdata, este accesibil clientilor actuali, dar il vom extinde pentru toata lumea, a dat asigurari Nilas.

Sistemul informatic, controlat si operat de catre BT si accesat prin Internet, faciliteaza clientului transmiterea ordinelor si instructiunilor si ii ofera posibilitatea de a fi informat in timp real asupra evolutiei pietei de capital si a propriilor investitii.

BT Securities a rezultat in urma unei fuziuni a trei societati de valori mobiliare din Cluj-Napoca, in februarie 1999: Strim, Stock Invest si Dax. Societatea rezultata s-a numit Transilvania Capital Invest, preluata de Grupul BT (95%) si redenumita, in 2003, BT Securities.

Broker vizeaza sediul Clujana de pe strada Einstein

Broker SA intentioneaza sa investeasca peste 500 000 de euro in sediul sau central de pe strada Einstein. Deocamdata, se afla in disputa cu municipalitatea pentru cumpararea, de la Consiliul Local, a unei parti din cladire, necesara pentru extinderea operatorului de pe piata de capital.

Proiectul prevede ca noul sediu, desfasurat pe patru etaje si la subsol, sa cuprinda o arhiva, curtea, o parcare de 8-11 locuri, ambele acoperite, un etaj pentru sucursala si activitatea cu clientii, serviciul financiar-contabil si conducerea, o incapere pentru brokeri si o sala de consiliu.

Intre timp, SSIF s-a extins peste drum de sediul principal, unde a instalat serviciul contabilitate, si vizeaza fostul sediu al Clujana, situat pe aceeasi strada. In 2006, Broker va mai inaugura inca doua sedii in tara, alaturi de cele 33 existente. Societatea este printre primele din Romania care au implementat sistemul de tranzactionare on-line si contul discretionar.

Anul trecut, Broker dispunea de 400 de clienti cu conturi discretionare, care dau dreptul societatii de intermediere sa vanda sau sa cumpere actiuni la momentul considerat oportun.

Am participat la mai multe oferte publice, ba chiar am castigat una, nu demult, cea de la Turism Baile Felix. Dispunem acum atat de experienta, cat si de un personal bine pregatit din punct de vedere profesional, apreciaza presedintele SSIF Broker, Petru Prunea.

Societatea si-a modernizat site-ul de prezentare de pe Internet, introducand cotatiile bursiere in timp real sau stiri despre bursele internationale, precum si un forum de discutii. Broker a fost infiintata, ca societate pe actiuni, in 1994, fiind una din primele de pe piata romaneasca de capital.

Are 2400 de actionari persoane fizice si juridice, printre care Azomures Targu Mures, Sinteza Oradea, Silcotub Zalau, Casirom Turda, Maralact Baia Mare, Apulum Alba Iulia, Apsa Cluj, Rominex Timisoara. Capitalul sau este de 54,6 milioane de lei.

In ultimul clasament al intermediarilor de la Bursa de Valori Bucuresti, cel pe luna august, BT Securities ocupa locul 4, cu o valoare tranzactionata de 639 de milioane de lei, Broker pozitia 5, cu 609 milioane de lei, iar celelalte doua SSIF clujene ocupa locurile 18 - Target Capital (182 de milioane) si 27 - Interdealer Capital Invest (140 de milioane).