Autoritatile din judetul Timis au demarat un proiect de reabilitare a Bastionului "Theresia" din orasul de pe Bega, iar lucrarile sunt preconizate sa inceapa in martie 2007. Valoarea investitiei se ridica la 7,6 milioane de euro, bani obtinuti atat din fonduri Phare, cat si de la Consiliul Judetean.

Intrucat acest obiectiv este monument istoric, reabilitarea nu va fi usor de realizat, urmand sa se tina cont de arhitectura initiala. Acest lucru inseamna ca va fi pastrata o parte din vegetatia bogata dezvoltata de-a lungul timpului deasupra Bastionului. Ca o noutate absoluta, specialistii au venit cu ideea de a transforma vegetatia intr-un fel de "gradina suspendata".

Circuit pietonal pe vechea cetate a Timisoarei

Arhitectii si specialistii in peisagistica au muncit intens la proiectul despre care se vorbeste de cativa ani buni. Ei au luat in atentie si vegetatia abundenta de pe complexul arhitectural. Presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc, a amintit ca dezradacinarea arborilor crescuti deasupra edificiului ar putea cauza probleme serioase cu infiltratiile de apa.

Specialistii au, insa, solutii moderne, iar Timisoara ar putea inregistra o premiera comparabila cu una dintre cele sapte minuni ale lumii, respectiv celebrele gradini suspendate ale Semiramidei din vechiul Babilon.

Proiect comun cu Consiliul Local Timisoara

Arhitectul Cosmin Bloju a descris lucrarile care se vor face pe aceasta suprafata. "Poate este cam mult spus ca vor fi gradini suspendate. Va fi refacut un spatiu verde, care va intra in circuitul pietonal prin doua scari exterioare. Acum este un surplus de pamant, care trebuie eliminat, asa ca se vor scoate circa 60-80 de centimetri. Nu se va descoperi total cladirea.

In plus, dupa ce se vor face termoizolatiile necesare, pe cladire vor fi amplasate pavilioane usoare din metal, lemn sau sticla", a afirmat Bloju.

Pe vechea cetate se va planta gazon, dar o parte dintre arbusti vor fi indepartati.

Specialistii in peisagistica au propus sa ramana doar copacii de pana la 2,5 metri, pentru a nu fi afectata structura. "Gradinile" vor avea doua legaturi cu interiorul, unde vor fi amenajate spatii eminamente culturale.

Bastionul "Theresia", care apartine Consiliului Judetean, face parte din fortificatia Cetatii Timisoara si este un element de mare valoare istorica si arhitecturala, unic in tara, fiind si un simbol al perioadei baroce.

Cladirea, desfasurata pe 20 de hectare, se afla in picioare inca din 1730, cand au fost finalizate lucrarile, dar a suferit numeroase degradari la nivel structural (fisuri la nivelul arcadelor si boltilor), este plina de igrasie si a fost "atacata" din punct de vedere biologic.

Din studiul de fezabilitate reiese ca pentru a face toate aceste lucrari si pentru a transforma spatiul intr-unul de socializare, prin intarirea pozitiei culturale si de recreere, ar fi nevoie de o suma extrem de mare, peste 7,6 milioane de euro.

Aproape 3,6 milioane euro vor veni din fondurile europene, 1,2 milioane euro de la bugetul de stat si restul din bugetele administratiilor locale si judetene.

Lucrarile vor dura 20 de luni. La final, dupa refacerea completa a structurii, Timisoara si oaspetii sai vor putea petrece zile si seri predominant culturale, vor putea vizita muzee, se va sta in cluburi si cafenele literare sau, pe timp de vara, la terase.