Prima zi a actiunii de strangere a cainilor comunitari de pe strazile Sighisoarei a fost un adevarat fiasco.

Autoritatile dau vina pentru esecul “actiunii” care s-a desfasurat luni, 4 septembrie, pe membrii Asociatiei pentru Drepturilor Animalelor care s-au tinut scai de angajatii Schuster Ecosal gonind cainii astfel incat acestia sa nu-i prinda, desi membrii asociatiei ar fi trebuit doar sa monitorizeze actiunea pentru ca animalele sa nu fie brutalizate.

Ceea ce a iesit pana la urma a fost un circ cu excese de ambele parti. Nici un caine comunitar n-a fost “recoltat” de pe strazi. Insa, promit autoritatile, in curand orasul va fi curatat de animale fara stapan, cu sau fara voia ADA.

Scandalul

Actiunea de strangere a cainilor fara stapan ar fi trebuit sa inceapa luni la ora 18 cu plecare de la serele Primariei unde a fost amenajat adapostul pentru acestia si un cabinet sanitar veterinar unde acestia vor fi deparazitati si dezinfectati. Insa actiunea a fost amanata cu o ora si startul dat din fata sediului ATT.

Cu un sfert de ora inainte aici asteptau 2 angajati ai SC Schuster Ecosal SRL care insa nu stiau de ce au fost chemati, desi de dimineata au fost la serviciu. Le-am spus ca s-ar putea ca ei sa fie hingherii si i-am intrebat daca au mai facut asa ceva. Nu stiau nimic despre cum se prind cainii...

Pana la ora 19 au sosit pe rand la fata locului restul echipei de ecarisaj de la Schuster Ecosal, precum si seful serviciului edilitar gospodaresc din cadrul Primariei Sighisoara, Gheorghe Maior insotit de directorul SC Schuster Ecosal SRL, Alexandru Panca si medicul veterinar care se va ocupa de deparazitarea si dezinfectia cainilor adunati.

Acestora li s-a adaugat si mai multi membrii ai ADA pregatiti sa intervina daca animalele ar fi fost bruscate. Acestia au urmarit prin tot orasul cu mai multe masini personale camionul din care hingherii incercau fara succes sa prinda cainii comunitari.

Spiritele s-au incins in momentul in care un membru al ADA a facut mai multe fotografii echipei de ecarisaj si le-a recomandat ironic „zambiti, va rog” si mai apoi cand alti membrii ADA au alungat niste caini urmariti de hingherii pe motiv ca acestia ar apartine cuiva (problema era ca se aflau liberi pe strada) sau ca sunt deja sterilizati.

Membrii ADA se sunau intre ei pentru a iesi cat mai multi pe strazi intru apararea bietilor caini comunitari care parca erau urmariti de niste monstri insetati de sange: „haideti, mai, ca au iesit astia de la Ecosal sa omoare cainii!”. Pe langa nervozitatea de care dadeau dovada membrii ADA, acestia erau si amuzati de lipsa de experienta a hingherilor.

Un caine a fost lovit cu o seringa cu tranchilizante, dar a reusit sa scape de urmarirea hingherilor. Astfel, dupa doua ore de nervi si alergatura prin oras (hingherii urmareau cainii, membrii ADA ii urmareau pe hingheri) toata lumea s-a ales cu mana goala, iar cainii comunitari cu inca o zi de libertate pe strazile Sighisoarei.

Intelegeri nerespectate

Autoritatile nu s-au lasat descurajate de esecul primei zile si au aratat ca de-acum incolo vor contracara excesul de zel de care dau dovada membrii ADA prin filmarea actiunilor acestora.

Vehementa cu care ADA apara cainii comunitari este justificata de catre presedinta asociatiei, Monica Fernengel, prin faptul ca autoritatile locale nu au respectat nici o intelegere care s-a facut intre Primarie si aceasta asociatie. In HCL nr. 63 din martie 2006 se reglementeaza activitatea de gestionare a cainilor fara stapan pe teritoriul municipiului Sighisoara.

Potrivit acestei hotarari actiunea de capturare a cainilor este efectuata de catre SC Schuster Ecosal SRL din Sighisoara care va preda animalele la adapostul amenajat in acest scop la serele Primariei. Aici cainii vor ramane 14 zile timp in care pot fi revendicati, daca au stapan, sau adoptati de catre doritori. Daca in acest termen de 14 zile nu sunt revendicati sau adoptati, vor fi eutanasiati.

Pentru a preveni acest lucru ADA s-a angajat sa adopte animalele la expirarea termenului, iar acest lucru a fost prevazut si in hotararea de consiliu sus amintita la articolul 3: “Primaria municipiului va preda cainii capturati Asociatiei pentru Drepturile Animalelor (A.D.A.) in vederea adapostirii acestora, dupa termenul de pastrare stabilit prin lege.”

Presedintele ADA, Monica Fernengel spune ca acum Primaria i-a comunicat ca daca vrea sa preia cainii capturati o va putea face doar contra cost, 200 lei noi/caine si in termen de 7 zile de la capturarea lor.

Primarul municipiului, Dorin Danesan, a confirmat ca animalele vor fi predate contra cost asociatiei, pentru recuperarea cheltuielilor cu capturarea si intretinerea lor pe perioada cat sunt tinute in adapostul Primariei... „Cheltuieli? Pai daca dupa 14 zile ii omoara cum mai recupereaza cheltuielile?”, se intreaba presedintele ADA.

Din procesul verbal al sedintei Consiliului local din martie 2003 rezulta ca s-ar fi facut o promisiune verbala ca animalele fara stapan „recoltate” de pe strazi vor fi predate ADA spre adoptie in baza unui protocol.

Monica Fernengel spune ca, in ciuda acestei promisiuni, nu s-a incheiat nici un protocol intre ADA si Primarie si ca va da in judecata institutia Mai mult, ea acuza faptul ca pretul de 104 lei noi pe care Primaria il plateste societatii Schuster Ecosal pentru capturarea fiecarui caine este cel mai mare din tara iar calculul s-a facut in mod defectuos.

"Ei justifica faptul ca o seringa de pilda costa 37 lei noi, dar aceasta poate fi folosita de 50 de ori. De ce este bagata la plata cate o seringa pentru fiecare caine?”

Monica Fernengel vorbeste si de o adevarata „teorie a conspiratiei” conform careia anumite persoane aduc in mod intentionat caini la Sighisoara si ii lasa liberi pe strazi pentru ca sa se justifice acest „serviciu de gestionare al cainilor fara stapani” si sumele alocate de la bugetul local pentru sustinerea acestuia.

”Toata treaba putea fi facuta gratuit, conform standardelor UE”, a spus Monica Fernengel. „Noi avem o colaborare cu Fundatia „Vier Pfoten” care la randul ei a incheiat un contract cu Primaria Sighisoara prin care fundatia se angaja sa deparaziteze, sa dezinfecteze, sa sterilizeze si sa ofere spre adoptie cainii comunitari.

Lucru care s-a si intamplat iar fundatia a cheltuit niste bani pe acest lucru. Acum autoritatile vin si omoara acesti caini...” Problema e ca mare parte dintre acesti caini sterilizati au ajuns din nou pe strada. Explicatia: „nu mai aveam locuri in adapostul nostru si in plus nu sunt caini agresivi”. Deci ADA nu mai are locuri in adapostul propriu.

Intrebarea care se pune in aceste conditii, unde vor tine cainii pe care i-ar prelua de la Primarie in cazul in care acesta „si-ar respecta angajamentele luate”? „Le vom gasi in mod sigur stapani.” Si daca acest lucru nu se va intampla?...

In ce priveste agresivitatea sau blandetea unor caini, probabil ca membrii ADA ar trebui sa reflecte putin la urmatoarea intamplare: deunazi un conducator auto din Bucuresti si-a pierdut viata incercand sa evite un caine comunitar. Acest caine probabil ca era blandetea intruchipata dar din cauza ca circula liber pe strazi un om a murit...

Cale de mijloc

Consilierul PNL Mircea Purenciu a declarat presei ca esecul primei zile de strangere a cainilor comunitari si conflictul deschis intre cele 2 tabere se datoreaza lipsei de procedura.

In viziunea acestuia daca nu s-a respectat promisiunea de incheiere a unui protocol intre Primarie si ADA, primarul municipiului ar fi putut reglementa aceasta colaborare printr-o dispozitie in care sa se prevada ca 2 reprezentanti ai asociatiei sa participe la fiecare etapa de gestionare a cainilor fara stapan.

De asemenea ei sa aiba prioritate si in preluarea lor dupa termenul legal de 14 zile de pastrare in adapost cu angajamentul ADA ca acesti caini sa nu mai fie eliberati pe domeniul public.

In actualele conditii, spune Mircea Purenciu, nici una dintre parti nu are suficiente motive de a intenta una alteia actiuni in instanta.

Actiunea continua...

Primarul municipiului Sighisoara a declarat intr-o conferinta de presa ca, in ce-l priveste, siguranta copiilor, a femeilor si a batranilor este mult mai importanta decat protestele iubitorilor de animale iar activitatea de ecarisaj se va realiza conform prevederilor legale.

Potrivit reprezentantilor serviciului edilitar-gospodaresc aceasta activitate trebuie sa se deruleze in continuare intrucat exista reclamatii din cartierele Andrei Saguna si Panselutelor de la sighisoreni muscati de cainii comunitari. Pe de alta parte primarul a aratat ca prin adunarea cainilor fara stapan de pe strada vom da o nota de civilizatie orasului.

Angajatii serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan vor continua actiunile si in noptile urmatoare intre orele 3 si 6.