PD si PPCD ar putea depune liste comune de candidati la alegerile pentru Parlamentul European. Deja, liderii celor doua partide au avut discutii preliminare pe aceasta tema.

Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde a avut deja o discutie in acest sens cu conducerea PPCD, fostul PNTCD. Liderii taranisti spun ca o colaborare politica intre cele doua partide ar fi agreata si de Partidul Popular European.

Membrii Biroului Politic al PPE vor decide in data de 18 septembrie daca vor primi sau nu PD ca membru cu drepturi depline in cea mai importanta formatiune politica din Parlamentul European. Recomandarile PPCD si UDMR, formatiuni care sunt deja membre ale PPE, vor fi decisive.

PD a depus o cerere de afiliere la PPE inca de anul trecut, dupa ce a parasit Partidul Socialist European. El a fost primit doar cu statutul de observator.

La ultimul Congres al PPE de la Roma, PPCD si UDMR au avut cate patru voturi iar PD nici unul. Liderul PPE, Wilfried Martens, a recomandat partidelor populare si crestin-democrate romanesti sa colaboreze la viitoarele alegeri.

O eventuala alianta intre PD si PPCD ar putea fi pusa la punct prin extinderea Aliantei Dreptate si Adevar. Deja, parlamentarii PPCD care reprezinta in Parlament interesele Blocului National Sindical au semnat un protocol cu Alianta Dreptate si Adevar care le garanta locuri eligibile la viitoarele alegeri in schimbul sustinerii Guvernului.

De asemenea, liderii liberali spun ca PNL este dator PNTCD, care a girat, sub umbrela Conventiei Democrate din Romania, revenirea PNL in Parlament, dupa esecul de la alegerile din anul 1996. In plus, cresterea in sondaje a PPCD, creditat cu circa trei la suta din optiunile electoratului, ar aduce si Aliantei, creditata cu 48 la suta din voturi, majoritatea absoluta la eventualele alegeri.

PPCD, ca fata frumoasa dar cu zestre modesta

Un alt argument ar fi si faptul ca PPCD detine o serie de posturi-cheie in administratie. Este vorba de doua posturi de secretar de stat, doua de vicepresedinte de consilii judetene si primaria Timisoarei. PPCD domina practic scena politica din Banat si este prezent in sase consilii judetene.

Acest partid beneficiaza si de sprijinul unei importante confederatii sindicale, BNS, si are sapte mandate de deputat. Nu in ultimul rand, relatiile externe ale PPCD ar putea usura obtinerea unui raport favorabil pentru Romania in data de 25 septembrie.

La aceasta data, Comisia Europeana va anunta daca Romania si Bulgaria pot adera la data de 1 ianuarie 2007.

O alta varianta ar fi iesirea PD din Alianta Dreptate si Adevar si incheierea unui protocol cu PPCD. Aceasta miscare ar reprezenta evitarea izolarii politice a PD.

De asemenea, integrarea PD in PPE ar aduce sprijinul logistic si financiar al celei mai importante formatiuni politice europene pentru tandemul PD-PPCD. Totodata, PD, aliat cu PPCD si-ar pastra statutul de cea mai importanta formatiune de pe dreapta esichierului politic, obtinut recent in defavoarea PNL.

Apropierea dintre cele doua partide ar fi favorizata si de faptul ca exista un schimb de politicieni intre cele doua formatiuni. Primarul PD din Targu-Mures, Dorin Florea, provine din PNTCD, actualul PPCD, iar deputatul PPCD Aurelian Pavelescu a fost ales ca parlamentar PD.

Liderii PPCD au numit in luna martie o comisie de negociere cu PD. De asemenea, presedintele PD, primarul din Cluj, Emil Boc, a anuntat ca va discuta cu primarul din Timisoara, presedintele PPCD Gheorghe Ciuhandu, despre colaborarea dintre cele doua partide.