Un proiect de Hotarare de Guvern elaborat recent de Ministerul Sanatatii prevede o serie de norme care sa ]i determine pe medicii de familie sa nu mai evite zonele rurale.

Potrivit aceluiasi proiect, dupa aderarea la UE, cabinetele de medicina de familie vor mai putea fi ]nfiintate doar de catre cadrele medicale cu aceasta specialitate. Medicii straini vor putea si ei deschide cabinete de medicina de familie in Romania.

Ministerul Sanatatii a elaborat recent un proiect de Hotarare de Guvern care face referire la demersurile si documentele necesare pentru infiintarea unui cabinet de medicina de familie, ]n conditiile impuse de standardele europene.

Echilibru in judetul Cluj

Conform Ministerului Sanatatii, cabinetele medicilor de familie prezinta la nivel national o repartitie neuniforma. Cele mai multe dintre acestea sunt concentrate in mediul urban si in zonele rurale mai prospere, in timp ce zonele rurale izolate sunt ocolite de catre medicii de familie.

In acest context, ministerul considera necesara adoptarea unor masuri, prin care medicii de familie sa fie atrasi si in zonele care se confrunta cu un deficit de asistenta medicala primara.

Un rol important in acest demers este atribuit autoritatilor locale, care vor trebui sa se implice activ in atragerea medicilor de familie ]n zonele problematice.

Cornel Pop, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Cluj, afirma ca medicii de familie evita zonele rurale deoarece “reprezentantii comunitatilor din zona rurala nu le ofera nimic medicilor, nici o facilitate ca in Uniunea Europeana - casa, masina si altele”.

Conform presedintelui Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj, Mircea Morosan, in judetul Cluj exista 237 de cabinete de medicina de familie in mediul urban si 117 in mediul rural.

Acesta considera ca repartizarea este echilibrata, ]n conditiile ]n care 76% din populatia judetului este comasata in mediul urban si 24% in zonele rurale.

Dintre cele 237 de cabinete din zona urbana cele mai multe, 165, se afla in Cluj-Napoca.

In Dej exista 14 cabinete de medicina de familie, in Turda 30, 12 in Campia Turzii, 12 in Gherla si patru in Huedin.

Morosan afirma ca nu exista nici o comuna fara cabinet de medicina de familie, iar locuitorii satelor se afla in evidenta medicilor din comune.

Medici straini in Romania

Dupa aderare, autorizatia de infiintare a unui cabinet de medicina de familie poate fi acordata numai pentru medicii confirmati in specialitatea respectiva.

Totusi, medicii cu specializarea medicina generala, care detin in prezent cabinete cabinete de medicina de familie sau cei care vor infiinta astfel de cabinete pana la data aderarii, nu vor fi afectati de prevederile acestui proiect. Cabinetele acestora vor avea acelasi regim cu cele infiintate de medicii confirmati in specialitatea medicina de familie.

De asemenea, pana la data aderarii pot infiinta astfel de cabinete si medicii rezidenti in specialitatea medicina de familie care au obtinut dreptul de libera practica conform reglementarilor anterioare.

O noutate adusa de proiectul Ministerului Sanatatii este faptul ca medicii pot avea un singur cabinet de familie, dar pot infiinta puncte de lucru in aceeasi localitate sau in localitatile limitrofe, in care nu exista un cabinet medical de medicina de familie sau in orice localitate in care domiciliaza pacienti pentru care cabinetul presteaza servicii sau cabinetul are personal angajat cu program stabil in respectiva localitate.

Ca si pana acum, certificatul de inregistrare in Registrul unic al cabinetelor medicale este documentul care va atesta intrunirea conditiilor legale pentru functionarea cabinetelor de medicina de familie.

Acelasi proiect permite medicilor straini sa intre in relatii contractuale cu CNAS. De asemenea, medicilor din UE li se permite sa deschida cabinete de medicina de familie in Romania, dupa aderare, daca prezinta Colegiului Medicilor dovezi de onorabilitate emise de statele din care provin.

Cornel Pop, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Cluj, considera ca medicii din strainatate care isi vor deschide cabinete in Romania vor fi o concurenta puternica pentru medicii romani, deoarece acestia vor veni cu sume de bani considerabile.

Medicii de familie romani nu vor face fata concurentei doar in conditiile in care cabinetele colegilor europeni vor fi dotate cu aparatura mult mai buna decat a medicilor romani.

“Insa nu se poate pune problema unei concurente puternice din punct de vedere profesional, deoarece medicii nostri stau foarte bine la acest capitol”, este de parere Cornel Pop.