Conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor profita de ambiguitatea unei legi si s-a transformat in promotorul intereselor unor firme private alese „pe spranceana”

Cu toate ca actul normativ prevede posibilitatea utilizarii mai multor metode de protectie, politistii ii obliga pe patroni sa apeleze la societati de paza si care comercializeaza sisteme de alarma

Mai multi patroni de depozite si magazine, amendati deja pentru „nerespectarea” respectivei legi, ne-au declarat, revoltati, ca politistii primesc „comisioane” grase de la firmele amintite

Amenintarea

Redactia noastra a fost sesizata ca, in ultimele luni, zeci de societati comerciale din judet, care au magazine sau depozite, au primit cate o instiintare-avertisment de la Serviciul Politiei de Ordine Publica al IJP Bihor, Compartimentul Sisteme de Paza, in care se spune: „Pentru asigurarea pazei bunurilor si valorilor pe care le detineti, aveti obligatia ca, in conformitate cu prevederile art. 3, alin 1 si 3 din Legea nr. 333/2003, sa asigurati securitatea bunurilor si valorilor cu una din formele de paza prevazute in prezenta lege, respectiv: paza proprie, paza prin societati specializate de paza. In cazul in care nu este posibila realizarea unui sistem de securitate cu paza umana, paza unitatii dvs. se va realiza prin montarea unui sistem de alarme antiefractie de catre o firma licentiata, care sa asigure: supravegherea punctelor de acces, respectiv a usilor principale si secundare, si a spatiilor de valori; supravegherea geamurilor; asigurarea usilor cu cel putin doua dispozitive pentru inchidere.

Aceasta actiune incheie o serie de masuri luate de catre IPJ Bihor pentru prevenirea comiterii de infractiuni ce duc atingere patrimoniului privat.

Considerand ca problema asigurarii pazei si securitatii bunurilor si valorilor este prioritara si pentru dumneavoastra, va rugam sa respectati obligatiile ce va revin din prevederile Legii nr. 333/2003, pentru a nu fi pusi in situatia neplacuta de a lua masuri de sanctionare contraventionala in conformitate cu legea mai sus mentionata, amenda fiind cuprinsa intre 200 si 500 RON.

Pentru punerea in practica a acestor masuri stabilim ca termen data de 30 de zile cand vom urmarii cum s-au indeplinit acestea.”

Cine a studiat Legea 333/2003, observa ca, la articolul 28, aceasta specifica in mod clar cine are obligatia de a monta sisteme de alarma: „conducatorii unitatilor care detin bunuri, valori si suporturi de stocare a documentelor, a datelor si informatiilor cu caracter secret de stat”! Ei „sunt obligati sa asigure paza, mijloacele mecano-fizice de protectie si sistemele de alarmare impotriva efractiei in locurile de pastrare, depozitare si manipulare a acestora, precum si in locurile unde se desfasoara activitati care au un asemenea caracter”.

Prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege „ansamblul de echipamente electronice compuse din: centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare de prezenta, antisoc si acustice, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistra si stocare a imaginilor si datelor, de natura sa asigure o protectie corespunzatoare obiectivelor si persoanelor”, se arata in articolul citat.

Cu toate ca in Bihor doar Prefectura, Serviciul Roman de Informatii si alte cateva institutii detin informatii cu caracter de secret de stat, Politia se face ca nu stie acest lucru si ii baga in aceeasi oala si pe micii intreprinzatori care au o dugheana, un magazin, sau un atelier, obligandu-i sa-si monteze sisteme de alarma si supraveghere scumpe sau sa incheie contracte cu firmele „agreate” de... Politie.

Abuz in serviciu pentru comisioane de scandal

In articolul 1, se stipuleaza foarte clar ca patronii sau administratorii de societati comerciale pot sa-si asigure securitatea bunurilor si prin alte mijloace decat „paza proprie, paza prin societati specializate de paza sau montarea unui sistem de alarmare antiefractie de catre o firma licentiata”, cum sunt amenintati de adresele-avertisment ale politiei.

„La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor”, se spune in articolul 1 al Legii 333.

Deci, sunt suficiente si iluminatul de securitate, imprejmuiri, grilaje, obloane si incuietori sigure! Si mult mai ieftine decat un sistem de alarma antiefractie! Numai ca dorinta politistilor bihoreni de a incasa un comision pe seama fraierilor miroase a abuz in serviciu si n-ar fi de mirare daca unii din patronii firmelor amenintate cu amenda ar depune plangeri impotriva IJP Bihor, pentru incalcarea legii.

Unii dintre acestia au tinut, sub protectia anonimatului, sa facem publica opinia lor despre afacerea cu obligativitatea montarii sistemelor de alarma. „Politia ignora cu vadita rea-credinta articolul 3, paragraful 3, al Legii 333/2003, care, practic, nu impune folosirea unui sistem de alarma, sau paza, daca exista incuietori sigure, obloane, imprejmuiri etc. si pretinde de la toate dughenele ceea ce legea pretinde doar unitatilor care detin «informatii cu caracter secret de stat», conform articolului 28, paragraful 1 al aceleiasi legi, adica montarea unui sistem de alarmare antiefractie numai cu o firma licentiata tot de catre domniile lor si de catre SRI.

Pe langa incalcarea dreptului de proprietate, politia pretinde de la aceste firme date cu caracter confidential.

Daca am o firma, am dreptul, ca proprietar, sa-mi instalez, daca doresc, propriul meu sistem de alarma, ale carui secrete nu sunt dispus sa le divulg nimanui, nici chiar politiei, fiindca aceasta calitate de politai nu e echivalenta si cu cea de om onest! Nu am nici o garantie ca politistii nu pot fi infractori! Exista suficiente exemple in acest sens! O societate privata nu e institutie publica cu secrete de stat!

Cu toate acestea, politia ne baga pe gat produsele unor firme care nu-si pot face reclama singure, sau sunt atat de scumpe ca micii patroni nu si le pot permite”, ne-au declarat oamenii revoltati.

Legea lui Popa

Reporterii nostri au solicitat si punctul de vedere al IJP Bihor cu privire la cele de mai sus. Care, dupa cum ne asteptam, incearca sa ne „abureasca” in modul cel mai jenant. „In conformitate cu prevederile art. 2, pct.1, din Legea 333/2003, societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, sunt obligate sa asigure paza acestora”, zice comunicatul Politiei, care interpreteaza legea cum ii convine. „Paza unitatilor se poate realiza conform art. 3, pct. 1, din Legea 333/2003, prin paza proprie, paza cu societati specializate.

In situatia in care nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii unitatilor sunt obligati prin lege sa instaleze sisteme de alarmare impotriva efractiei si mijloace mecano-fizice menite sa asigure securitatea bunurilor pe care le detin. (art. 3, pct.3, din Legea 333/2003 - «La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor»), se spune in acelasi comunicat al IJP Bihor, care, desi chiar in textul citat de ei se recunoaste faptul ca exista si alte mijloace de protectie a bunurilor decat cele sofisticate si scumpe, sustin mortis ca e obligatorie paza sau instalarea de sisteme de alarm

„In conformitate cu prevederile art. 52., lit.h, din aceeasi lege, conducatorii societatilor comerciale sunt obligati sa incheie contracte de prestari servicii pentru instalarea sistemelor de alarma impotriva efractiei, numai cu societatile licentiate in acest domeniu”, se arata in raspunsul primit de noi de la la IJP Bihor, care ne mai informeaza ca „in cadrul actiunilor, conducatorii unitatilor identificate fara sisteme de alarmare au fost notificati cu privire la obligatiile ce le revin potrivit Legii nr.333/2003 pentru asigurarea bunurilor si valorilor pe care le detin, stabilindu-se termene pentru intrarea in legalitate.

Ulterior, dupa expirarea termenelor stabilite, au fost luate masuri de sanctionare contraventionala a conducatorilor societatilor care nu au luat masuri de asigurare a pazei bunurilor pe care le detin, in conformitate cu prevederile art. 3, pct. 1 si 3, din Legea 333/2003, valoarea amenzii prevazuta de lege fiind intre 200 si 500 RON”.

Dupa cum se vede, unele firme au fost chiar amendate pentru a fi constranse sa incheie un contract cu firmele care alcatuiesc „clientela” Politiei! Noi ii sfatuim sa conteste amenda in instanta si sa isi instaleze niste grilaje zdravene si cateva becuri exterioare! E perfect legal si chiar un jurist incepator poate demonstra ca aceste masuri intrunesc prevederile Legii 333.

... si lista rusinii

Potrivit datelor furnizate de IJP Bihor, in judet functioneaza un numar de 25 societati licentiate in domeniul sistemelor de alarmare impotriva efractiei. In finalul comunicatului, se spune ca „I.P.J.

Bihor pune la dispozitia conducatorilor de unitati lista cuprinzand toate societatile care functioneaza pe raza judetului, ramanand la latitudinea acestora alegerea unei dintre societatile licentiate”.

Iata si lista firmelor de paza si protectie sau comercializare sisteme de alarma autorizate de IJP Bihor sa desfasoare astfel de activitati, care constituie, practic, „clientela” acestei institutii: Elsysco SRL, Vutan Instalatii SRL, Electric Protect SRL, Soristef Electronic SRL, Spartan SRL, Protguard SRL, Signal Network SRL, Pyro-Stop SRL, Pierre Com SRL, Total Control SRL, Anpero SRL, Actual SRL, Propenerg SRL, Videotech Security SRL, Cassinias SRL; Sattech SRL, Dec SRL; Carlex Service SRL; Ufo Trading SRL, Digital Industry Service SRL, Ariola Systech SRL, Top Sound SRL; Al Se Ro Impex SRL, Vigilent Systems SRL.

Din pacate, inca traim intr-un stat de drept in care „ancheta” cu privire la averile politistilor a avut niste rezultate de-a dreptul hilare. Traim intr-un stat de drept in care SPP-ul a fost implicat in contrabanda cu tigari.

In statul nostru de drept, un politist ma intreaba, beat, intr-un butic de cartier: „ce te uiti,ba, n-avem si noi voie sa bem o bere?” In statul nostru de drept, soselele si caile ferate sunt ocupate de orice sindicat caruia i se pune pata sa faca o greva (si nu e ocupat cu sechestrarea managerului general), iar jandarmii „negociaza” deblocarea soselelor si in care politia venita sa aresteze niste hoti de petrol ia bataie de la un sat intreg.