Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a primit, ieri, propunerea de a-i succeda lui Teodor Atanasiu in functia de ministru al Apararii. Cel care l-a sunat a fost chiar premierul Calin Popescu-Tariceanu, iar liberalul clujean a primit termen pentru a se gandi pana in aceasta dimineata.

Marius Nicoara si-a luat cateva zile libere si s-a retras pe terenul de golf de la Pianu de Jos, pentru a reflecta la propunerea primita.

Primul ministru a incercat, ieri, sa aduca pe scaunul de ministru al Apararii un alt ardelean, dupa ce Teodor Atanasiu a fost suspendat de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Este vorba despre liberalul Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj si un important om de afaceri.

Surse din conducerea centrala a PNL au mentionat ca premierul l-a contactat, ieri, telefonic pe clujean pentru a-i cere "sa se alature echipei ministeriale" in postul ramas liber. Marius Nicoara nu a dorit, insa, sa renunte la conducerea CJ si a refuzat, din nou, o propunere de a deveni ministru.

Potrivit acelorasi surse, in cazul in care Nicoara refuza functia, un alt nume vehiculat sa ocupe postul este cel al senatorului clujean Norica Nicolai.

La data formarii actualului Guvern, liberalul mai refuzase un post de ministru al Sanatatii. Tariceanu a insistat, insa, ca Nicoara sa se mai gandeasca si i-a acordat termen pana in aceasta dimineata.

Marius Nicoara se afla acum intr-un concediu de cateva zile cu familia in judetul Alba, unde joaca golf. El se va intalni cu Atanasiu, cu caree va discuta despre oportunitatea preluarii interimatul la sefia MApN. Presedintele CJ Cluj ar fi nevoit sa renunte la functia pe care o ocupa daca va decide sa faca parte din Executiv.

Teodor Atanasiu poate ataca in intanta de contencios-administrativ hotararea presedintelui Romaniei de suspendare din functie, iar daca judecatorii ii vor da castig de cauza, va putea sa-si reia postul din minister. O eventuala intoarcere a liberalului din Alba in fruntea MApN l-ar lasa, insa, pe Nicoara "pe drumuri".

Nicoara este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Ardeal, fiind unul dintre membrii fondatori ai Bancii "Transilvania". Conform revistei "Capital", el este al cincilea politician in ceea ce priveste averea, cu aproximativ 12 milioane de euro.

Atanasiu si oamenii sai, luati in catare

Liberalul Teodor Atanasiu a fost suspendat din functie de Traian Basescu prin aplicarea, in premiera in Romania, a prevederilor legii privind raspunderea ministeriala.

Surse din randul liberalilor din Alba sustin ca odata cu Atanasiu ar putea pleca acasa si oamenii pe care acesta i-a dus in Bucuresti si i-a sustinut in functii importante.

Este vorba, in primul rand, de seful Companiei Nationale "Romarm", Mihai Nicusor, fostul sef al lui Atanasiu, pe vremea cand acesta era director adjunct la Uzina Mecanica din Cugir, iar Nicusor director general.

Amenintari de la Teodor Atanasiu

Teodor Atanasiu se considera victima a grupurilor de interese din MApN.

"Presedintele Romaniei trebuie "felicitat" pentru ca a reusit sa ma indeparteze din functie si, trebuie sa o spun deschis, nu m-a avut niciodata la inima, intrucat nu m-am transformat intr-un pres in fata lui", a declarat acesta.

"In schimb, l-a incurajat in permanenta pe un inalt oficial al Armatei, despre care stia foarte bine, pentru ca il informasem in scris, cu mult timp in urma, ca are probleme cu Justitia, fiind suspectat de fapte de coruptie", a adaugat Atanasiu.

"Poate ca sunt vinovat ca am anuntat ca Ministerul Britanic al Apararii a fost de acord cu desecretizarea contractului celor doua fregate, caz in care DNA face cercetari", a mai spus liberalul.