Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza a spus ieri ca prin actiunile umanitare, Gigi Becali isi construieste banca in ceruri. Becali s-a aflat ieri la Sibiu, pentru a primi Crucea Andrei Saguna, de la IPS Laurentiu Streza.

Patronul Stelei a fost punctual ca sasii si a declarat in exclusivitate intr-un interviu dat ZIARULUI de Sibiu ca s-a simtit aici ca Mihai Viteazu la incoronarea de la 1599. Lui Becali i s-a cerut o sponsorizare pentru Catedrala, in valoare de doua milioane de euro.

In discursul ce a precedat inmanarea Crucii Andrei Saguna pentru patronul Stelei, George Becali, Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza a spus ca prin faptele lui umanitare pe pamant, Becali isi construieste banca in ceruri, pentru viata de apoi.

"Domnul Becali primeste aceasta distinctie pentru faptele sale crestinesti, pentru inaltarea de biserici, pentru cantinele sociale pe care le-a infaptuit si pentru ca a fost aproape de semenii lui. Toate aceste fapte, precum si altele pe care le va infaptui se vor aduna intr-o «Banca Cereasca» ce il va ajuta in viata de dincolo”, a spus IPS Laurentiu Streza.

Punctual ca sasii

In programul vizitei lui Becali la Sibiu figura ca va ajunge cu elicopterul de la Bucuresti la ora 10. Nimeni nu l-a crezut astfel incat majoritatea reporterilor au ratat „descalecarea” lui Becali pe pamant sibian.

Intr-un sfert de ora a ajuns la Mitropolie, unde s-a asezat impreuna cu suita de la Bucuresti in stanga altarului, langa Scaunul Imparatesc, pe care nu are drept sa stea decat Mitropolitul Ardealului. Becali a facut fata cu brio oboselii, dupa ce dormise mai putin de trei ore, dupa meciul Stelei de la Kiev.

Si-a facut cruce exemplar, a zambit fotografilor, ba chiar a dat o declaratie in direct unei televiuni, chiar din mijlocul Mitropoliei, in timpul slujbei. La terminarea slujbei a primit distinctia din mainile IPS Laurentiu Streza, iar acesta l-a avertizat parinteste: „este o cruce speciala, nu este ca o cruce pe care orice credincios si-o leaga de un lantisor de gat”.

Crucea Andrei Saguna a fost agatata de Mitropolit pe costumul lui Becali, in dreptul inimii. „ Nu va pot sa va spun cat de bucuros sunt. Este unica si prima cruce data unui laic. Si mai ales astazi, de Ziua Crucii”, le-a spus Becali jurnalistilor dupa ce a fost felicitat de Laurentiu Streza. Intrebat daca merita aceasta cruce, Becali a recunoscut ca inca nu a facut destule pentru ea.

"Asta cred probabil ca au simtit, asa au vazut Prea Inaltul si inaltii ierarhi din Ardeal. Ei cred ca merit aceasta cruce. Eu cred ca nu o merit inca. Reprezinta mult, pentru ca se face public si oamenii vor intelege ca numai prin credinta putem reusi”, a raspuns Becali.

Bani putini

Becali nu s-a aratat foarte generos fata de sibienii care cu jumatate de gura i-au cerut ajutorul. A dat in Catedrala 15 milioane slujitorilor bisericii care strang donatii de la enoriasi, iar in afara a incercat sa evite astfel de scene. Un moment hazliu s-a petrecut in momentul in care unul din scriitorii din Sibiu a vrut sa-i dea omului de afaceri o carte despre teatru.

Becali s-a uitat la ea si i-a dat-o unui fin de-al sau. „Eu nu citesc din-astea. Ia-o ma, citeste-o tu!”, s-a intors Becali catre unul din insotitorii lui si i-a dat cartea. La despartirea de IPS Laurentiu Streza, acesta a vrut sa-i dea lui Becali o carte de vizita. Gestul a fost oprit de seful Stelei.

"Lasa parinte ca o am si daca e nevoie ne auzim noi”, l-a impacat Becali pe Streza.

Ajutor pentru Catedrala

Laurentiu Streza i-a cerut lui Gigi Becali ajutorul pentru a reface picturile din interiorul Catedralei Mitropolitane si pentru a realiza un mozaic. Pentru aceste lucrari ar fi avut nevoie de doua milioane de euro. Chiar daca dupa slujba cei doi s-au retras pentru un dineu, la sfarsitul acestuia, apele nu erau inca destul de limpezi.

"Probabil ca voi ajuta Catedrala Sibiului”, s-a limitat sa spuna omul de afaceri legat de ajutorul cerut de Streza.

Aroman pentru aroman

Ordinul Crucii Andrei Saguna a fost realizat de Mitropolia Ardealului pentru a rasplati eforturile clericilor din Ardeal. Cu toate acestea, Mitropolia a decis ca acest ordin sa fie inmanat si „civililor” cu merite in scopul propovaduirii ortodoxiei, dar si pentru actiuni sociale. Gigi Becali a fost prima persoana fara nici un rol in biserica ce a primit aceasta cruce.

Andrei Saguna este Mitropolitul Ardealului, cel care a condus Marea Adunare Nationala de pe Campia Libertatii de la Blaj, din 1848. A fost deputat in Dieta Transilvaniei si membru in Senatul Imperial de la Viena. Si la fel ca Gigi Becali, era aroman. Desi crestin-ortodocsi la origine, parintii lui Saguna s-au convertit la catolicism, in dorinta de a scapa din chingile regimului habsburgic.

Cu toate acestea, familia continua sa practice in secret adevarata ei religie. Saguna a redevenit crestin-ortodox si s-a calugarit.

"M-am simtit ca la incoronarea lui Mihai Viteazu”

ZIARUL de Sibiu a reusit sa-i ia un interviu in exclusivitate patronului Stelei, inainte de a pleca spre Bucuresti. Degajat, Becali a raspuns la intrebari, indiferent ca s-au referit la politica, sport sau credinta.

Reporter: Buna ziua, de la ZIARUL de Sibiu sunt. Vroiam sa va intreb daca mai ramaneti in Sibiu.

Gigi Becali: Nu, nu, acum plec. Nu mai stau, pentru ca nu am dormit decat doua ore azi-noapte.

Rep.: Sunt sigur ca si la Sibiu ati fi gasit un loc unde sa va puteti odihni.

G.B.: Da, stiu, dar la Bucuresti am si alte treburi. Am afaceri de rezolvat, nu am putut ramane prea mult in Sibiu.

Rep.: Cum vi s-a parut vizita? Cum v-au primit sibienii?

G.B.: A fost foarte frumos. Am avut niste momente la iesirea din Catedrala ca atunci la incoronarea lui Mihai Viteazu. As m-am simtit, a fost un moment inaltator pentru mine.

Rep.: Momentul de astazi a ajutat si in jocul baietilor de ieri seara?

G.B.: A ajutat. Iti dai seama cum as fi aratat eu acum, daca Steaua ar fi luat bataie la Kiev? As fi fost un nevolnic. As fi venit si asa la Sibiu, dar nu ar mai fi fost acelasi lucru. As fi fost un nevolnic, dar as fi venit pentru ca acest eveniment a fost planificat din timp si nu as fi vrut sa-l incurc pe Mitropolitul Ardealului.

Rep.: De Borcea ce mai spuneti? Ati vorbit cu el dupa meci?

G.B.: Ce Borcea? Borcea nu mai exista, avem alte treburi mai importante acum, nu Borcea.

Rep.: Cand veti reglementa situatia din cadrul PNG Sibiu? Aici este un presedinte interimar. Vor fi alegeri?

G.B.: Da vor fi alegeri, dar ei se aleg acolo intre ei, nu ma intereseaza pe mine. Ca in toate judetele, am verificat toti liderii, vom ajunge si la Sibiu. Vor fi alegeri.

Nu va pot sa va spun cat de bucuros sunt este unica si prima cruce data unui laic. Si mai ales astazi de ziua crucii

Asta cred probabil asa au simtit asa au vazut prea inaltul si inaltii ierarhi din Ardeal ca merit aceasta cruce. Eu cred ca nu o merit inca, dar reprezinta mult pentru ca se face public si oamenii vor intelege ca numai prin credinta putem reusi

PSD pro Becali

Mai multe fete cunoscute din PSD au participat ieri la slujba de la Catedrala. Fostul presedinte al Consiliului Judetean, Constantin Morar chiar s-a imbratisat cu Becali, parand ca se cunosc de mult timp. Au fost de asemenea fostul director al SC DPC SA, Tiberiu Tant, fostul inspector scolar general, Constantin Catrina, dar si fostul deputat PSD si PRM, Mircea Bucur.

Acesta chiar a mers la intalnirea PNG-istilor sibieni de dupa slujba, ce s-a desfasurat la restaurantul Oasis.