Sistemul after-school este un program nou introdus in sistemul educational din Romania. Zona de acoperire este insa destul de redusa si se aplica doar in institutiile care se ocupa exclusiv cu acest tip de program sau in unitatile de invatamant particulare. La Cluj-Napoca nu exista un sistem propriu-zis after-school, ci doar alternative similare.

In Bucuresti pentru un astfel de program preturile variaza intre 650 si 900 lei pe luna.

After school este un program derulat in centre unde copiii desfasoara diverse activitati dupa incheierea cursurilor scolare. Cele mai multe institutii de acest gen se afla in Bucuresti, restul zonelor tarii avand o acoperire extrem de redusa pentru acest program.

O institutie de acest gen din Bucuresti propune trei tipuri de programe& normal, lung si special, in functie de durata pe care copilul o va petrece la “after school”. Programul de acest tip incepe de regula la ora 12.00, cand copilul este dus la centrul respectiv cu transportul parintilor sau al institutiei.

O jumatate de ora mai tarziu, copilul ia masa de pranz si apoi, timp de o ora, participa la jocuri recreative sau are program de somn. Urmeaza timp de doua ore efectuarea temelor, care se deruleaza fie individual, fie pe grupe.

Dupa o jumatate de ora dedicata relaxarii si servirii unei gustari, copilul va mai participa timp de o ora la activitati educative, care includ citirea lecturilor recomandate la scoala. In timpul activitatilor recreative, copiii participa la diverse jocuri de miscare, pasi de dans, modelaj Origami, Tangram, pictura, vizionari de filme.

Pentru un program normal, care dureaza de la ora 12.00 pana la ora 16.00, parintii vor plati 650 lei pe luna, iar un program lung care se deruleaza in intervalul orar 12.00 - 18.00 costa 780 lei pe luna. Cel mai mare tarif este pentru programul special, care se deruleaza in intervalul 11,00 - 19,00 si costa 900 lei pe luna

Doar o alternativa la after-school

In Cluj-Napoca, scolile particulare ofera un tip de program asemanator celui “after-school”, care se ocupa exclusiv cu programul copilului dupa orele de scoala.

Scoala particulara “Elf” din Cluj-Napoca ofera o alternativa la tipul de program “after school”, in care li se ofera copiilor masa de pranz, urmata de efectuarea temelor, plus programe suplimentare, printre care studierea unui instrument muzical, informatica, tenis, baschet si altele.

Pretul acestui gen de activitati este inclus in tariful de scolarizare care este de 250 lei pe luna.

Scoala Internationala “Happy Kids” din Cluj-Napoca asigura o gama variata de programe pentru copiii intre 1 si 14 ani, ceea ce atrage multi clienti din oras, dar si din Turda, Zalau sau Gherla, dupa cum afirma directoarea scolii, Simona Baciu.

Programul nu se deruleaza zilnic si nu este propriu-zis un after-school, deoarece intalnirile au loc de doua ori pe saptamana, timp de 1- 2 ore. Cei mai mici, cu varste intre 1 si 3 ani, pot intra in Clubul Juniorilor, insotiti sau nu de parinti, pentru activitati distractive si educative.

Directoarea scolii afirma ca Happy Kids Cluj-Napoca este, de altfel, singurul centru din oras care ofera si programe destinate exclusiv parintilor. O data pe luna, parintii se pot intruni la Happy Parents Club, abordand o anumita tema de discutie, aleasa anterior.

Elevii de pana la clasa a saptea pot participa la cluburi de dans, Tae-kwan-do, film, fotografie, calculatoare, muzica (pian, vioara, chitara) si teatru in limba engleza.

Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii afirma ca nu este nevoie de o lege care sa reglementeze acest tip de activitate la nivelul firmelor particulare, atata timp cat acestea desfasoara un tip de program extrascolar.

De asemenea, nici scolile particulare care deruleaza anumite activitati dupa incheierea orelor de curs nu au nevoie de un cadru legislativ care sa le permita derularea acestui tip de activitate, deoarece Legea invatamantului le permite desfasurarea unor cursuri optionale.

Reprezentantii Ministerului sunt de parere ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este posibil sa apara unele schimbari in Legea invatamantului, care sa aduca atingere si acestui tip de activitate extrascolara.

Ferencz Torok, inspector scolar general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj a confirmat ca nu exista inca un program institutional de stat pentru after-school. “Initiative cum este cea a centrului Happy Kids se desfasoara cu sprijinul unor fundatii private.

Exista insa tot mai multe scoli de stat, care, prinse si ele de modelul de succes, organizeaza activitati similare in completarea orelor de curs, activitati de semiinternat”, a precizat Ferencz Torok. In Cluj-Napoca, liceele “Avram Iancu”, “Nicolae Balcescu”, “Andrei Bathory” sunt unitatile de invatamant cu un astfel de program prelungit.