Toate statiile si substatiile serviciilor de ambulanta vor trebui dotate cu ambulante conform normelor europene, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In judetul Cluj, 70 % din masinile Serviciului de Ambulanta trebuie casate, iar bugetul pe ultimul trimestru acopera doar 10 % din necesar.

Aderarea la Uniunea Europeana va aduce o serie de schimbari la nivelul Serviciilor de Ambulanta. Toate statiile si substatiile vor trebui sa dispuna pana la 1 ianuarie 2007 de masini destinate interventiilor medicale de urgenta, dotate conform normelor europene. In mod obligatoriu, ambulantele trebuie sa permita accesul din toate partile la pacientul aflat inauntru.

Targa va trebui sa fie amplasata in mijloc, cu posibilitatea mutarii la dreapta si la stanga si ridicarii la o inaltime care sa permita acordarea asistentei medicale de urgenta in mod corespunzator.

Pe langa acest tip de ambulanta, pentru transportul de urgenta al pacientilor mai este nevoie de echipamente si materiale sanitare, care trebuie sa includa un defibrilator semiautomat sau manual si medicamente pentru resuscitare si asistenta medicala de urgenta. Ambulantele care nu corespund cerintelor Uniunii Europene vor fi folosite doar pentru transportul bolnavilor intre unitatile sanitare.

Acest tip de ambulante vor fi folosite si la transportarea nou-nascutilor in stare critica.

In judetul Cluj, Serviciul Judetean de Ambulanta are in dotare 90 de ambulante dintre care doar 30 sunt conform standardelor, iar medicul poate desfasura o activitate corespunzatoare. Pe aceste masini exista aparatura medicala, medicatie, targa pentru a fi ca o mica unitate spitaliceasca pe roti.

Carmen Diaconescu, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj, afirma ca 70 % din masini pot fi casabile in orice moment, deoarece sunt masini vechi, de tip Dacia break, care sunt folosite doar la transportul pacientilor intre spitale. Carmen Diaconescu este de parere ca exista o problema si in ceea ce priveste repartizarea fondurilor pentru Ambulanta.

In acest sens, Diaconescu afirma ca la nivel national, Serviciile de Ambulanta nu intra in administrarea autoritatilor locale, iar fondurile primite de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de la Ministerul Sanatatii sunt insuficiente.

In prezent, bugetul Serviciului de Ambulanta Cluj acopera doar 10 % din necesar. Pentru trimestrul IV exista un fond de 1 miliard lei pe luna, in conditiile in care necesarul lunar este de 10 miliarde lei.