Sistemul de invatamant din Romania da mari rateuri atunci cand vine vorba de copiii marilor mahari. Pentru acestia, invatatul nu inseamna nimic altceva decat un motiv de a rade de colegii mai silitori.

Razvan-Flaviu Muresan este unul din copiii de bani gata din Cluj, pe care averea si relatiile tatalui sau l-au plasat intr-una din cele mai bune clase din oras, desi media sa de admitere a fost mai mica decat cea necesara.

Cu toate ca, initial, Razvan a fost repartizat la o clasa de filologie din cadrul Liceului “Gheorghe Sincai”, acum el face parte din clasa de matematica-informatica a Liceului “Nicolae Balcescu”, la care media de intrare a fost 9.45.

Razvan a obtinut in urma admiterii doar nota 8.42, dar o adeverinta medicala depusa de parintii sai la dosarul de redistribuire a dovedit ca “puiul” lor ar avea probleme de acomodare la noua scoala la care a fost repartizat.

Astfel, Comisia de Admitere din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj a hotarat ca Razvan sa fie trimis pe locurile neocupate de rromi din clasa de matematica-informatica de la Balcescu.

Flaviu-Razvan Muresan este unul din copiii de bani gata ai Clujului. Ca toti ceilalti, obisnuit sa primeasca ceea ce vrea fara sa ridice nici macar un deget. Sau o carte, dupa caz. Pentru Razvan Muresan, vara aceasta a fost mai putin stresanta decat e in mod obisnuit pentru un elev ce urmeaza sa dea admitere in clasa a IX-a.

Inca din timpul anului scolar trecut, el se lauda colegilor ca va ramane la Liceul "Balcescu", unde a urmat si ciclul gimnazial, indiferent de rezultatele de la testele nationale. Pentru cei care nu l-au crezut, Razvan a dovedit inca o data ca, atunci cand un copil de mahar isi pune ceva in cap, nimic nu-i sta in cale.

Razvan este fiul lui Gheorghe Muresan, directorul executiv al Energobit, companie ce s-a clasat anul trecut pe primul loc in topul firmelor de instalatii electrice din judetul Cluj. Cifra de afaceri a Energobit pe 2005 se invarte in jurul a 30 de milioane de euro.

Adeverinte medicale pentru inadaptati

Razvan Muresan apare pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii ca fiind repartizat, in urma notei obtinute la admitere (8.42), in clasa a IX-a de filologie de la Liceul “Gheorghe Sincai”. Cu toate acestea, pe Razvan il puteti gasi in clasa de matematica-informatica a Liceului “Nicolae Balcescu”.

Aceasta este una dintre cele mai bune clase din oras, iar ultima nota de intrare dovedeste acest lucru: 9.45. Razvan a fost redistribuit la Liceul "Balcescu" in urma cererii facute de catre parintii sai la Inspectoratul Scolar Judetean.

Transferul lui Razvan dintr-o clasa mai slaba in alta cu mult mai buna s-a facut in baza articolului 54 din Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2006-2007.

Acest articol prevede unele situatii speciale in care redistribuirea poate fi facuta de catre comisia de admitere, pe baza unui dosar depus la Inspectoratul Scolar. Portita de scapare a lui Razvan din “Sincai” a fost o “situatie medicala speciala”.

Victoriana Boscaneanu, inspector scolar general adjunct, a confirmat faptul ca transferul lui Razvan-Flaviu Muresan a fost facut pe baza unei adeverinte de expertiza medicala, emisa de catre Policlinica de Copii Cluj. Prin aceasta adeverinta se sustine faptul ca fiul lui Gheorghe Muresan nu se poate acomoda la conditiile impuse de noul liceu.

Si pentru ca “micul bastan” s-a laudat de la inceput ca va ramane in Balcescu indiferent de nota obtinuta in urma admiterii, transferul din “Sincai” s-a derulat fara probleme.

Locurile rromilor, ocupate de copiii de bani gata

In urma repartizarii pe scoli, la liceul “Nicolae Balcescu” au ramas neocupate opt locuri speciale, pentru copiii de etnie rroma. Conform Metodologiei de admitere, art. 55, al. 6, avand in vedere ca locurile speciale pentru rromi nu au fost ocupate, ele au fost folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale, precum cel al lui Razvan, copilul de bani gata neadaptat.

Curios este faptul ca Muresan a fost redistribuit intr-o clasa pentru care avea nevoie de o medie mult mai mare decat cea obtinuta de el. Victoriana Boscaneanu a explicat aceasta neconcordanta: “Pentru locurile speciale, repartizarea se face pe baza ordinii mediei solicitantilor”, a afirmat inspectorul general adjunct.

Astfel, Razvan a devenit cel mai destept copil dintre rromii neadaptati la “Sincai”. Cu toate ca povestea adeverintei medicale pare cusuta cu ata alba, fostii colegi din gimnaziu ai lui Razvan au confirmat faptul ca acesta avea unele “probleme” comportamentale. Ei sustin ca fiul lui Gheorghe Muresan nu a avut niciodata un comportament scolar adecvat.

Mai mult, Razvan ii lua in deradere pe colegii sai care invatau si se stresau din cauza testului national de Capacitate si sustinea ca el are un loc asigurat tot la Balcescu. Gheorghe Muresan, tatal lui Razvan, nu a putut fi contactat deoarece se afla intr-o delegatie in strainatate.

Situatie inexplicabila pentru psihologi

In legatura cu adeverinta prin care este atestat faptul ca Razvan Muresan nu se poate acomoda in clasa de la Liceul “Sincai”, dar se simte perfect in clasa de la “Balcescu”, psihologul Radu Fritea a afirmat: “Nu imi dau seama care ar putea fi motivele pentru care un liceu e mai bun decat altul. Mi se pare o aberatie.

Cu toate acestea, nu stiu care sunt criteriile aplicate de cei care isi pun parafa pe aceste acte. Daca transferul s-ar fi facut de la o scoala foarte buna la una foarte slaba, as fi putut spune ca e vorba de coeficientul de inteligenta mai scazut al copilului, care nu poate tine pasul cu colegii sai.

Dar in cazul transferului dintre “Sincai” si “Balcescu” nu pot sa gasesc o explicatie plauzibila pentru problemele de acomodare ale baiatului”, a mai declarat Radu Fritea.