In PD Alba, cel mai puternic partid la nivel judetean, s-au conturat in ultima vreme doi poli de putere: unul in jurul primarului din resedinta judetului, Mircea Hava, si altul in jurul presedintelui CJ, Ion Dumitrel si al vicepresedintelui Senatului, Alexandru Peres. Fiecare dintre cele doua grupari, pe cale sa devina rivale, are atuurile sale.

Filiala PD pare in acest moment o formatiune alcatuita din doua partide. Presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, care este si presedinte executiv al organizatiei, a grupat in jurul sau o mare parte dintre primarii alesi pe listele democratilor, sau "culesi" de la alte partide, dar si consilieri judeteni si parlamentari.

Alaturi de acesta este, in primul rand, vicepresedintele Senatului, Alexandru Peres, un apropiat al presedintelui Traian Basescu.

Tot din "grupul Dumitrel" mai face parte deputatul Stefan Bardan si o serie de consilieri judeteni. De asemenea, in calitate de presedinte executiv al filialei, acesta s-a ocupat de toate problemele de organizare, ceea ce l-a apropiat foarte mult de organizatiile locale si de presedintii acestora.

De cealalta parte, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, presedintele filialei PD, s-a inconjurat de o serie de consilieri locali si oameni de afaceri, care nu au, insa, aproape nici o putere in interiorul partidului. Printre acestia se numara consilierii Mihai Baco, Horia Bardas si viceprimarul Paul Voicu.

Totusi, desi cele doua grupuri sunt in mod clar separate de interese, desi pana acum intre Dumitrel si Hava nu s-a consumat nici o infruntare publica. Cu toate ca Dumitrel "sta" mai bine in partid, forta lui Hava, care se poate baza pe un sistem de relatii mai complex, dar si pe o imagine publica (inca) buna, este mai mare.

Disputa pentru suprematie

Ion Dumitrel pare a fi in prezent singurul capabil sa-i ia locul primarului Hava la conducerea organizatiei. Oficial, Dumitrel nu pare interesat de acest demers, insa in "spatele" actiunilor acestuia de a aduce in partid multi primari sta intentia de a-si intari pozitia in organizatie.

Punctul slab al presedintelui CJ este, insa, deficitul de imagine comparativ cu primarul Mircea Hava. Dumitrel nu este foarte vizibil in "ochii" electoratului, actiunile acestuia fiind mai degraba "ascunse", decat mediatizate.

Beneficiind din plin de evenimentele de la nivel national, PD Alba se afla cu mult in fata principalilor competitori de pe scena politica judeteana. Sondajele crediteaza acest partid cu mai mult de 30 la suta din intentiile de vot. Cele doua grupuri de interese au, astfel, un motiv foarte intemeiat pentru a se "bate" pentru suprematie in filiala.