In cadrul sedintei Colegiului prefectural tinute vineri, subprefectul Clement Negrut nu a fost pe deplin multumit de raportul intocmit de Oficiul judetean pentru protectia consumatorilor Alba.

El a cerut ca situatia sumelor sa fie refacuta integral in lei noi. De altfel acestea nici n-au fost mentionate in informarea transmisa presei de catre purtatorul de cuvant al Institutiei prefectului. Din acest motiv, desi serviciul de stiri online alba-news.info - singurul reprezentant al presei la sedinta - are Raportul OJPC, nu voi prezenta sumele.

Dar nici numarul de controale efectuate in perioada ianuarie - august 2006, nici alte date valorice pentru simplul motiv ca, desi seful institutiei ne-a promis in urma cu circa o luna ca ne va da date concrete, cu nume de societati si abaterile descoperite in fiecare caz - asa cum se obisnuia pe vremuri - nici pana acum nu ne-a sunat, asa cum promisese atunci.

Chiar daca zicea ca e vorba de circa doua saptamani.

Ce folos sa scriem de tone de marfuri confiscate, daca cititorul nu poate afla ca la bacania din colt s-a gasit salam expirat in galantar. Bine se proceda in urma cu mai multi ani, cand la sfasitul fiecarei saptamani se facea conferinta de presa pentru a se prezenta datele concrete in fiecare caz.

Mai mult, a promis ca la inceputul lui septembrie ne va chema ca sa ne prezinte un raport de activitate mai amplu, dar cand raportul a fost gata, a... uitat sa ne anute ca sa-l preluam. Daca uita de toata presa, ziceam ca e o intamplare. Insa cum pe unii nu i-a uitat...

Faptul ca OJPC comunica la fel de defectuos si cu IP Alba nu ne consoleaza cu nimic.

Despre ce este vorba? Subprefectul Clement Negrut a aflat cu stupoare, abia acum, ca in 11 septembrie OJPC Alba a primit o adresa de la forul superior, Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor, in care se cerea ca oficiile din teritoriu sa anunte forul superior daca este solicitat sa participe la controale efectuate in comun de mai multe institutii.

D-lui Negrut i s-a parut deplasata aceasta cerinta si a cerut ca adresa sa fie pusa la dispozitia IP Alba pentru a face demersurile necesare ca sa lamureasca situatia. El a presupus ca in alte zone or fi fost controale dirijate si ca, probabil, conducerea ANPC a vrut sa fereasca oficiile judetene de-a fi utilizate in astfel de controale. El a subliniat insa ca in Alba n-au fost controale de acest tip.

Un alt fapt luat in discutie a fost ca la Institutia prefectului s-au primit plangeri din partea unor cetateni care nu erau multumiti de modul in care li s-au solutionat sesizarile facute la OJPC.

D-l Ioan Corpade, care a reprezentat institutia la sedinta, a mentionat ca au fost cazuri in care s-au primit sesizari de la firme concurente, facute doar pentru sicanare, si cazuri in care plicul cu raspunsul OJPC Alba a revenit cu mentiunea adresantul necunoscut, fiindca reclamantul a mentionat date false de identificare.

Pentru a se lamuri daca plangerile primite de Institutia prefectului sunt intemeiate sau nu, subprefectul Negrut a promis ca saptamana viitoare va merge la OJPC pentru a vedea cu ochii lui sesizarile cu probleme.

Noua nu ne ramane decat sa speram ca si OJPC Alba va urma exemplul altor institutii si va avea un purtator de cuvant, fiindca este clar ca nu e menirea unui director sa stea toata ziua la dispozitia presei. Institutia, insa, da! De aceea au si fost inventati purtatorii de cuvant.