Candidatul Partidului Democrat pentru Primaria Constanta se lasa cu greu aflat - cel putin oficial nu se spune nimic decat ca „se efectueaza sondaje de opinie pentru stabilirea celor mai bine cotati membri”, dupa cum declara, de data recenta, presedintele executiv al Organizatiei Municipale, Danut Moisoiu.

Neoficial insa, democratii vorbesc despre Mircea Banias, directorul Administratiei Porturilor Maritime Constanta si despre deputatul Laurentiu Mironescu, presedintele Organizatiei Municipale a PD Constanta, ca posibili candidati. Tot democratii mai spun ca unul dintre cei doi trebuie sa se decida si sa ia taurul de coarne, asta in functie si de sondaje.

Laurentiu Mironescu si Mircea Banias nu sunt insa singurele nume vehiculate pentru Primaria Constanta, la alegerile din 2008. Surse din cadrul Partidului Democrat au lansat, de data recenta si un alt nume, o alta persoana care ar putea fi aruncata in lupta pentru scaunul de primar al Constantei.

Este vorba despre democratul Tanase Barde, despre care se spune, deocamdata, ca are... fata de primar. Aspectul placut la care fac referire democratii insa nu este suficient pentru a putea concura insa cu mult mai versatul Radu Mazare de exemplu.

Dar cine este Tanase Barde? Este fost taranist, deputat in legislatura 1996-2000 din partea taranistilor, acum democrat care, in alegerile din 2004, a avut... ghinionul de a fi contestat pe lista de parlamentari ai PD.

Asa ca nu a mai ajuns parlamentar, motivul fiind nu numai acela al contestatiei (in care se preciza ca este „traseist”), dar si alte modificari „de la centru”, care l-au impins in josul listei, pe un loc neeligibil.

Barde, aruncat in joc la deruta?

Una peste alta, este insa posibil ca numele lui Tanase Barde sa fi fost aruncat „pe piata” doar pentru a distrage atentia de la un alt candidat. Este vorba despre Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Navigatie Constanta, despre care se aude ca ar putea fi candidatul PD la functia de primar.

Insa, Mihai Daraban este curtat si de PNL, motiv pentru care exista posibilitatea ca, de dragul alegerilor din 2008, dar si a unui candidat viabil, cele doua partide sa faca pace si sa sustina o singura persoana, pentru a nu mai fi repetat esecul din 2004.

Ramane insa de vazut daca acea persoana va fi Mihai Daraban (care deocamdata nu este membrul nici unui partid) sau daca intre timp sondajele, dar nu numai, spun altceva. Totodata, s-ar parea, din cate sustin anumiti democrati, ca numele lui Mihai Daraban a fost deja inclus in sondajele care urmeaza a fi efectuate la nivel de municipiu Constanta in perioada imediat urmatoare.