* Uniunea Civica Maghiara (UCM) are in plan formarea unui nou partid politic, Partidul Civic Maghiar (PCM) * Pentru a putea fi inregistrat, PCM mai are nevoie doar de cateva zeci de semnaturi din capitala * Pe “piata” politica nu este loc pentru doua partide “minoritare”

UCM a incercat in 2004 sa participe la alegeri, dar prezenta lor ca Uniune Civica a fost contestata atat de catre UDMR, cat si de catre PSD si s-a reusit indepartarea UCM de pe listele electorale. Acum insa, Ucm este decisa sa se inregistreze ca partid politic cu acte in regula.

“Pentru a putea fi intregistrat ca partid politic, PCM are nevoie de 25.000 de semnaturi din 18 judete ale tarii, plus municipiul Bucuresti. Pana la ora actuala s-a reusit strangerea semnaturilor din toate cele 18 judete fiind nevoie de inca cateva zeci de semnaturi din municipiul Bucuresti”, ne-a declarat presedintele UCM, Jeno Szasz.

Din constrangere

Presedintele UCM, Jeno Szasz, nu stie insa cu exactitate cat va mai dura pana cand PCM va putea fi inregistrat ca partid politic. “Daca reusim sa strangem cele cateva zeci de semnaturi din Bucuresti, daca ne vom inregistra im termen de doua saptamani sau maximum o luna, eu as fi foarte multumit. Problema e ca in Bucuresti sunt doar 6.000 de maghiari.

Dintre acestia, cei pe care ii cunoastem sunt apropiati ai UDMR. Ne va fi destul de greu sa ii gasim pe ceilalti, pentru ca sunt foarte putini”, ne-a declarat Szasz. “Nu dorim acest partid pentru ca vrem sa ne batem cu UDMR. Il facem pentru ca suntem constransi. In 2004 am fost sabotati de UDMR si de PSD pentru ca am vrut sa participam la alegeri ca Uniune Civica.

Acum facem partid pentru a putea participa legal la viitoarele alegeri”, a continuat viitorul presedinte al PCM.

Dizidenti in UDMR

Szasz spune ca sunt membri ai UDMR, atat din Cluj, cat si din tara, care vor sa “migreze” la PCM, dar ca deocamdata identitatea lor nu poate fi dezvaluita. “Nu va pot spune inca cine va veni de la UDMR. Oamenilor le e frica. Ne-au ajutat in demersul nostru, acum trebuie sa le pastram anonimatul.

Dupa ce o sa inregistram partidul vor avea curajul sa vina la noi”, a explicat Szasz. Presedintele UCM spune ca Partidul Civic Maghiar va fi fratele mai mic al UCM. “Ideologia ramane cea a UCM, dar trebuie sa ne inregistram ca partid pentru a putea participa la alegeri. Ne dorim ca PCM sa fie o alternativa la UDMR, sa asiguram pluralism politic pentru minoritatea maghiara din Romania.

Vrem sa acoperim un vid politic ce a fost creat din 1989 incoace, perioada in care maghiarii din Romania au trait cu un singur partid politic care sa le reprezinte interesele. In secuime, UDMR detine monopol, atat din punct de vedere politic, cat si economic. E mai rau decat inainte de revolutie. Atunci macar nu erau ocupate toate functiile de catre PCR”, ne-a declarat Szasz.

“Oameni frustrati”

Laszlo Atilla, presedintele UDMR Cluj, considera ca nu este loc pe piata politica din Romania pentru inca un partid care sa reprezinte interesele minoritatii maghiare. “Suntem si asa foarte putini maghiari. O sa ajungem la zicala “Divide et impera”, lucru care nu are cum sa fie benefic pentru comunitatea maghiara. Noi oricum ne vom face treaba in continuare.

Noul partid va incerca sa atraga membri ai UDMR, dar rezultatele le vom vedea in 2008 la alegeri”, a declarat Laszlo. “In Cluj, eu nu m-am intalnit cu activitatea UCM, decat atunci cand protestau pe strada Mihail Kogalniceanu pentru o universitate in limba maghiara. Sunt niste oameni frustrati, care nu vor sa vada care le este adevarata popularitate.

Multi dintre acesti oameni au fost membri UDMR si au incercat in nenumarate randuri sa puna mana pe conducerea partidului. Nu au reusit, iar acum vor sa faca un partid nou. Sa-l faca!” a continuat Laszlo.

Elefantul si puricele

Nici senatorul UDMR Ekstein Kovacs Peter nu este in totalitate de acord cu formarea unui nou partid care sa reprezinte interesele minoritatii maghiare din Romania. “Este dreptul fiecarui cetatean din Romania de a se asocia in partide politice. Este clar ca reprezentarea minoritatii maghiare nu poate fi eficienta decat daca se creeaza o forta care poate intra in Parlament.

PCM este un partid care se coace de multi ani. Deocamdata nu au reusit nimic. Sa-i vedem in continuare. Au venit pe liste si cu oameni morti. Nu mai cred nimic pana nu o sa-i vad inregistrati ca partid politic. Oricum, pe piata politica din Romania, UDMR si PCM vor fi precum elefantul si puricele, cu PCM in rolul puricelui”, ne-a declarat senatorul UDMR.

Senatorul PRM Gheorghe Funar crede ca PCM este “colacul de salvare al UDMR”. “In conditiile in care UDMR va fi scos in afara legii, toti udemeristii vor pleca la PCM. Acest partid va fi de fapt UDMR, dar de o alta culoare”, ne-a declarat Funar. Senatorul clujean nu face comentarii cu privire la impactul pe care il va avea PCM in viata politica din Romania.

“Nu putem vorbi de pielea ursului din padure. Asteptam sa se inregistreze la tribunal si dupa aceea putem discuta despre ei. Ei sunt in momentul de fata in chinurile facerii. Asteapta sa vada ce fac mincinosii de la Budapesta”, ne-a declarat Gheorghe Funar.