Membrii Delegatiei Permanente a PNL, reuniti la Cluj, au luat in discutie proiectul unei strategii politice pentru perioada post-aderare. Potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu, acest document document acopera perioada de pana la finalul mandatului actualului Guvern.

Liderul PNL a dat astfel de inteles ca liberalii vor sa ramana la guvernare si dupa data de 1 ianuarie 2007. Si aceasta in ciuda speculatiilor legate de organizarea alegerilor anticipate imediat dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Strategia politica a PNL ar urma sa fie prezentata si adoptata la sfarsitul lunii ocotombrie. Pana atunci, liberalii au adoptat la Cluj alte doua rezolutii.

Prima consemneaza faptul ca PNL si-a indeplinit angajamentul de a duce Romania in Uniunea Europeana din data de 1 ianuarie 2007. Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca cele 20 de luni care a trecut de la preluarea mandatului au fost o perioada de lucru sustinut.

El a reamintit ca la sfarsitul anului 2004, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana era pusa sub semnul intrebarii. Premierul roman a adaugat ca din acest punct de vedere nu este de acord cu declaratiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Acesta afirmase ca Romania va avea parte de o aderare mediocra la Uniunea Europeana.

Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca singura in masura sa judece obiectiv modul in care adera Romania este Comisia Europeana. El a subliniat ca membrii Comisiei au acordat calificative excelente Guvernului.

Descentralizare versus autonomie pentru Tinutul Secuiesc

Cel de-al doilea document se refera la descentralizare si la reforma administratiei publice locale. Seful Guvernului a precizat ca descentralizarea este un principiu european acceptat de toate statele membre.

Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca liberalii doresc eliminarea discrepantelor dintre orase, care reprezinta zone dezvoltate, si sate, care sunt in general zone sarace.

Premierul liberal a adaugat ca, in opinia sa, Romania este in continuare prizoniera unor institutii nereformate. El a comentat in acest context si dorintele liderilor UDMR de a obtine autonomia teritoriala pentru Tinutul Secuiesc.

Seful Guvernului este de parere ca accentuarea descentralizarii va rezolva si o mare parte dintre doleantele comunitatii maghiare. El a mai spus ca nu este adeptul unor discriminari pozitive.

In opinia liderului liberal, zona Harghitei trebuie sa se bucure de aceeasi autonomie ca si zona Clujului sau cea a Constantei.