Cateva zeci de familii din zonele cu risc de inundatii din Banat au plecat la munca in strainatate si cu banii stransi acolo isi ajuta rudele afectate de inundatiile de anul trecut. Multe dintre aceste familii au ramas fara agoniseala de o viata, in urma potopului din primavara lui 2005.

O parte dintre sinistrati locuiesc si acum in anexele care nu s-au daramat o data cu venirea apelor si asteapta sa fie ajutati, in timp ce altii au case noi, construite de Guvern.

Primarul comunei Uivar, Pavel Vajda, spune ca au plecat spre un trai mai bun circa 25 de familii din satele Ionel si Uivar, majoritatea luand cu ei si copiii. "Se intorc de 2-3 ori pe an din Spania si Italia. In unele situatii, copiii au ramas in grija bunicilor", a precizat Vajda, al carui fiu este plecat si el la munca in vestul Europei.

Vajda spune ca familiile au inceput sa plece in urma cu 7-8 ani, dar ca inundatiile de anul trecut le-au mai schimbat planurile, ei fiind nevoiti sa le ajute mai mult pe rudele ramase acasa, in general persoane in varsta. Din banii trimisi acasa, cei mai multi isi refac locuintele. Unii au beneficiat de casele construite prin Agentia Nationala a Locuintelor, dar vor sa si-o extinda.

Altii, care nu au primit nici un ajutor de la stat, incearca sa isi reconsolideze locuinta. De altfel, sinistratii care au plecat in strainatate sau au membri ai familiei acolo, au fost exclusi de la posibilitatea de a primi ajutor banesc din fondurile stranse in urma donatiilor de anul trecut.

Nu mai asteapta ajutor de la stat

Prefectura Timis a decis sa foloseasca cele 12,5 miliarde de lei care exista in cont pentru a consolida o parte din casele care au fost afectate de potopul din aprilie 2005. Cum autoritatile din Timis nu au primit un raspuns de la centru ca vor mai veni bani in judet, au decis sa demareze ceea ce anuntasera deja: folosirea banilor din contul de donatii.

Pentru ca sumele nu ajung la toate cazurile, s-a decis ajutarea a doar 116 familii din cele 347 care au petrecut mai bine de un an si jumatate cu teama ca li se prabusi imobilele sau anexele. Familiile sinistrate au fost impartite in trei categorii.

Un numar de 60 de familii vor primi maximum 200 de milioane de lei vechi, in aceasta categorie intrand persoanele care in toata aceasta perioada au locuit in containere ori in alte spatii anexe. In a doua categorie vor intra 48 de case care nu au degradari majore, pentru care familiile vor primi maximum 30 de milioane de lei. Alte opt familii vor primi sume de pana la 18 milioane lei.

Peste 230 de familii au fost scoase de pe aceste liste pentru ca au primit alte donatii, dar si pentru ca au plecat la munca in strainatate si nu mai locuiesc in acele case.

A doua zi dupa aflarea vestii, sinistratii din Ionel s-au plans ca banii alocati de Prefectura Timis nu sunt suficienti, dar si pentru ca li s-a spus ca banii nu vor fi primiti inainte de achizitionarea materialelor, ci le vor fi decontati ulterior.

"Nu avem bani sa ne cumparam ce ne trebuie pentru refacerea caselor. Vom sta si iarna aceasta in containere. Cand avem bani, o sa le facem", spunea unul dintre banateni.