Peste doua zile, PSD Mures lanseaza, la fel cum se intampla in toata tara, campania de distribuire de brosuri, intitulate "Fapte si minciuni ale PD-PNL, Guvernul Aliantei Portocalii". Campania face parte din calendarul de actiuni discuta de conducerea centrala a social-democratilor cu presedintii organizatiilor judetene.

PSD Mures, dupa cum ne-a declarat presedintele PSD Mures, Ovidiu Natea va "arunca" pe piata 6000 de brosuri, sub sloganul "Politica PD - PNL: Bogatii, mai bogati! Saracii, mai saraci", care vor fi distribuite si in cele patru municipii si in cele sase orase din judet de catre membri ai partidului.

Reprosurile social-democrate care li se aduc reprezentantilor Guvernului portocaliu sunt: reducerea drastica a impozitului pe venit pentru persoanele cu venituri mari si cresterea de la 14 la 16% a impozitului pentru persoanele cu venit minim. "Din cauza politicii PNL-PD, bogatii au la dispozitie mult mai multi bani de cheltuit decat aveau acum doi ani.

Tot ei cumpara mult mai multe produse din import. Asadar, pentru ca oamenii cumpara mai multe produse de import decat produse romanesti, tara noastra pierde 1 miliard de euro in fiecare an", se arata in manifestul PSD.

Faptul ca impozitul pe venitul persoanelor cu venituri mari s-a redus cu 20% este tradus de reprezentantii PSD prin pierderi la buget estimate la 1,2 miliarde de euro si, implicit, prin lipsa resurselor pentru investitii in infrastructura de drumuri, spre exemplu.

De asemenea, pentru acoperirea acestor pierderi, Guvernul a apelat la scumpiri, care reprezinta o "povara grea in primul rand in randul celor saraci". Pentru exemplificare, social-democratii au oferit urmatoarele exemple: energie electrica cu 20% mai scumpa, benzina cu 40% mai scumpa, gazele naturale cu 90% mai scumpe, energia termica cu 20% mai scumpa, alcool si tigari cu 30% mai scumpe.

Haos in sanatate

Unul din domeniile pe care s-au concentrat PSD-istii in elaborarea brosurii este si cel social, fiind atacate doua directii: sanatatea si protectia sociala a pensionarilor.

Astfel, social-democratii au catalogat reforma in sanatate drept un haos deoarece banii alocati acestui sistem sunt mult mai putini decat cei alocati pe vremea Guvernului PSD, lista medicamentelor compensate a fost redusa la jumatate, iar compensarea unui medicament a fost redusa cu 40%, acordandu-se doar 50%.

De asemenea, PSD a expus si doua "fapte" ale Guvernului DA, si anume ca pensionarii mor din cauza cozilor din fata farmaciilor si ca copiii mor pentru ca nu sunt vaccinati la timp impotriva epidemiei de pojar.

Legat de situatia pensionarilor, PSD a remarcat ca 6 milioane de pensionari sunt mintiti cu promisiuni de majorare a pensiilor cu 30%, cand, de fapt, acestea au crescut cu abia 8%, ca sa nu le mai coroboram cu cresterea mult mai mare a preturilor, si doar la utilitati.

Umilirea taranilor

Un alt subiect abordat de PSD se refera la agricultura. "PD-PNL umilesc taranii romani si distrug agricultura Romaniei", au decis social-democratii, prin eliminarea subventiilor la multe produse agricole, provocand astfel "pagube uriase pentru 3 milioane de tarani, multi dintre ei ajungand in faliment".

Intr-un bilant al PSD, cifrele din agricultura arata dramatic: 1 milion de ha nelucrate, scaderea cu aproape 50% a productiei agricole, cresterea costurilor de productie, majorarea produselor de pe piata, dublarea importurilor de produse agricole.

Distribuirea de brosuri impotriva actualei guvernari face parte din campania de radicalizare pe care a anuntat-o presedintele PSD, Mircea Geoana, campanie care ar putea culmina in decembrie cu introducerea unei motiuni de cenzura pentru "chestiuni extrem de pragmatice, precum sanatatea sau problema pensionarilor", dupa cum ne-a declarat Ovidiu Natea.

"Nu se discuta intrarea la guvernare cu vreunul din partidele aflate in Coalitie. Doar dupa alegeri, PSD va discuta despre o asemenea varianta, cu toate ca acum se poate observa - cum a fost la votul pentru sefii SRI si SIE - a definirii a unei alte majoritati parlamentare", Ovidiu Natea, presedintele PSD Mures

La intalnirea conducerii centrale a PSD cu presedintii organizatiilor judetene s-a discutat asa cum precizasem ieri despre modificarea statutului partidului.

Materialele privind modificarea statutului, dar si adoptarea programei politice (oferta PSD in cazul in care revine la guvernare dupa alegeri anticipate sau dupa cele normale) vor fi discutate la Consiliul National care urmeaza sa se intruneasca in 3 noiembrie, urmand sa fie supus aprobarii Congresului Extraordinar in 9 decembrie.

"Prin modificarea statutului se intentioneaza simplificarea acestuia. Am propus ca presedintele si secretarul general sa fie alesi de Congres, iar acestia sa-si desemneze echipa dupa o configuratie stabilita de noi - de exemplu reprezentarea tuturor zonelor", a afirmat pentru Zi de Zi Ovidiu Natea.

De asemenea, congresul va stabili si responsabilitatile structurii de conducere, conditiile in care pot fi demisi etc. Un alt punct disputat a fost durata mandatului care sa fie de 4 ani, adica egal cu un ciclu electoral normal.

Ministrul Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei, deoarece nu a raspuns la telefon, dar nici la mesajele trimise.