Procurorul Mugurel Pamfil, care a renuntat la functia de sef al Serviciului Anticoruptie Alba Iulia, a fost inlocuit cu Liana Boer, de la Parchetul Judecatoriei Aiud. Daca activitatea lui Pamfil a fost relativ modesta, numele Lianei Boer se leaga de unele procese castigate de sotul ei, avocat, la baroul din Aiud.

Serviciul Teritorial Anticoruptie Alba Iulia al DNA are un nou procuror-sef in persoana Lianei Boer, numita prin delegatie in aceasta functie pentru perioada 16 octombrie - 31 decembrie, de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, la propunerea sefului DNA, Daniel Morar.

Liana Boer il inlocuieste in functie pe procurorul Constantin Mugurel Pamfil, care a parasit postul la cerere, incepand cu data de 1 septembrie 2006. Ea este magistrat cu o experienta de zece ani, lucrand ca procuror la Parchetul Judecatoriei Aiud incepand din 1996, iar din anul 2003 detine functia de prim-procuror.

Noul sef al Serviciului Anticoruptie care are in subordine serviciile DNA din judetele Alba, Sibiu si Hunedoara, are, potrivit declaratiei de avere datata 24 august 2005, doua apartamente, o casa, un teren intravilan, doua masini si bijuterii in valoare de 5.050 euro. De asemenea, la data respectiva mai avea credite la banci de peste 600 milioane lei si cateva zeci de mii de euro.

Sotul de o parte a legii, sotia de alta

Sotul Lianei Boer - Marius Armand Boer - este avocat, el activand in cadrul baroului din Aiud. Faptul ca atat procurorul Boer, cat si avocatul Boer reprezentau parti implicate in procese aflate pe rolul Judecatoriei a dus la aparitia unor speculatii referitoare la corectitudinea si moralitatea acestei situatii.

Practic, sotul se afla de o parte a legii, iar sotia de cealalta, chiar daca nu in aceeasi cauza. In interiorul breslei, se vorbea ca o solutie sigura pentru castigarea proceselor de la Aiud era angajarea avocatului Boer.

De mentionat ca sotii sunt ambii doctoranzi ai Universitatii Libere Internationale a Moldovei, din Chisinau. Cei doi soti isi sustin doctoratele la "fara frecventa" si il au ca si conducator stiintific al lucrarilor pe prof. univ. dr. Alexei Barbaneagra.

Surse oficiale sustin ca numirea Lianei Boer la conducerea Biroului Anticoruptie din Alba Iulia s-a facut la dorinta exclusiva a lui Daniel Morar. De altfel, un alt magistrat din Aiud aspira la o functie importanta in Alba Iulia. Este vorba despre presedintele Judecatoriei, Marius Motolea, care se vrea presedinte al Tribunalului.

Motolea a participat la doua examinari organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, insa nu a reusit sa intruneasca punctajul necesar desemnarii la conducerea instantei din Alba Iulia.

Conform Regulamentului de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, intre atributiile procurorului-sef Liana Boer figureaza: coordonarea, indrumarea si controlul activitatii personalului din serviciu, a activitatii de urmarire penala desfasurate de procurori si de ofiterii de politie judiciara, verificarea rechizitoriilor intocmite de procurorii din serviciu, efectuarea urmaririi penale in dosare ale serviciului si participarea la sedintele de judecata, precum si examinarea legalitatii si temeiniciei solutiilor de netrimitere in judecata etc.

Fostul sef al Seviciului Anticoruptie, Mugurel Pamfil, este acum simplu procuror in cadrul acestei structuri. El a avut rezultate modeste pe perioada mandatului sau. Desi avea in competenta trei judete "grele", institutia nu a reusit sa gaseasca nici un caz important de coruptie.

Judetele Alba si Hunedoara au fost afectate de devalizari si fraude de mii de miliarde, ale caror "tentacule" leaga lumea politica si cea a afacerilor gri, insa pana acum nimeni nu a patit nimic.