Functionarii publici din tara vor trebui, timp de patru zile, sa se descurce fara prefecti deoarece reprezentantii Guvernului in teritoriu si-au lasat deoparte fotoliile si au venit la Targu-Mures pentru a participa la adunarea generala a Asociatiei prefectilor si subprefectilor din Romania.

Intalnirea are loc in acest oras pentru ca vicepresedinte al asociatiei, ales la inceputul anului provizoriu si ieri din nou, este chiar prefectul de Mures, Ciprian Dobre.

"Avem cursuri de perfectionare in ceea ce priveste fondurile structurale, organizat de catre Institutul National de Administratie si cred ca vor fi 72 de ore de munca in care suntem la scoala, cum s-ar zice", a spus Dobre.

La intalnirea de ieri a fost aleasa si noua conducere a Asociatiei prefectilor, inclusiv Curtea de Onoare si Arbitraj, precum si regulamentul de organizare si functionare. Noul presedinte este Mihai Capra, prefectul judetului Galati, iar presedintele Comisiei de Onoare si Arbitraj este Radu Bud, prefectul de Satu Mare.

"In acest an ne-am apucat de treaba si sper ca asta sa fie ultima zi in care mai facem organizare, sper de acum sa functionam ca o adevarata institutie", a adaugat prefectul de Mures.

Potrivit presedintelui APSDR, Mihai Capra, asociatia va face demersuri pentru modificare alegii prefectilor, Legea 340, dar nu a dorit sa precizeze inca in ce vor consta aceste schimbari.

Atat prefectul de Iasi, cat si cel de Mures au mentionat ca reprezentantii Guvernului in teritoriu nu au un statut special in cadrul Inaltilor Functionari Publici si ca doresc cel putin sa fie reprezentati prin doi membri in Comisia de Evaluare Anuala a Functionarilor Publici, pe langa secretarii din ministere.

Ciprian Dobre a mai afirmat ca asociatia va propune Guvernului sarbatorirea, in 14 aprilie, a "Zilei Prefectului", deoarece la acea data, in 1864, s-a pomenit pentru prima data in Monitorul Oficial al Principatului Romaniei despre institutia prefectului.

Totodata, potrivit presedintelui Comisiei de Onoare si Arbitraj din cadrul APSDR, Radu Bud, prefectul de Iasi va fi sustinut de asociatie daca se dovedeste nevinovat in fata organelor de ancheta. Mai mult decat atat, asociatia va face toate demersurile necesare pentru a-l reintegra in functia initiala.

In cazul in care Prisacaru va fi gasit vinovat, membrii asociatiei nu pot sa faca nici un demers. Cei sapte lucreaza in prezent la un regulament de functionare.