La sfarsitul acestei luni se lanseaza la Cluj-Napoca primul sistem de zboruri low-cost. Compania Blue Air promoveaza un sistem tarifar care le va permite clujenilor sa calatoreasca pe rute interne si externe la preturi incepand de la 2 euro plus taxele de aeroport. Pentru inceput, exista o cursa interna, Cluj-Napoca-Bucuresti, si una externa, Cluj-Napoca-Valencia.

Compania Blue Air lanseaza la Cluj-Napoca la sfarsitul acestei luni o noua clasa tarifara care le permite clujenilor sa calatoreasca cu avionul la preturi care incep de la 2 euro pentru un bilet dus-intors la care se adauga taxele de aeroport.

Totalul unei astfel de curse va ajunge cu tot cu taxele de aeroport la 95 - 100 de euro, in timp ce pretul maxim pentru un bilet la aceasta companie este de 300 euro cu taxele de aeroport incluse.

Blue-Air este prima companie aeriana din Romania care opereaza zboruri in sistem low-cost. Si-a inceput activitatea in anul 2004, iar in Cluj-Napoca va opera incepand din 29 octombrie, cand va introduce zborul intern Bucuresti-Cluj-Napoca si Cluj-Napoca-Valencia la preturi incepand de la 2 euro plus taxele de aeroport.

Zborurile pe ruta Cluj-Napoca-Bucuresti se e-fectueaza cinci zile pe saptamana (miercurea si sambata nu sunt zboruri).

Tot din 29 octombrie, clujenii pot calatori gratuit insa doar in anumite conditii. Aceasta clasa tarifara poate fi folosita doar de catre pasagerii care au cumparat un bilet de avion extern cu plecare din Bucuresti, iar diferenta dintre cele doua date de calatorie (intern si extern) sa nu depaseasca doua ore.

Durata de timp intre aterizarea unui avion si decolarea celuilalt trebuie sa fie de minim doua ore, astfel incat pasagerii sa aiba timp pentru a fi debarcati si pentru a efectua formalitatile de check-in, security si frontiera pentru zborul conectat.

Zborurile externe Cluj-Napoca-Valencia se realizeaza in zilele de marti si vineri.

Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, afirma ca acesta este un prim pas in dezvoltarea aeroportului. Oficialul clujean a mai spus ca anul viitor se va investi in construirea unui nou terminal de pasageri si unul de cargo.

Florentina Ivan, director de marketing Blue Air, afirma ca realizarea acestui proiect la Cluj-Napoca este o concurenta serioasa pentru Tarom, iar argumentul principal se refera la posibilitatea obtinerii unui bilet la pret redus.

Un alt atu principal amintit de reprezentanta companiei este modalitatea de achizitionare a biletului care se poate realiza on-line, direct de pe site-ul Blue-Air, pe baza cardului de credit. La fel ca si Tarom, Blue-Air utilizeaza avioane Boeing si in prezent dispune de o flota formata din trei aeronave.

Florentina Ivan recomanda ca rezervarea pentru biletele la preturi minime sa fie facuta din timp, cu doua luni inainte. In general, exista un numar limitat de locuri in avion care costa 2 euro plus taxele de aeroport, dupa care pretul creste treptat.

Reprezentanta Blue-Air sustine ca a fost ales Clujul, deoarece nu exista niciun zbor intern Blue-Air in aceasta zona, dar si datorita sprijinului acordat de Aeroportul International Cluj-Napoca si de Consiliul Judetean Cluj.