Catedralele vor ramane in proprietatea bisericii pentru care au fost construite, conform unui proiect de lege initiat de trei deputati PD si depus la Biroul Permanent al Senatului.

Legea privind regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic, initiata de deputatii PD Augustin Zegrean (Bistrita-Nasaud), Ioan Oltean (Bistrita-Nasaud) si Daniel Buda (judetul Cluj) prevede, insa, ca parohiile, bisericile si alte bunuri considerate sacre, cum ar fi cimitire sau case parohiale, revin cultului majoritar.

"Speram ca prin aceasta initiativa sa se finalizeze disputa intre cele doua biserici privind bunurile imobile. Noi am propus ca in localitatile urbane, unde exista unitati parohiale apartinand celor doua culte, bunurile sacre, cum se numesc ele in limbaj bisericesc - ne referim aici la case parohiale, cimitire si terenuri aferente acestora - sa devina proprietatea bisericii cultului majoritar.

Este un principiu care, credem noi, va rezolva aceasta problema. In situatia in care, in localitate sunt doua sau mai multe biserici, acestea se vor partaja, iar cultul minoritar va primi una din cele doua biserici. Nu ne referim la unul din cele doua culte, ci am spus cultul majoritar, ca este unul sau celalalt dintre acestea, intereseaza mai putin", a declarat Augustin Zegrean.

"Credinciosii trebuie sa dispuna de bunurile pentru care au dat bani"

Conform proiectului de lege, in zonele rurale, unde exista constituita doar o singura parohie a unuia dintre cele doua culte, bunurile sacre vor reveni in totalitate unei singure religii.

Si terenurile agricole vor fi partajate pe acelasi principiu, al proportionalitatii, avandu-se ca baza de plecare ultimul recensamant al populatiei la care fiecare cetatean s-a declarat ca apartinand unuia dintre cele doua culte.

"Ce este important de retinut, in opinia noastra, este faptul ca aceste bunuri nu au fost construite nicio-data din fondurile bisericii, ci de catre enoriasi prin contributia lor si in aceasta situatie consideram ca ei sunt proprietarii si ei trebuie sa dispuna de aceste bunuri.

Daca in decursul anilor cei care au construit biserica apartineau unuia dintre cele doua culte, iar ulterior lucrurile s-au schimbat, noua ni se pare corect ca acestia sa beneficieze in continuare de ele, fiindca exista principiul mostenirii. In orase se va aplica acelasi principiu in interiorul parohiilor.

In ceea ce priveste catedralele, acestea vor ramane in continuare la biserica pentru care au fost construite", a mai spus deputatul PD.

Cei trei initiatori ai proiectului de lege au mai prevazut si o procedura care va fi urmata in aplicarea acestei legi. "Daca ea va fi urmata, lucrurile se vor clarifica. Avem o anumita retinere: in general statul nu a facut bine cand s-a amestecat in problemele bisericesti, dar nu putem asista la nesfarsit la acest conflict intre cele doua biserici.

Avem situatii in care intr-un sat nu mai este nici un enorias al bisericii greco-catoloce, dar cu toate acestea bunurile ar trebui sa revina acestui cult", si-a motivat Augustin Zegrean demersul legislativ.

Din datele statistice oficiale publicate, anul acesta, de Secretariatul de Stat pentru Culte, Biserica Greco-Catolica detine, pentru cei 191.556 de credinciosi, un numar de 5 eparhii cu 66 de protopopiate, 638 de parohii si 700 de preoti, in timp ce Biserica Ortodoxa are 25 de eparhii cu 148 de protopopiate, 10.157 de parohii si 10.068 de preoti.